Foci sport24

Pontlevonás, csődeljárás, pénzszórás – mi történik a nagy múltú Derby Countyval?

MI News / NurPhoto / AFP
MI News / NurPhoto / AFP
Nehezen indult, és mára igazi rémálommá vált Wayne Rooney edzői karrierjének első állomása: a másodosztályban éppen bennmaradó Derby County a nyáron még csak nem igazolhatott új játékost, most viszont már negatív pontszámmal áll a tabella legalján. És a helyzet lehet még rosszabb is.

Nem egy esetet ismerhetünk az angol labdarúgásnak a Premier League megalakulása óta számított modern korából, amikor patinás, világhírű futballklubok váltak fizetésképtelenné, és tűntek el az élvonalból hosszú évekre. Az álmok felelőtlen hajszolásáért hatalmas árat fizetett például a Leeds United, amely élcsapatból lett harmadosztályú klub néhány év leforgása alatt, de ugyanígy végigjárta a túlköltekezés-fizetésképtelenség-kiesés(ek)-pontlevonás utat a Portsmouth, a Bolton és a Wigan is. Ezek a csapatok a Premier League-ből zuhantak nagyot, most azonban egy másodosztályú klub, a Derby County került hasonló helyzetbe, amely éppen a Premier League-et hajszolva jutott idáig. A Derby esete tanulságos azért, mert már több másodosztályú együttes is hasonló trükközésekkel próbálta kijátszani az FFP-szabályokat, ám a Kosoknak becézett közép-angliai csapat vezetése rajtuk is túltett.

Hogyan jutott idáig a szebb napokat látott klub?

Bár a Derby County egyike volt az angol liga alapítóinak 1888-ban, nem tartozott a szigetországi futball tradicionális nagycsapatai közé a háború előtti évtizedekben: elkerülték a jelentős sikerek, noha általában az első osztályban szerepelt. Az ötvenes években azonban hanyatlásnak indult a klub, és a másodosztály középmezőnyében szerénykedett, ám 1967-ben egy Brian Clough nevű fiatal edző vette át a csapatot. A többi már történelem, amit meg is filmesítettek a Damned United című filmben: a Kosok Clough első teljes évadában megnyerték a másodosztályt, majd az élvonalban sem vallottak szégyent, és 1972-ben meg bajnokok lettek. Ezzel éppen az angol labdarúgás legendás időszakában kerültek be a pantheonba, együtt az első sikeres időszakát élő, Bill Shankly-féle Liverpoollal és a Don Revie vezette Leedsszel, de nagy korszaka volt ez az Arsenalnak, a Tottenhamnek meg az Evertonnak is. Nem véletlenül emeltek szobrot a Derby jelenlegi stadionja, a Pride Park előtt Cloughnak és segítőjének, Peter Taylornak. A Derby aztán még Clough távozása után is nyert egy bajnoki címet, majd gyorsan visszasüllyedt a középszerbe.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik