Jean Claude Mallinjod / Ina / Ina via AFP
Foci sport24

Jean-Paul Belmondo: aki nélkül ma nem lenne Paris Saint-Germain

A héten elhunyt világhírű francia színész, Jean-Paul Belmondo számtalan munkát vállalt életében, 48 évvel ezelőtt viszont szokatlan szerepre vállalkozott: Párizs egyik frissen alakult futballcsapatának adott új lendületet. Annak a klubnak, amelyet ma úgy ismerünk, hogy Paris Saint-Germain.

Párizst szokás a divattal, a fényűzéssel és az eleganciával azonosítani, ez alól pedig nem kivétel a Paris Saint-Germain sem. „Bling-bling” – szokták mondani, amikor a játékosok Dior-kollekciókban hivalkodnak, vörös posztós, zártkörű szülinapi bulikat tartanak, vagy amikor a Kosárnak becézett VIP-páholyban magas rangú politikusok mellett feltűnik Jay Z és Beyoncé. Ez a klub imázsának fonákja: a PSG hamis, plasztikus, kilóra megvásárolt társaság látszatát kelti, melynek nincs se identitása, se történelme, se szurkolói tábora.

A valóság viszont az, hogy a PSG közel ötven éve képviseli Párizs pezsgő belvárosát és a külvárosi banlieu-ket. Ebben pedig komoly szerep jutott Jean-Paul Belmondónak, a héten elhunyt színészlegendának.

Tény, a PSG fiatal klub, ami annak köszönhető, hogy a helyi sportéletnek sokáig nem volt táptalaja. Franciaországban a múlt század közepéig a sportra csak úri hóbortként tekintettek, melynek magasztosabb eszméit éppen a francia elit gondolta tovább: franciák találták ki az újkori olimpiát, az Európa-bajnokságot, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a világbajnokságot is. Ahogyan viszont a sport egyre népszerűbb lett, az arisztokrácia kimondottan ellenállt a professzionalizálódásnak.

Míg Magyarországon az első labdarúgó-bajnokságot 1901-ben rendezték, addig Franciaországban csak 1932-ben. Francois Truffaut, az ismert újhullámos rendező Négyszáz csapás című filmjében egy párizsi tornatanár katonás rendben vonultatja diákjait, akik fehér pólóikban testidegen látszatot keltenek a szürke, városias, lomha párizsi forgalomban. Az elit napilapja, a Le Monde – a szerkesztőség hosszan tartó ellenállása után – csak 1995-ben alapította meg sportrovatát.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!