Foci sport24

A 113 millió eurós kérdés: tényleg ennyire kell Lukaku a Chelsea-nek?

Simon Hofmann - UEFA/UEFA via Getty Images
Simon Hofmann - UEFA/UEFA via Getty Images
A Chelsea egyszer már lemondott róla, és megbukott a Manchester Unitedben is, de Romelu Lukaku most ismét Angliában bizonyíthatja, hogy ott van a legjobbak között.

Frank Lampard menesztését követően Thomas Tuchel az előző szezonban teljesen átformálta a Chelsea-t. A német szakember irányítása alatt a londoni csapat nemcsak megszerezte a Bajnokok Ligája indulást érő negyedik helyet a Premier League-ben, hanem a Manchester City döntőbeli legyőzésével meg is nyerte a legrangosabb európai kupasorozatot.

A csapat a sikerét elsősorban a rendkívül sikeres védekezésnek köszönhette labda nélkül, vagy akár hosszú labdabirtoklási periódusokkal. A 2020/21-es évadban az öt európai topligában és a Bajnokok Ligájában a Tuchel-féle Chelsea-nél csak hat csapat birtokolta többet a labdát (59%), két együttes engedett kevesebb lövést meccsenként az ellenfeleknek (7,9), és csak egyetlen gárda engedett átlagosan magasabb minőségű lövéseket az ellenfeleknek (0,082 xG/lövés). Mindez azt jelentette, hogy a Chelsea az ellenfeleknek egy meccsen átlagban mindössze 0,6 gólra elegendő helyzetet engedélyezett.

Ugyanakkor a Kékek az említett Premier League-szezonban csupán 58 gólt szereztek, ami a nyolcadik legtöbb volt a bajnokságban. Idekapcsolódó érdekesség, hogy 2014 óta az aktuális Bajnokok Ligája-győztes csapatok közül hazája versenysorozatában a legkevesebb gólt a Real Madrid szerezte az adott évben: 94-et.

A Chelsea kevés góljának két oka volt.

Egyrészt nagyon sokszor a védekezést erősítő steril labdabirtoklás miatt nem sikerült elég minőségi helyzetet kialakítani, másrészt: ha ez mégis összejött, akkor egyszerűen nem sikerült kihasználni a lehetőségeket. A londoniak a büntetőket leszámítva 8,4 góllal értek el kevesebbet az előző évadban, mint amennyi a helyzeteik mennyisége és minősége alapján várható lett volna. A Premier League-ben ezt öt csapat tudta alulmúlni, amelyek közül kettő el is búcsúzott az élvonaltól, míg az öt európai topliga összes együttesét figyelembe véve is csak további három értékesítette alacsonyabb hatékonysággal a helyzeteit.

Adrian DENNIS / AFP

A probléma tehát adott, erre kellett találni megoldást. Ahhoz, hogy a Chelsea-nek esélye legyen címet védeni a BL-ben, a Premier League-ben pedig versenybe tudjon szállni a bajnoki címért, több helyzetre, és azoknak a hatékonyabb kihasználására van szükség. A válasz: 113 millió euróért cserébe megérkezett az Interben az elmúlt két szezonban összesen 47 bajnoki gólt szerző Romelu Lukaku.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik