Foci sport24

„Még nem találták meg az ellenszert, amivel leszokhatnánk” – otthagyta a bajnokot, hogy a Nizzát futtassa fel

Valery Hache / AFP
Valery Hache / AFP
Christophe Galtier nevét tavaly még kevesen ismerték, a Lille-lel elért bajnoki cím óta viszont a legjobb francia futballedzők egyikeként jegyzik. A szakember most a Cote d’Azurön nyit új fejezetet.

Mi késztet arra egy edzőt, hogy a bajnokká formált csapatot a csúcson hagyja ott? Merthogy ez történt Christophe Galtier-val, aki a nyáron a francia bajnok Lille-re csukta rá az ajtót. Ráadásul nem akárkiért: a kilencedik helyezett Nizzáért.

Okokból nincs hiány. A Lille aranyérme ugyan szépen csillogott, ám a siker egyben azt is jelentette, hogy az észak-francia város elérte a saját plafonját: az elmúlt évadban oly mértékben felülteljesítettek, hogy hasonló, vagy megfogyatkozó keret mellett elkerülhetetlenül be kellett következnie egy kis ereszkedésnek. A pénz is szűkebb mederben csordogál, a hiteleket görgető korábbi tulajdonos, Gérard Lopez után most a megszorításokra kényszerülő új menedzsment vette át a kormányt, amely el is kezdte kiárusítani a portékát: többek között Mike Maignan a Milanhoz, Boubakary Soumaré a Leicesterhez távozott. Legfőbb aranyművesük, a sportszakmai feladatokat ellátó Luis Campos már egy ideje elhagyta a Lille-t, így nehéz volt elképzelni, hogy szűkebb pénztárca mellett is ki tudnak szúrni hasonlóan izgalmas tehetségeket.

Galtier és a Lille kihozta egymásból a legtöbbet, de a feleknek külön kellett folytatniuk útjukat.

Denis Charlet / AFP
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik