Foci sport24

Pincér, két palacsinta és egy Aranylabda rendel! – így lett Európa legjobb futballistája Albert Flórián

Isza Ferenc / AFP
Isza Ferenc / AFP
Albert Flórián már 1966-ban aranylabdás lehetett volna, amennyiben a magyar válogatott legalább döntőt vív a világbajnokságon. Erre a mezőnyben minden esély megvolt, mert Káposzta Benő és Sipos Ferenc nagyszerű, a Mészöly Kálmán, Bene Ferenc, Albert, Farkas János négyes pedig világszinten is kiemelkedő formában futballozott, és a többiek is egytől egyig jók voltak. Csak olyan potyagólokkal, amilyet Szentmihályi Antal a portugál, majd Gelei József a szovjet csapattól kapott, a labdarúgó-történelem egyetlen csapata sem lehetett volna finalista.

Sorrendben a negyedik vb volt az, amelyen a kapus volt a leggyengébb magyar láncszem. Grosics Gyula 1954-ben, 1958-ban és 1962-ben is szarvashibát követett el, a topfavorit magyar csapat pedig elvesztette a vb-döntőt, majd kétszer kiesett, másodszor ugyanúgy, mint hatvanhatban, a legjobb nyolc között. (Nem csak a potyagólok miatt búcsúzott, de a kapushibák nem és nem maradhattak el.) Albert mindkét negyeddöntős csapatban szerepelt, hatvankettőben a chilei Rancaguában emblematikus szólógólt lőtt az angoloknak (2-1). Hatvanban, a Népstadionban rendezett magyar–angolon (2-0) mindkét gólt ő szerezte, és amikor évtizedekkel később megemlítettem neki, mekkora császár lehetett tizenkilenc évesen a dupla után, csudálkozva nézett rám:

Örültem, hogy Kotász Öcsi mellett ülhettem az öltözőben.

Hatvanhatban már ő volt a válogatott szellemi vezére. A futballhistória legnagyobb játékosai a három az egyben jegyében brillíroztak: ellenállhatatlanul cseleztek, mesterien irányítottak és tökéletes gólérzékük volt. Kevesen feleltek meg e tripla követelménynek: Pelé, Sandro Mazzola, Eusebio, Johan Cruyff, Teofilo Cubillas, Diego Maradona, Zico jut hirtelen az eszembe, meg a maiak közül Lionel Messi és Neymar. Albert e nagyon szűk elit tagjai közé tartozott.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik