Foci

Mennyire fog hiányozni Rodri a Manchester Citynek?

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP
Röviden: nagyon. Hosszabban: még annál is jobban. Oké, de mi lehet Guardiola terve a “pótlásra”?

Keresztszalag-szakadást szenvedett az Arsenal elleni bajnoki rangadón Rodri, a Manchester City friss Európa-bajnok, Aranylabdára jelölt középpályása, és az első vizsgálatok, valamint a legfrissebb hírek szerint mindez azt jelenti, ebben a bajnoki szezonban már aligha léphet pályára.

Rodri a zsinórban négyszer PL-, tavaly pedig BL-győztes manchesteriek egyik legfontosabb játékosának számít, így magától adódik a kérdés: lehet-e, és ha igen, hogyan pótolni a jelenleg ismert világ talán legjobb középpályását?

Rodri eddig öt szezont húzott le a City-ben, ezek közül mindannyiszor legalább 40 mérkőzésen kezdett, az utóbbi két szezonban pedig egyaránt 4000 játékperc felé jutott, ha minden sorozatot figyelembe veszünk.

Túlzás nélkül állítható, hogy egyike a csapat legkevesebbet rotált játékosainak: Guardiola szereti, ha ő a pályán van, szinte pillanatokra sem nélkülözi, és a City is akkor a legjobb, ha Rodri köré szerveződik a csapat középpályája.

fbref.com

Rodri kapcsán elsősorban a komplexitását szokás kiemelni: szinte egyáltalán nincsen olyan, középpályások számára releváns statisztikai mutató, amiben ne tartozna a világ legszűkebb elitjébe. Képes labdát szerezni, tud szerelni, remekül vívja meg a párharcokat, a labdával is jó döntéseket hoz, mesterien passzol, kiváló az első érintése. Egyszóval stabilitást ad a csapatnak, és elengedhetetlen kelléke a Guardiola-futball alapjának számító középpályás kontrollnak.

Mindezt ráadásul döbbenetes nagyságú mintán hozza, elég csak megnézni, hogyan alakult a teljesítménye az elmúlt négy szezon során a hasonló poszton játszókkal összehasonlítva:

Nem véletlen, hogy a tavalyi szezonban messze Rodri volt a csapat legtöbbet használt mezőnyjátékosa, és a keret egészében egyedül róla mondható el az is, hogy ez a terhelés állandó. Miközben majdnem mindenki másnak jelentős volatilitás van a játékperceiben, ő folyamatosan a pályán van, immáron öt szezon óta.

Ez el is vezet minket a pótlás kérdéséhez: bár adódna megoldási javaslatként, hogy az a Mateo Kovacic helyettesítse, aki az idei szezon elején is lehetőséget kapott Rodri posztján, a horvát játékos bizonyosan nem lesz képes annyi játékpercre a szezonban, mint amennyit Rodriba pakoltak az előző években (a horvát játékos konkrétan soha nem kezdett 26-nál több bajnoki meccsen eddig karrierje során, elsősorban makacs sérülései miatt):

fbref.com

Arról nem is beszélve, hogy Rodri komplexebb, sokoldalúbb játékos nála – és nagyjából bármelyik másik City-játékosnál. Érdemes megnézni tehát azt is, hogy amikor Rodri pótlásáról beszélünk, konkrétan mit kell(ene) pótolnia Guardiolának. Mi az, amiben annyira jó Rodri, hogy már-már pótolhatatlannak számít?

Egy olyan csapatnál, mint a Manchester City, amely a legtöbb ellenféllel szemben döbbenetes labdabirtoklási fölényben játszik, kulcsfontosságú, hogy legyen fenn olyan játékosa a pályán, aki képes gyorsítani a labdás játékost.

Olyasvalaki, aki jó ütemben, pontosan, kiváló tempóérzékkel passzol előre, így a meddő labdajáratásból valós dominancia alakítható ki. Ezek az ún. progresszív passzok és labdacipelések jelentik Rodri legnagyobb értékét: konkrétan olyan mutatói vannak, amikkel a ligában senki nem képes versenyre kelni (még a támadóbb felfogású középpályások, vagy az ún. nyolcasok közül sem).

Az ún. 14-es zóna jelenti a pálya legveszélyesebb részét, a tizenhatos közvetlen előterét a pálya középső részén. A sikeres csapatoknak ide kell nagy volumenben eljuttatnia a labdát egy meccsen, mert ha ez sikerül, abból jó eséllyel lövések alakíthatók ki, a lövésekből pedig kellően nagy mintán kellő mennyiségű xG lesz, abból pedig gól. Nos, mint az látszik, Rodri labdacipeléssel és passzokkal is elképesztő mennyiségben éri el a 14-es zónát.

A pálya hasonlóan fontos zónái az ún. félterületek, a középső sáv és a két szélső zóna közötti területek, ahová szintén megéri nagy volumenben passzolni, pláne ha az nem oldal- vagy hátrapassz, hanem progresszív átadás. Nos, Rodri ebben a műfajban is csak a liga legnagyobbjaihoz mérhető, ha nem egyenesen ő maga az:

Rodri a liga legjobbja a labdaszerzést követő két másodpercen (!) belül kiosztott progresszív passzokban, az a volumen pedig, ahogyan a 14-es zónát képes támadni, konkrétan a világ legjobb tízeseinek szintjét jelenti. Emellett folyamatosan tömi labdákkal a félterületben helyezkedő támadókat. Nem túlzás azt mondani, hogy szinte egy személyben jelenti a különbséget steril labdatartás és fojtogató dominancia között. De ez még nem minden.

Rodri ugyanis nem csak egy tízes és egy nyolcas feladatait látja el hibátlanul, de posztja követelményei közé tartozik az is, hogy biztosítsa a City rest defense-ének működőképességét is. Ebben a szerepkörben nagyjából egy hatos feladatait kell ellátnia, azaz passzsávokat zárni, párharcokat fölvállalni, szerelni, és felszedni a szabad, ún. második labdákat.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik