Foci sport24

Váratlanul izgalmassá vált a Championship ellaposodással fenyegető idénye

Ryan Pierse/Getty Images
Ryan Pierse/Getty Images
Sokáig a papírforma érvényesült az egyik legizgalmasabbnak tartott futball-ligában, ám az angol másodosztály az év utolsó heteiben egyszer csak megrázta magát, és féltávnál még az is elképzelhető, nem kizárólag a Premier League-ből korábban kiesettek milliói döntik el a feljutás kérdését.

Egy bő hónappal korábban még úgy nézett ki, röviden el lehet intézni a Championship első felét azzal, hogy nincs itt semmi látnivaló, pontosan az történik, amit várni lehetett: a Premier League-ből történő kiesésért kárpótlásul kitalált parachute money intézménye olyannyira eltorzította mára az erőviszonyokat, hogy gyakorlatilag csak az élvonalból egy vagy két évvel ezelőtt kiesett kluboknak van esélyük a feljutásra, a többiek nem nagyon tudnak labdába rúgni. Éppen ezért még ez a cikk is inkább „A League One az új Championship” címmel terveződött, olyannyira úgy tűnt, hogy azok az értékek, amelyeket az angol másodosztálynak szokás tulajdonítani – kiszámíthatatlanabb, kompetitívebb és izgalmasabb a többi bajnokságnál –, már inkább a harmadosztályra igazak. A League One-ra még visszatérünk később, de időközben

a Championship is megtette azt a szívességet, hogy végre összerázódott a mezőny,

és ugyan az újabb Covid-hullám miatt több meccs is elmaradt, ami némiképp megkavarta a sorrendet, most mégis van miről beszélni.

1.

Egészen november közepéig bebizonyosodni látszott a szezon eleji jóslatunk, miszerint a Premier League-ből frissen kiesett klubok dominálják ezt az évadot is. Az elején először a West Brom és a Fulham húzott el, majd csatlakozott hozzájuk a Bournemouth (amely egy évet ugyan lehúzott már a másodosztályban, de a parachute money két évig jár), és miután a West Brom gólképtelensége egyre kórosabbá vált, maradt az élen a Fulham, Bournemouth tandem. Olyannyira, hogy november közepén ez a két klub már tekintélyes, kilenc, illetve nyolcpontos előnnyel vezette a tabellát, és akkor úgy is nézett ki, az automatikus feljutás kérdése nagyjából eldőlt, izgalmak csak a rájátszásra jogosító helyekért várhatók.

Adam Davy/PA Images via Getty Images

Ekkor azonban mindkét csapat megtorpant: a Bournemouth hat, a Fulham öt mérkőzésen keresztül volt képtelen nyerni, és ez idő alatt szépen utolérte őket az üldöző boly, megágyazva az izgalmas versenynek a szezon második felére. Azóta a Bournemouth megnyert két újabb meccset, a Fulham azonban a járvány miatt nem játszott bajnokit december 20. óta. Egyébként a Bournemouth esetében a visszaesés leginkább a klubot sújtó sérüléshullámnak volt köszönhető, hiszen Scott Parker imponáló munkát végez, pedig szezon közben elveszítette a rákbetegséggel diagnosztizált David Brooksot is (róla szerencsére januárban biztató hírek érkeztek).

A Bournemouth láthatóan koncepciózusan erősít, fiatalítja a keretét, a januári játékosmozgás szintén erre utal, és ha nem történik valami váratlan fordulat, továbbra is esélyes marad a feljutásra.

Náluk játszik a liga egyik leggólerősebb csatára, Dominic Solanke, és olyan, még tizenévesen igazolt ígéretek épültek be a nagycsapatba, mint a szélső Jaidon Anthony és a balhátvéd Jordan Zemura.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik