Isza Ferenc / AFP
Foci sport24

Pincér, két palacsinta és egy Aranylabda rendel! – így lett Európa legjobb futballistája Albert Flórián

Albert Flórián már 1966-ban aranylabdás lehetett volna, amennyiben a magyar válogatott legalább döntőt vív a világbajnokságon. Erre a mezőnyben minden esély megvolt, mert Káposzta Benő és Sipos Ferenc nagyszerű, a Mészöly Kálmán, Bene Ferenc, Albert, Farkas János négyes pedig világszinten is kiemelkedő formában futballozott, és a többiek is egytől egyig jók voltak. Csak olyan potyagólokkal, amilyet Szentmihályi Antal a portugál, majd Gelei József a szovjet csapattól kapott, a labdarúgó-történelem egyetlen csapata sem lehetett volna finalista.

Sorrendben a negyedik vb volt az, amelyen a kapus volt a leggyengébb magyar láncszem. Grosics Gyula 1954-ben, 1958-ban és 1962-ben is szarvashibát követett el, a topfavorit magyar csapat pedig elvesztette a vb-döntőt, majd kétszer kiesett, másodszor ugyanúgy, mint hatvanhatban, a legjobb nyolc között. (Nem csak a potyagólok miatt búcsúzott, de a kapushibák nem és nem maradhattak el.) Albert mindkét negyeddöntős csapatban szerepelt, hatvankettőben a chilei Rancaguában emblematikus szólógólt lőtt az angoloknak (2-1). Hatvanban, a Népstadionban rendezett magyar–angolon (2-0) mindkét gólt ő szerezte, és amikor évtizedekkel később megemlítettem neki, mekkora császár lehetett tizenkilenc évesen a dupla után, csudálkozva nézett rám:

Örültem, hogy Kotász Öcsi mellett ülhettem az öltözőben.

Hatvanhatban már ő volt a válogatott szellemi vezére. A futballhistória legnagyobb játékosai a három az egyben jegyében brillíroztak: ellenállhatatlanul cseleztek, mesterien irányítottak és tökéletes gólérzékük volt. Kevesen feleltek meg e tripla követelménynek: Pelé, Sandro Mazzola, Eusebio, Johan Cruyff, Teofilo Cubillas, Diego Maradona, Zico jut hirtelen az eszembe, meg a maiak közül Lionel Messi és Neymar. Albert e nagyon szűk elit tagjai közé tartozott.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.