Simon Hofmann - UEFA/UEFA via Getty Images
Foci sport24

A 113 millió eurós kérdés: tényleg ennyire kell Lukaku a Chelsea-nek?

A Chelsea egyszer már lemondott róla, és megbukott a Manchester Unitedben is, de Romelu Lukaku most ismét Angliában bizonyíthatja, hogy ott van a legjobbak között.

Frank Lampard menesztését követően Thomas Tuchel az előző szezonban teljesen átformálta a Chelsea-t. A német szakember irányítása alatt a londoni csapat nemcsak megszerezte a Bajnokok Ligája indulást érő negyedik helyet a Premier League-ben, hanem a Manchester City döntőbeli legyőzésével meg is nyerte a legrangosabb európai kupasorozatot.

A csapat a sikerét elsősorban a rendkívül sikeres védekezésnek köszönhette labda nélkül, vagy akár hosszú labdabirtoklási periódusokkal. A 2020/21-es évadban az öt európai topligában és a Bajnokok Ligájában a Tuchel-féle Chelsea-nél csak hat csapat birtokolta többet a labdát (59%), két együttes engedett kevesebb lövést meccsenként az ellenfeleknek (7,9), és csak egyetlen gárda engedett átlagosan magasabb minőségű lövéseket az ellenfeleknek (0,082 xG/lövés). Mindez azt jelentette, hogy a Chelsea az ellenfeleknek egy meccsen átlagban mindössze 0,6 gólra elegendő helyzetet engedélyezett.

Ugyanakkor a Kékek az említett Premier League-szezonban csupán 58 gólt szereztek, ami a nyolcadik legtöbb volt a bajnokságban. Idekapcsolódó érdekesség, hogy 2014 óta az aktuális Bajnokok Ligája-győztes csapatok közül hazája versenysorozatában a legkevesebb gólt a Real Madrid szerezte az adott évben: 94-et.

A Chelsea kevés góljának két oka volt.

Egyrészt nagyon sokszor a védekezést erősítő steril labdabirtoklás miatt nem sikerült elég minőségi helyzetet kialakítani, másrészt: ha ez mégis összejött, akkor egyszerűen nem sikerült kihasználni a lehetőségeket. A londoniak a büntetőket leszámítva 8,4 góllal értek el kevesebbet az előző évadban, mint amennyi a helyzeteik mennyisége és minősége alapján várható lett volna. A Premier League-ben ezt öt csapat tudta alulmúlni, amelyek közül kettő el is búcsúzott az élvonaltól, míg az öt európai topliga összes együttesét figyelembe véve is csak további három értékesítette alacsonyabb hatékonysággal a helyzeteit.

Adrian DENNIS / AFP

A probléma tehát adott, erre kellett találni megoldást. Ahhoz, hogy a Chelsea-nek esélye legyen címet védeni a BL-ben, a Premier League-ben pedig versenybe tudjon szállni a bajnoki címért, több helyzetre, és azoknak a hatékonyabb kihasználására van szükség. A válasz: 113 millió euróért cserébe megérkezett az Interben az elmúlt két szezonban összesen 47 bajnoki gólt szerző Romelu Lukaku.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!