Lars Ronbog / Getty Images
Foci sport24

Ami az xG-n túl van: így fejleszti a sportfogadás a futballt

Az utóbbi években a futballt is ellepték a legkülönfélébb statisztikai mutatók, de hiába arat a médiában az xG és jó néhány társa, az úgynevezett event data a játék lényege szempontjából csupán a felszínt képes kapargatni. Az adatelemzési trendek a labda helyett ma már sokkal inkább a futball olyan szegmensei körül forognak, amelyeket az egyszeri néző sokszor észre sem vesz.

„Többé nem az olaj a világ legértékesebb nyersanyaga – hanem az adat” – írta 2017-ben a tekintélyes Economist nagy visszhangot kiváltó cikkének címében. Az „adat az új olaj” kifejezés azóta hivatkozási pont lett: megfellebbezhetetlen igazság. S mint ilyen, nem kerülhette el sem a sportot, sem pedig a futballt.

A folyamat katalizátora a sportfogadás lett.

A futball, mint az egyik legkiszámíthatatlanabb, a véletlen hatásainak leginkább kitett sportág szélsőséges módon vonzotta nemcsak a szurkolók, hanem azok figyelmét is, akik a mind nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló információk és adatok rendszerezésével szerették volna nagyobb hatékonysággal előrejelezhetővé tenni a meccsek végeredményét. Ezek a statisztikusok, matematikusok és adatguruk voltak azok, akik elsőként rájöttek: a hagyományos futballstatisztikák teljesen alkalmatlanok arra, hogy megjósolhatóvá tegyék a meccsek kimenetelét.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
A belgák végső győzelmére kevesen fogadtak volna, de a továbbjutásukat a csoportból szinte mindenki biztosnak gondolta. A csúfos világbajnoki szereplés nagy valószínűséggel az aranygeneráció végét is jelenti.
Az iráni válogatott eddigi vb-szereplését körbelengi az ország belpolitikai helyzete, a női jogok melletti kiállás. Az USA elleni, a továbbjutásról döntő csoportmeccset megelőzően az amerikai szövetség ráadásul azzal kavart újabb indulatokat, hogy a mérkőzést beharangozó közösségi posztban leretusálta Irán zászlajáról az 1983 óta használt hivatalos állami címert.