Foci sport24

Bizonyítványosztás Eb után: mit mond el a tornáról, hogy csak a győztes játszott igazán jól?

MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Még a torna legjobbjának választott Rodrinak is nehéz volt elhinnie a spanyol Eb-győzelmet
MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Még a torna legjobbjának választott Rodrinak is nehéz volt elhinnie a spanyol Eb-győzelmet
Véget ért a 2024-es Európa-bajnokság, eljött a bizonyítványosztás ideje: válogatottról válogatottra haladva nézzük végig, mennyire lehetnek elégedettek a csapatok és szurkolóik a kontinensbajnoki szerepléssel. A spanyol nemzeti csapat teljesen megérdemelten diadalmaskodott, a magyar válogatott a 18. helyen végzett a 24 csapatos mezőnyben – a várakozásoktól talán kicsit elmaradva, ám a realitáshoz nagyon közel.

Nem a 2024-es kiadás áll a sor elején a „minden idők legjobb foci Eb-je” versenyben, legalábbis a közvélekedés erre utal – egy hónap és 51 mérkőzés után Spanyolország győzelmével ért véget a felejthető németországi torna. A válogatottakat a végeredmény szerint vesszük végig: először az Eb-n elért szakasz rangsorol, az azonos szakaszban kiesett csapatok között pedig a szerzett pontok, a gólkülönbség, majd a fair play-pontok.

A válogatottak legjobbjainak értékeléséhez (legmagasabb osztályzat/legalacsonyabb osztályzat; legalább 2 mérkőzést figyelembe véve) az Opta adatai alapján dolgozó FotMob osztályzatait használtuk: a portál több mint 300 adatot vesz figyelembe komplex teljesítménymutatója kialakításához. Induljunk a mezőny végéről!

24. SKÓCIA (0 győzelem–1 döntetlen–2 vereség, FotMob osztályzatátlag: 6.37)

A skótok ismét szentül eltökélték, hogy továbbjutnak a csoportjukból, ismét nem sikerült nekik: továbbra is tart negatív szériájuk, még sosem keveredtek ki nagy tornán az első körből. Abban is tartják a hagyományokat, hogy megint drámai volt a kiesésük (ha nem blokkol Ádám Martin és bemegy az a lövés… – de nem ment be, a kontrából pedig magyar gól született). Steve Clarke csapata rossz előjelekkel érkezett, és jó benyomást igazából csak a svájciak elleni mérkőzésen keltett; a németek elleni 1–5-ön pedig valószínűleg a torna legrosszabb teljesítményét láthattuk tőle.

Legmagasabb osztályzat: Angus Gunn (osztályzatátlag: 7.50).
Legalacsonyabb osztályzat: Anthony Ralston (5.79).

23. LENGYELORSZÁG (0–1–2, osztályzatátlag: 6.62)

A lengyelek már-már művészi szintre emelték a „kijutunk a tornára, aztán azon nem csinálunk semmi emlékezeteset” elv gyakorlati alkalmazását. Megint ott voltak a mezőnyben, megint (szinte) nyom nélkül távoztak. A hollandok ellen nagy küzdelemben maradt alul Michal Probierz csapata, az osztrákok ellen viszonylag simán, a franciák elleni iksz annyit ért, mint halottnak a csók, de legalább Robert Lewandowski nem zárta gól nélkül az Eb-t.

Nehéz elképzelni, hogy ebből a helyzetből miként tudnak előrelépni, mivel a keret nem fiatal, kulcsemberek sora van 30 fölött.

Legmagasabb osztályzat: Piotr Zielinski (7.07).
Legalacsonyabb osztályzat: Karol Swiderski (6.25).

22. CSEHORSZÁG (0–1–2, osztályzatátlag: 6.53)

Ennél egészen biztosan többet vártak a csehek: nem kerültek igazán nehéz csoportba, ehhez képest csak egy pontot szereztek és majdnem nulla lett belőle (a grúzoknak meccslabdájuk volt ellenük). A helyzetkihasználás szörnyű volt – a grúzok ellen különösen –, a fegyelmezettség sem sokkal jobb: a csehek két piros lapot is összeszedtek a tornán, ebből a törökök elleni kulcsfontosságúnak bizonyult. Ivan Hasek szövetségi kapitány elsősorban a grúzok elleni botlást kárhoztatta, de összességében sem nyújtott fényes teljesítményt csapata.

Legmagasabb osztályzat: Lukás Provod (7.22).
Legalacsonyabb osztályzat: Robin Hranac (5.83).

21. ALBÁNIA (0–1–2, osztályzatátlag: 6.52)

Az albánok álomkezdést élhettek át: Nedim Bajrami már a 23. másodpercben betalált az olaszok hálójába. Sylvinho csapata ettől még kikapott a címvédőtől, a horvátok elleni bravúrpont pedig nem ért semmit, mert a spanyol B-csapat is legyőzte az albán tizenegyet. Ettől még büszkén mehettek haza: „állva haltak meg” egy irdatlanul erős csoportban; elképzelhető, hogy egy másikból továbbjutottak volna.

Legmagasabb osztályzat: Kristjan Asllani (7.01).
Legalacsonyabb osztályzat: Rey Manaj (6.02).

20. SZERBIA (0–2–1, osztályzatátlag: 6.62)

A szerbek is a lengyelekhez hasonló cipőben járnak: kvalifikálnak a nagy tornákra, aztán ott meg nem megy nekik. Nem ez volt az a torna, amelyen meggyőzött minket a szövetségi kapitány Dragan Stojkovic képességeiről; a közvélemény a szakvezető ellen fordult, a pletykák szerint több kulcsjátékos is elégedetlen. A látottak alapján a szerbek pont azt kapták az Eb-n, amit a játékuk alapján megérdemeltek – ilyen kerettel azért ez nagyon halovány teljesítmény volt… A sztárcsatárok közül Aleksandar Mitrovic és Dusan Vlahovic egymást múlta alul; a támadójáték hatékonysága nagyon gyengének bizonyult.

Legmagasabb osztályzat: Strahinja Pavlovics (7.44)
Legalacsonyabb osztályzat: Dusan Vlahovic (5.86)

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik