Foci sport24

Lehet-e valaki a világ legjobb jobbhátvédje és középpályása egy személyben?

Chloe Knott - Danehouse/Getty Images
Chloe Knott - Danehouse/Getty Images
Trent Alexander-Arnold, a Liverpool fiatal játékosa középpályásként kezdte, majd jobbhátvédként vált klasszissá és világsztárrá. Most pedig Jürgen Klopp kísérletet tesz arra, hogy mindkét poszton kihozza belőle a legjobbat.

„Miért kellene a világ legjobb jobbhátvédjéből középpályást csinálni?” – kérdezett vissza Jürgen Klopp, amikor a Leeds United elleni bajnoki előtt az újságírók arról kérdezték, nem tervezi-e Gareth Southgate-hez hasonlóan kipróbálni Trent Alexander-Arnoldot a pálya közepén.

A 22 esztendős játékos az elmúlt években szinte forradalmasította a jobbhátvéd pozícióját azzal, hogy erről a posztról lett a BL-győztes és angol bajnok Liverpool első számú kreatív futballistája. Alexander-Arnold a 2018/19-es szezonban 12, a 2019/20-as idényben 13, míg az előző évadban 7 gólpasszal segítette a Liverpoolt, de nemcsak ezzel, hanem fantasztikus, tért ölelő átadásaival és remek meglátásaival is segítette csapata játékát. Ráadásul olyan súlypontáthelyezésekkel bontotta meg az ellenfelek védekezését, amilyet valóban csak a világ legjobb középpályásaitól láthatunk.

Alexander-Arnold kiemelkedő képességeinek kibontakoztatásához szükség volt arra is, hogy Klopp ennek megfelelően alakítsa a Liverpool játékát. Az elmúlt években a 4-3-3-as szerkezetben játszó Vörösöknél a három középpályás – a legtöbbször Georginio Wijnaldum, Fabinho és Jordan Henderson – feladata az volt, hogy labdabirtoklás esetén biztosítsanak a magasan helyezkedő szélső hátvédek, Andy Robertson és Alexander-Arnold mögött, miközben a két szélső támadó, Sadio Mané és Mohamed Salah szűken helyezkedve részint beindulásokkal támadta az ellenfél védelmi vonalát, részint területet nyitott két szélső védőnek.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik