MI News / NurPhoto / AFP
Foci sport24

Pontlevonás, csődeljárás, pénzszórás – mi történik a nagy múltú Derby Countyval?

Nehezen indult, és mára igazi rémálommá vált Wayne Rooney edzői karrierjének első állomása: a másodosztályban éppen bennmaradó Derby County a nyáron még csak nem igazolhatott új játékost, most viszont már negatív pontszámmal áll a tabella legalján. És a helyzet lehet még rosszabb is.

Nem egy esetet ismerhetünk az angol labdarúgásnak a Premier League megalakulása óta számított modern korából, amikor patinás, világhírű futballklubok váltak fizetésképtelenné, és tűntek el az élvonalból hosszú évekre. Az álmok felelőtlen hajszolásáért hatalmas árat fizetett például a Leeds United, amely élcsapatból lett harmadosztályú klub néhány év leforgása alatt, de ugyanígy végigjárta a túlköltekezés-fizetésképtelenség-kiesés(ek)-pontlevonás utat a Portsmouth, a Bolton és a Wigan is. Ezek a csapatok a Premier League-ből zuhantak nagyot, most azonban egy másodosztályú klub, a Derby County került hasonló helyzetbe, amely éppen a Premier League-et hajszolva jutott idáig. A Derby esete tanulságos azért, mert már több másodosztályú együttes is hasonló trükközésekkel próbálta kijátszani az FFP-szabályokat, ám a Kosoknak becézett közép-angliai csapat vezetése rajtuk is túltett.

Hogyan jutott idáig a szebb napokat látott klub?

Bár a Derby County egyike volt az angol liga alapítóinak 1888-ban, nem tartozott a szigetországi futball tradicionális nagycsapatai közé a háború előtti évtizedekben: elkerülték a jelentős sikerek, noha általában az első osztályban szerepelt. Az ötvenes években azonban hanyatlásnak indult a klub, és a másodosztály középmezőnyében szerénykedett, ám 1967-ben egy Brian Clough nevű fiatal edző vette át a csapatot. A többi már történelem, amit meg is filmesítettek a Damned United című filmben: a Kosok Clough első teljes évadában megnyerték a másodosztályt, majd az élvonalban sem vallottak szégyent, és 1972-ben meg bajnokok lettek. Ezzel éppen az angol labdarúgás legendás időszakában kerültek be a pantheonba, együtt az első sikeres időszakát élő, Bill Shankly-féle Liverpoollal és a Don Revie vezette Leedsszel, de nagy korszaka volt ez az Arsenalnak, a Tottenhamnek meg az Evertonnak is. Nem véletlenül emeltek szobrot a Derby jelenlegi stadionja, a Pride Park előtt Cloughnak és segítőjének, Peter Taylornak. A Derby aztán még Clough távozása után is nyert egy bajnoki címet, majd gyorsan visszasüllyedt a középszerbe.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.