Valery Hache / AFP
Foci sport24

„Még nem találták meg az ellenszert, amivel leszokhatnánk” – otthagyta a bajnokot, hogy a Nizzát futtassa fel

Christophe Galtier nevét tavaly még kevesen ismerték, a Lille-lel elért bajnoki cím óta viszont a legjobb francia futballedzők egyikeként jegyzik. A szakember most a Cote d’Azurön nyit új fejezetet.

Mi késztet arra egy edzőt, hogy a bajnokká formált csapatot a csúcson hagyja ott? Merthogy ez történt Christophe Galtier-val, aki a nyáron a francia bajnok Lille-re csukta rá az ajtót. Ráadásul nem akárkiért: a kilencedik helyezett Nizzáért.

Okokból nincs hiány. A Lille aranyérme ugyan szépen csillogott, ám a siker egyben azt is jelentette, hogy az észak-francia város elérte a saját plafonját: az elmúlt évadban oly mértékben felülteljesítettek, hogy hasonló, vagy megfogyatkozó keret mellett elkerülhetetlenül be kellett következnie egy kis ereszkedésnek. A pénz is szűkebb mederben csordogál, a hiteleket görgető korábbi tulajdonos, Gérard Lopez után most a megszorításokra kényszerülő új menedzsment vette át a kormányt, amely el is kezdte kiárusítani a portékát: többek között Mike Maignan a Milanhoz, Boubakary Soumaré a Leicesterhez távozott. Legfőbb aranyművesük, a sportszakmai feladatokat ellátó Luis Campos már egy ideje elhagyta a Lille-t, így nehéz volt elképzelni, hogy szűkebb pénztárca mellett is ki tudnak szúrni hasonlóan izgalmas tehetségeket.

Galtier és a Lille kihozta egymásból a legtöbbet, de a feleknek külön kellett folytatniuk útjukat.

Denis Charlet / AFP
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!