Mohos Márton / 24.hu
Foci sport24

Honvéd, Csuhay és a kiesők, akik továbbjutottak: elbúcsúztatjuk az idegenben szerzett gólokat

Már a magyar csapatoknak is teendőik akadnak az európai kupákban (kedd este nyolc órától például a BL-selejtezőben az FTC-nek a pristinai visszavágón), és egy biztos: idegenben szerzett gólokkal már nem juthatnak tovább – vagy eshetnek ki –, hiszen az UEFA 56 év után megszüntette a szabályt, amelyet először Budapesten, utoljára Párizsban alkalmaztak. De egyáltalán miért vezették be, és most mi az oka a kiiktatásának?

„Bárhogyan is volt, a Bp. Honvéd, amely Prágában több gólt lőtt, mint a Dukla a Népstadionban – hála az új kupaszabálynak – a 4-4-es összesítés ellenére is továbbjutott, s bekerült a KEK legjobb 8 csapata közé” – írta a Népsport 1965. november 12-én.

„A mérkőzést a bajorok nyerték meg 1-0-ra, de összesítésben 3-3-mal a Paris Saint-Germain jutott tovább az idegenben szerzett több góljának köszönhetően” – így a Nemzeti Sport Online 2021. április 13-án.

Előbbi volt az első eset, amikor az idegenben szerzett gólok szabályát alkalmazták az UEFA égisze alatt megszervezett kupasorozatban, utóbbi (most úgy tűnik) az utolsó. Közte megannyi emlékezetes mérkőzés és dráma, amelyet a szabály alkalmazása okozott.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!