Foci sport24

Az Aranylabda-szavazás, amikor Puskás érezhette úgy magát, mint most Lewandowski

Fritz Fischer / dpa Picture-Alliance / AFP
Fritz Fischer / dpa Picture-Alliance / AFP
A nyolcvanhat éves spanyol Luis Suárez azt mondta az idei Aranylabda-választás után: odaadná a díját Robert Lewandowskinak. Az 1960-as győztes – napjaink hazai jobboldali narratívája szerint – Puskás Ferenc helyett került az élre, a béketábor csalárd összefogásának következtében. Csakhogy a magyarázatból egy szó sem igaz.

Puskás Ferenc az 1960-as BEK-döntőben négy gólt vágott be az Eintracht Frankfurtnak. Alfredo di Stéfano meg hármat. A glasgow-i Hampden Parkban 7-3-ra győztes Real Madrid ötből ötször lett Európa első számú klubcsapata, ám az év őszén – a kupa történetében először – kiesett. Méghozzá a Barcelonával szemben.

A katalán együttes irányítója Luis Suárez Miramontes volt, aki a 2-2-vel zárult madridi első mérkőzésen duplázott. A visszavágón a Ramallets – Grácia, Olivella, Garay – Segarra, Vergés – Kubala, Kocsis, Evaristo, Suárez, Villaverde összetételű Barca 2-1-re nyert.

Ez egy hónappal karácsony előtt történt. Az Aranylabda-szavazás végeredményét december 13-án hozta nyilvánosságra a France Football.

A részletek ismeretében Puskásnak esélye sem volt az elsőségre.

Az ankéton tizenhét voksoló vett részt, köztük öt a béketáborból és tizenkettő a vasfüggöny másik oldaláról. A keleti blokkból a bolgár, a lengyel és a jugoszláv szavazó az első helyre tette Puskást, míg a magyar és a szovjet képviselő – Lukács László és Lev Filatov – egyáltalán nem vette őt figyelembe. (Az első ötöt kell megnevezni, 1987 és 1991 között magam is voksoltam, sőt elsőre telibe találtam a Gullit, Futre, Butragueno hármas befutót.)

PA Images / Getty Images Az angol–magyarra érkeznek a játékosok, a mieink élén Puskás

Az imperialisták a keletieknél rosszabbul bántak Puskással, már akkor is súlyosan hanyatlott a Nyugat. Mindössze az osztrák és a belga újságíró szavazta elsőnek a leghíresebb magyart, a svájci a harmadik, az angol, a nyugatnémet, a svéd és a török a negyedik, a spanyol az ötödik helyre írta be.

A madridi José Borie sorrendje különösen érdekes, az ő listája így festett: 1. Francisco Gento (spanyol, Real Madrid), 2. Suárez, 3. Luis del Sol (spanyol, Real Madrid), 4. Uwe Seeler (nyugatnémet, Hamburg), 5. Puskás. Azaz Senor Borie három spanyolt is előbbre rakott Puskásnál!

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik