Foci sport24

Suttyóként indult, hogy aztán ő legyen a magyar futball első Császára

Wikipedia
Wikipedia
A legtöbben azt gondolják, Albert Flórián az egyetlen magyar futballcsászár. De nem. Az első Császár a vb-ezüstérmes Turay József volt, aki szintén az FTC-ben, majd az MTK-ban játszott, miközben Angyalföldön, a Röppentyű, aztán a Reitter Ferenc utcában lakott.

A Turay család gyermekei labdarúgócsapatot alakíthattak volna, mert éppen tizenegyen voltak. A kis Józsi alig egy évet töltött e földön, amikor a família Egerből a pesti Röppentyű utcába költözött, és a híres futballistává váló kölyök Angyalföldről kapta első becenevét.

Azt mondta: „Mifelénk a rendőrt suttyónak hívják.” Mire Suttyónak kezdték szólítani.

A Sporthírlap utóbb megálmodta, Turay milyen diskurzust folytat majd unokáival. „Nagyapa, mesélj arról az időről, amikor még Suttyó voltál!” – kérlelik a kicsik. Mire így válaszol: „Tudjátok, srácok, az akkor volt még, amikor minden meccs után a vállamon vittem ki a közönséget.” Nem sokkal az után, hogy 1926 decemberében – heti 40 pengős fizetéssel – szerződtette őt az FTC, így beszélt: „Ha gólt rúgok, én vagyok a császár.” S attól fogva Császárnak hívták.

A tizenegy gyermekhez és ahhoz képest, hogy még a Váci úti elemibe járt, de már segédkeznie kellett – heti tizenöt pengőért – Wiederkehr Ignác pékségében, a kifutófiú egész szépen felfutott.

Éljen május elseje! – vidámkodott 1927-ben, mert ezen a napon játszott először az első osztályban, és gólt is rúgott a Vasast 3-0-ra legyőző, Huba – Hungler II, Papp – Furmann, Bukovi, Obitz – Rázsó, Turay, Dán, Pataki, Kohut összetételű FTC-ben. A piros-kékek centerhalfja Purczeld Ferenc, Puskás Ferenc édesapja, jobbösszekötője pedig a következő évadban már a Ferencvárosban futballozó Takács II József volt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik