Foci sport24

Rangnick kemény keze áldásnak tűnik, de átok is lehet a Manchester Unitedre

CHRISTIAN CHARISIUS / dpa Picture-Alliance / AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / dpa Picture-Alliance / AFP
Ritka eset, hogy egy már jó néhány napja kész tényként kezelt megállapodás csak ilyen „későn” lesz hivatalos, de a Manchester United végül több mint egy héttel Ole Gunnar Solskjaer menesztését követően, hétfő délután adta ki a hírt: Ralf Rangnick lesz a csapat megbízott vezetőedzője. A backnangi születésű edzőnek kulcsszerepe van a német futball 2004 utáni felívelésében és diadalmenetében. Szerződtetésével olyan szakember kerül a Unitedhez, aki stratégiai szerepben már többször bizonyított és aki a manchesteriek legfőbb hiányosságát – a víziót – pótolhatja a rendszerben. Az más kérdés, hogy Rangnick megkapja-e azt a hatalmat és szabadságot, amelyre szüksége lenne. De az MU már (szinte) minden más utat végigjárt…

Megpróbálták David Moyesszal, mint Sir Alex Ferguson személyesen kinevezett örökösével. Nem ment. Megpróbálták az edzői reneszánszát élő Louis van Gaallal. Nem ment. Megpróbálták a jelenkor egyik legsikeresebb, ám lefelé ívelő pályára állt edzőjével, José Mourinhóval. Ez sem ment – a klub legutóbbi trófeái ugyan ekkor kerültek a vitrinbe, de portugál füstölgő romokat hagyott maga után az öltözőben. Megpróbálták a Ferguson-játékos Ole Gunnar Solskjaerrel. Ez sem ment. A Ferguson visszavonulása óta eltelt, sikertelennek bátran nevezhető időszakban a jó (klub)vezetés és a vízió hiányzott a Manchester Unitedből, nem csoda, hogy a világ legnépszerűbb klubjainak egyike most egy futballprofesszornak tartott szakembert szerződtetett. Rangnick fél évre átveszi az MU irányítását megbízott edzőként, majd két évig konzultációs szerepben segíti a Unitedet.

„Ralf az európai labdarúgás egyik legnagyobb becsben tartott edzője és innovátora. Ő volt az első számú választásunk megbízott edzőnek, közel négy évtized vezetői tapasztalatát hozza magával”

– dicsérte az új szerzeményt a futballigazgató John Murtough, akivel kapcsolatban kérdés: milyen szerep vár rá, ha Rangnick 2022 nyarán „fellép” a stratégiai döntéshozók közé?

A Manchester United főnöksége végre felismerte: nem lehet rendbe tenni a klub háza táját anélkül, hogy kineveznének egy elismert klubvezetőt. Erre még nagyobb szükségük van, mint az új vezetőedzőre (hogy Rangnick ideiglenesen ezt a szerepkört is meg tudja kompetensen oldani, csak plusz előny). Ez még nagyon jól is elsülhet. Vagy nagyon rosszul, mert egy ekkora klubnál sok csapda és konfliktus várhat egy kívülről érkezőre…

Kevés trófea, nagy hatás

Rangnick pályafutását két tényező miatt nehéz értékelni. Az egyik, hogy a 63 éves szakember a 2010-es évek nagy részét stratégiai vezetői pozícióban töltötte, nem pedig a kispadon. Négy és fél évnyi munka után 2011 januárjában távozott a Hoffenheimtől, azóta vezetői pozíciókban (sportigazgató a Red Bull Salzburgnál és az RB Leipzignél, globális sportigazgatója a Red Bull-futballprojektnek, ügyvezető igazgató a Lokomotiv Moszkvánál) töltötte ideje nagy részét, és csak 111 mérkőzésen vezetett csapatot edzőként.

HENDRIK SCHMIDT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance / AFP A Bundesliga RB Lipcse – FC Bayern München rangadón a Lipcse csapatát vezeti Ralf Rangnick.

A másik, hogy alig van szakvezető, aki ennyire kevés nagy sikert aratott, mégis óriási a hatása és a respektje szakmai körökben – Rangnick ilyen, és talán a szintén kultfavorit Marcelo Bielsa hasonlítható még hozzá. Rangnick személyes trófeagyűjteménye gyakorlatilag nevetséges a legtöbb magas presztízsű trénerével összehasonlítva: az utánpótlásfutballban és a német alsóbb osztályokban megszerzett bajnoki címek, egy Német Kupa (ez a legnagyobb sikere), egy német Szuperkupa, egy német Ligakupa. Ha összehasonlítást akarunk tenni, Ole Gunnar Solskjaer – akinek a hiányosságai finoman fogalmazva is kiütköztek az MU kispadján – kétszer nyert norvég bajnokságot, egyszer nyert Norvég Kupát, és Európa-liga döntőt játszott a manchesteriekkel… Lehet mondani, hogy ez alacsonyabb szint, mint amelyen Rangnick dolgozott, ám nem ég és föld a két eredménysor közti különbség.

„Miért kell a Manchester Unitednek megbízott edző? Mert – legalábbis én így gondolom – fogalmuk sincs arról, mit csinálnak! Sosem tudták volna elképzelni, hogy így leégnek Watfordban, és ha nincs az utolsó percekben kapott két gól, Ole maradt volna a helyén. Nem volt itt tervezés. Most meg hoznak egy edzőt… Hallom, hogy mindenki azt mondja, mennyire kiváló szakember. De sosem edzősködött Angliában és sosem edzősködött a világ topcsapatainál. Miért van ez? Miért nem akarta senki megszerezni, ha tényleg ennyire jó? Nagyszerű dolgokat mondanak róla. Munkamániás, agresszív letámadást játszat, kisebb csapatokból bajnokesélyest csinált. De az más kávéház. Más kávéház egy Hoffenheimnél vagy Schalkénál dolgozni. Ez a világ egyik legnagyobb klubja, tele világsztárral. A Schalkénál és a Hoffenheimnél a játékosok elhitték, amit mondott, mert előre akartak lépni. A Unitednél nehéz lesz ugyanezt elérni… szerintem jóval nehezebb annál, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják” – vélekedett Paul Merson a Sky Sports stúdiójában. Lehet Mersont futballdinoszaurusznak tartani (a Rangnickot nagy becsben tartó futballhipszter réteg valószínűleg ezt is teszi), ám az általa megfogalmazott kétségeknek van alapja.

De mégis: Rangnicknak óriási a híre és a respektje.

Az újhullámos német edzők szinte mind az ő köpönyegéből bújtak elő.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik