Michael Gottschalk / Getty Images
Foci sport24

FIFA – futballszimbióta vagy a sportág élősködője?

Azt gondoltad a címből, hogy Nemzetközi Labdarúgó Szövetségről lesz szó? Hogy a sokadik felháborító korrupciós ügyet fogjuk kitárgyalni? Hogy a versenynaptár átszervezésének újabb verzióját vesézzük ki? Nem, ezúttal nem. Még a júdáspénzért megvehető kameruni, tunéziai vagy katari sportdiplomatáknál is veszélyesebb jelenség kerül terítékre. Az, ami lassan, szinte észrevétlenül tekeredik a futball köré – szépen lassan megfojtva azt. A FIFA videojáték.

Amikor picit több, mint két héttel ezelőtt kiderültek a játék értékelései (ha valaki nem tudná; minden focista 1-től 100-ig terjedő „ratinget” kap, az egyes, posztonként változó tulajdonságainak osztályozása alapján) és a ligák, a klubok, illetve a labdarúgók közösségi médiafelületeit elárasztották az ezt tárgyaló és reklámozó marketinganyagok, egyetlen gondolat ismétlődött a fejemben: én ezt nem hiszem el. Nem hiszem el, hogy nem veszik észre. Nem hiszem el, hogy nem látják a keblükön melengetett kígyót. Olyan szervilis könnyelműséggel szolgálta ki a gyártó EA Sports igényeit minden szereplő, mintha egy szimpla, hétköznapi – nyilván sokat fizető, ennél fogva fontos – partner termékét népszerűsítenék. A bajnokságok adminjai beszabadították a névtelen profilokat a kommentmezők közé, arról vitatkozni, hogy XY mégis miért nem 86-os, miért csak 83-as. A játékosok jóízűen nevetgéltek vagy keserű szájízzel mérgelődtek a saját számaikon. A csapatok pedig a legnagyobb világsztárjaikat ültették a kamerák elé szórakozni.

A különféle állat- és növényfajok természetben való együttélése igen mélyen kutatott, jól ismert szakterület a biológiában. A legszorosabb nexusok legérdekesebb fajtája a szimbiózis; ekkor kettő vagy több faj azért köti össze az életét, hogy olyan környezetet teremtsen vagy olyan tápanyagokat adjon át, ami a másiknak az életben maradást garantálja. A legklasszikusabb példák a fák gyökérzetén élő nitrogéngombák; míg a kalauzhalak saját cápatársat választanak, amely megvédi őket más ragadozóktól, cserébe a zebramintás uszonyosok férgektől és a foga közé ragadt ételmaradékoktól szabadítják meg a nagyfőnököt. Ha már ennyire belecsúsztunk a natgeózásba, hadd mondjam el a legkedvesebb példát is: a Némó nyomában után minden gyerek kedvencévé váló bohóchalak számára az anemóna nevű tengerirózsa nyújt szállást, otthont és védelmet – a narancs-fehér kisállat ürüléke eközben „trágyázza” a növényt.

Azt a kapcsolatot azonban, amely csak az egyik fél javát szolgálja, nem szimbiózisnak hívják. Ez az élősködés. Azt, aki ebből hajt hasznot, parazitának nevezik.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!