Jose Breton / Pics Action / NurPhoto via Getty Images
Foci sport24

Messi csak a PSG-nek jelent főnyereményt, nem a francia futballnak

Amikor Lionel Messi 2021 augusztusában az „Ici c’est Paris” (Ez itt Párizs) feliratú, vagyis a Paris Saint-Germain mottójával ellátott pólóban jelent meg a párizsi repülőtéren, Vincent Labrune, a Francia Labdarúgó Liga elnöke nem rejtette véka alá lelkesedését. Hivatalos közleményében azt írta, hogy „Messi érkezése a PSG-hez igazi világszám. Történelmi nap ez a francia labdarúgásnak és a Ligue 1 Uber Eatsnek.”

Noel Le Graet, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke hasonlóan optimistán nyilatkozott, és igyekezett kiemelni a közös jó gondolatát.

„Szeretnék hinni abban, hogy az érkezése a francia bajnokság minden egyes szereplőjére hatással lesz” – mondta az elnök.

Egyes francia orgánumok a nyilatkozatot a ruissellement kifejezéssel illették, ami egy közgazdaságtani elméletet takar, angolul a trickle down, magyarul a leszivárgó gazdaság megfelelője.

Labrune és Le Graet, a francia labdarúgás két legnagyobb intézményének vezetője egyaránt vallja, hogy a tőke (feltéve, hogy nincs korlátozva) fentről lefelé szivárog: ha a legnagyobb cégek és vállalkozók számára csökkentjük a terheket, azzal lehetőséget teremtünk, hogy újra befektessék a vagyonukat, ami a szegényebb rétegekhez is eljut beruházás vagy fogyasztás formájában. Egyben munkahelyeket teremt, további fogyasztást indít be, és megágyaz a gazdasági növekedésnek. Focis nyelvre fordítva,

ha egy megaklub leigazol egy sztárjátékost, azzal még több figyelmet és bevételt generál, a pénz a belső piacon lecsorog a kisebb szereplőkhöz is, így nemcsak a piramis tetején ücsörgők gazdagodnak, hanem a nagy egész is. Minden szereplő nyer, gondolják ők.

A gond az, hogy ez nem így van.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!