Foci sport24

Az Aranylabda-szavazás, amikor Puskás érezhette úgy magát, mint most Lewandowski

Fritz Fischer / dpa Picture-Alliance / AFP
Fritz Fischer / dpa Picture-Alliance / AFP
A nyolcvanhat éves spanyol Luis Suárez azt mondta az idei Aranylabda-választás után: odaadná a díját Robert Lewandowskinak. Az 1960-as győztes – napjaink hazai jobboldali narratívája szerint – Puskás Ferenc helyett került az élre, a béketábor csalárd összefogásának következtében. Csakhogy a magyarázatból egy szó sem igaz.

Puskás Ferenc az 1960-as BEK-döntőben négy gólt vágott be az Eintracht Frankfurtnak. Alfredo di Stéfano meg hármat. A glasgow-i Hampden Parkban 7-3-ra győztes Real Madrid ötből ötször lett Európa első számú klubcsapata, ám az év őszén – a kupa történetében először – kiesett. Méghozzá a Barcelonával szemben.

A katalán együttes irányítója Luis Suárez Miramontes volt, aki a 2-2-vel zárult madridi első mérkőzésen duplázott. A visszavágón a Ramallets – Grácia, Olivella, Garay – Segarra, Vergés – Kubala, Kocsis, Evaristo, Suárez, Villaverde összetételű Barca 2-1-re nyert.

Ez egy hónappal karácsony előtt történt. Az Aranylabda-szavazás végeredményét december 13-án hozta nyilvánosságra a France Football.

A részletek ismeretében Puskásnak esélye sem volt az elsőségre.

Az ankéton tizenhét voksoló vett részt, köztük öt a béketáborból és tizenkettő a vasfüggöny másik oldaláról. A keleti blokkból a bolgár, a lengyel és a jugoszláv szavazó az első helyre tette Puskást, míg a magyar és a szovjet képviselő – Lukács László és Lev Filatov – egyáltalán nem vette őt figyelembe. (Az első ötöt kell megnevezni, 1987 és 1991 között magam is voksoltam, sőt elsőre telibe találtam a Gullit, Futre, Butragueno hármas befutót.)

PA Images / Getty Images Az angol–magyarra érkeznek a játékosok, a mieink élén Puskás

Az imperialisták a keletieknél rosszabbul bántak Puskással, már akkor is súlyosan hanyatlott a Nyugat. Mindössze az osztrák és a belga újságíró szavazta elsőnek a leghíresebb magyart, a svájci a harmadik, az angol, a nyugatnémet, a svéd és a török a negyedik, a spanyol az ötödik helyre írta be.

A madridi José Borie sorrendje különösen érdekes, az ő listája így festett: 1. Francisco Gento (spanyol, Real Madrid), 2. Suárez, 3. Luis del Sol (spanyol, Real Madrid), 4. Uwe Seeler (nyugatnémet, Hamburg), 5. Puskás. Azaz Senor Borie három spanyolt is előbbre rakott Puskásnál!

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik