Foci sport24

Ami az xG-n túl van: így fejleszti a sportfogadás a futballt

Lars Ronbog / Getty Images
Lars Ronbog / Getty Images
Az utóbbi években a futballt is ellepték a legkülönfélébb statisztikai mutatók, de hiába arat a médiában az xG és jó néhány társa, az úgynevezett event data a játék lényege szempontjából csupán a felszínt képes kapargatni. Az adatelemzési trendek a labda helyett ma már sokkal inkább a futball olyan szegmensei körül forognak, amelyeket az egyszeri néző sokszor észre sem vesz.

„Többé nem az olaj a világ legértékesebb nyersanyaga – hanem az adat” – írta 2017-ben a tekintélyes Economist nagy visszhangot kiváltó cikkének címében. Az „adat az új olaj” kifejezés azóta hivatkozási pont lett: megfellebbezhetetlen igazság. S mint ilyen, nem kerülhette el sem a sportot, sem pedig a futballt.

A folyamat katalizátora a sportfogadás lett.

A futball, mint az egyik legkiszámíthatatlanabb, a véletlen hatásainak leginkább kitett sportág szélsőséges módon vonzotta nemcsak a szurkolók, hanem azok figyelmét is, akik a mind nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló információk és adatok rendszerezésével szerették volna nagyobb hatékonysággal előrejelezhetővé tenni a meccsek végeredményét. Ezek a statisztikusok, matematikusok és adatguruk voltak azok, akik elsőként rájöttek: a hagyományos futballstatisztikák teljesen alkalmatlanok arra, hogy megjósolhatóvá tegyék a meccsek kimenetelét.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik