Foci sport24

A rendszeres balhékon kívül is voltak érdekességek az Eb árnyékában megrendezett Copa Américán

Miguel Rodriguez/Anadolu via Getty Images
Miguel Rodriguez/Anadolu via Getty Images
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban, Argentína győzelmével ért véget a 48. Copa América. Ebben a cikkben összeszedtük a dél-amerikai labdarúgótorna legizgalmasabb történéseit, valamint a legjobb csapatszintű és egyéni teljesítményeket.

Az Európa-bajnokság árnyékában megrendezett idei Copa América leginkább Marcelo Bielsa kifakadásáról, a durva szabálytalanságokról és a szurkolói balhékról maradt emlékezetes. Pedig szakmai értelemben is akadt volna beszédtéma bőven:

  • Mexikó és a 2026-os, részben hazai rendezésű világbajnokságra gyúró Egyesült Államok már a csoportkörben kiesett,
  • Brazília is csak egy körrel ment többet,
  • Kolumbia 28 meccsen át tartó veretlensége pedig pont a döntőben szakadt meg Argentína ellen.
  • A torna legjobb játékosának a kolumbiai James Rodríguezt választották, míg a gólkirály az a Lautaro Martínez lett, aki csupán kétszer volt kezdő és összesen is 224 percet játszott.

Mielőtt részletesen is megvizsgálnánk egyes csapatok és játékosok teljesítményét, kezdjünk egy átfogó elemzéssel. Az alábbi ábrán a Copa Américán résztvevő tizenhat csapat várható rúgott- és kapott góljainak száma látható 90 percre vetítve. Nem meglepő módon azok a válogatottak jutottak tovább a csoportból (őket zöld színnel jelöltük), amelyek támadásban és/vagy védekezésben átlag felett teljesítettek – két kivételt leszámítva. Mexikó és az Egyesült Államok a torna legjobb csapatai közé tartoztak, mégsem sikerült bejutniuk a legjobb nyolc közé; Mexikót Ecuador, az Egyesült Államokat Panama előzte meg.

 

 

Az amerikai válogatott nagy reményekkel érkezett a Copára, amelyet a 2026-os világbajnokság főpróbájának tekintettek. Jól is kezdtek, Bolíviát nagyon meggyőző játékkal 2–0-ra verték, a Panama elleni meccsen azonban Timothy Weah korai kiállítása miatt 72 percet emberhátrányban játszottak. A vezetést így is sikerült megszerezniük, de végül Panama fordított és 2–1-re győzött. Az utolsó fordulóban még lehetett volna javítani Uruguay ellen, de Bielsa csapata 1-0-ra győzött, így az Egyesült Államok kiesett. Uruguay számára nem volt létfontosságú a győzelem, de az amerikaiak továbbjutása egyértelműen a Panama elleni találkozón ment el.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik