Foci sport24

Messi csak a PSG-nek jelent főnyereményt, nem a francia futballnak

Jose Breton / Pics Action / NurPhoto via Getty Images
Jose Breton / Pics Action / NurPhoto via Getty Images
Amikor Lionel Messi 2021 augusztusában az „Ici c’est Paris” (Ez itt Párizs) feliratú, vagyis a Paris Saint-Germain mottójával ellátott pólóban jelent meg a párizsi repülőtéren, Vincent Labrune, a Francia Labdarúgó Liga elnöke nem rejtette véka alá lelkesedését. Hivatalos közleményében azt írta, hogy „Messi érkezése a PSG-hez igazi világszám. Történelmi nap ez a francia labdarúgásnak és a Ligue 1 Uber Eatsnek.”

Noel Le Graet, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke hasonlóan optimistán nyilatkozott, és igyekezett kiemelni a közös jó gondolatát.

„Szeretnék hinni abban, hogy az érkezése a francia bajnokság minden egyes szereplőjére hatással lesz” – mondta az elnök.

Egyes francia orgánumok a nyilatkozatot a ruissellement kifejezéssel illették, ami egy közgazdaságtani elméletet takar, angolul a trickle down, magyarul a leszivárgó gazdaság megfelelője.

Labrune és Le Graet, a francia labdarúgás két legnagyobb intézményének vezetője egyaránt vallja, hogy a tőke (feltéve, hogy nincs korlátozva) fentről lefelé szivárog: ha a legnagyobb cégek és vállalkozók számára csökkentjük a terheket, azzal lehetőséget teremtünk, hogy újra befektessék a vagyonukat, ami a szegényebb rétegekhez is eljut beruházás vagy fogyasztás formájában. Egyben munkahelyeket teremt, további fogyasztást indít be, és megágyaz a gazdasági növekedésnek. Focis nyelvre fordítva,

ha egy megaklub leigazol egy sztárjátékost, azzal még több figyelmet és bevételt generál, a pénz a belső piacon lecsorog a kisebb szereplőkhöz is, így nemcsak a piramis tetején ücsörgők gazdagodnak, hanem a nagy egész is. Minden szereplő nyer, gondolják ők.

A gond az, hogy ez nem így van.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik