Chloe Knott - Danehouse/Getty Images
Foci sport24

Lehet-e valaki a világ legjobb jobbhátvédje és középpályása egy személyben?

Trent Alexander-Arnold, a Liverpool fiatal játékosa középpályásként kezdte, majd jobbhátvédként vált klasszissá és világsztárrá. Most pedig Jürgen Klopp kísérletet tesz arra, hogy mindkét poszton kihozza belőle a legjobbat.

„Miért kellene a világ legjobb jobbhátvédjéből középpályást csinálni?” – kérdezett vissza Jürgen Klopp, amikor a Leeds United elleni bajnoki előtt az újságírók arról kérdezték, nem tervezi-e Gareth Southgate-hez hasonlóan kipróbálni Trent Alexander-Arnoldot a pálya közepén.

A 22 esztendős játékos az elmúlt években szinte forradalmasította a jobbhátvéd pozícióját azzal, hogy erről a posztról lett a BL-győztes és angol bajnok Liverpool első számú kreatív futballistája. Alexander-Arnold a 2018/19-es szezonban 12, a 2019/20-as idényben 13, míg az előző évadban 7 gólpasszal segítette a Liverpoolt, de nemcsak ezzel, hanem fantasztikus, tért ölelő átadásaival és remek meglátásaival is segítette csapata játékát. Ráadásul olyan súlypontáthelyezésekkel bontotta meg az ellenfelek védekezését, amilyet valóban csak a világ legjobb középpályásaitól láthatunk.

Alexander-Arnold kiemelkedő képességeinek kibontakoztatásához szükség volt arra is, hogy Klopp ennek megfelelően alakítsa a Liverpool játékát. Az elmúlt években a 4-3-3-as szerkezetben játszó Vörösöknél a három középpályás – a legtöbbször Georginio Wijnaldum, Fabinho és Jordan Henderson – feladata az volt, hogy labdabirtoklás esetén biztosítsanak a magasan helyezkedő szélső hátvédek, Andy Robertson és Alexander-Arnold mögött, miközben a két szélső támadó, Sadio Mané és Mohamed Salah szűken helyezkedve részint beindulásokkal támadta az ellenfél védelmi vonalát, részint területet nyitott két szélső védőnek.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!