Lars Ronbog / Getty Images
Foci sport24

Ami az xG-n túl van: így fejleszti a sportfogadás a futballt

Az utóbbi években a futballt is ellepték a legkülönfélébb statisztikai mutatók, de hiába arat a médiában az xG és jó néhány társa, az úgynevezett event data a játék lényege szempontjából csupán a felszínt képes kapargatni. Az adatelemzési trendek a labda helyett ma már sokkal inkább a futball olyan szegmensei körül forognak, amelyeket az egyszeri néző sokszor észre sem vesz.

„Többé nem az olaj a világ legértékesebb nyersanyaga – hanem az adat” – írta 2017-ben a tekintélyes Economist nagy visszhangot kiváltó cikkének címében. Az „adat az új olaj” kifejezés azóta hivatkozási pont lett: megfellebbezhetetlen igazság. S mint ilyen, nem kerülhette el sem a sportot, sem pedig a futballt.

A folyamat katalizátora a sportfogadás lett.

A futball, mint az egyik legkiszámíthatatlanabb, a véletlen hatásainak leginkább kitett sportág szélsőséges módon vonzotta nemcsak a szurkolók, hanem azok figyelmét is, akik a mind nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló információk és adatok rendszerezésével szerették volna nagyobb hatékonysággal előrejelezhetővé tenni a meccsek végeredményét. Ezek a statisztikusok, matematikusok és adatguruk voltak azok, akik elsőként rájöttek: a hagyományos futballstatisztikák teljesen alkalmatlanok arra, hogy megjósolhatóvá tegyék a meccsek kimenetelét.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Ádám Martin 17 mérkőzésen 15-ször talált a hálóba, és vezeti az NB I góllövőlistáját. De milyen típusú játékos, hol a helye a Paks játékában és meddig juthat a hazainál magasabb polcokon? – ennek jártunk utána.
Egyéni csúcsa egy meccsen kilenc gól volt az NB I-ben. A Ferencvárostól kétemeletes, 32 lakásos házat kapott, amikor a zöld-fehérekhez igazolt a Szentlőrinci AC csapatától. Bajba került a Fradi-induló miatt, majd leütött egy ÁVH-st, de a börtönt megúszta, cserébe Újpestre kellett igazolnia. 100 éve született Deák Ferenc, akinek 66 gólos idénye örök rekordnak tűnik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.