Foci

Egy ágon a két legmeggyőzőbb, de a förtelmesen játszó angolok esélyei sem rosszak

Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images
Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images
Szombaton a Svájc–Olaszország és a Németország–Dánia mérkőzésekkel megkezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság kieséses szakasza. Ha mindkét nyolcaddöntő meglepetéssel végződik, akkor éjfélre már sem a címvédő, sem a házigazda nincs versenyben… Valóban meglepetés lenne? Ki tud magához térni az eddig kicsit vagy nagyon letargikus favoritok közül? Folytatódik-e a spanyol hódítás, tovább szedi-e áldozatait az osztrák Rangnick-Ball? Összeszedtük, hogy mi szólhat a versenyben maradt csapatok mellett vagy ellen.

Megnyerheti-e Anglia nézőriogató játékkal az Eb-t? Belövik-e végre helyzeteiket a franciák és a belgák? Előrehozott döntő lesz-e a német–spanyol, vagy a két – eddig – legmeggyőzőbb játékot nyújtó válogatott valamelyike elcsúszik addig egy banánhéjon? Meddig jutnak a meglepetéscsapatok?

Megannyi kérdés. Eddig favoritok sora rukkolt elő halovány játékkal, de amíg továbblép egy nagycsapat, addig tulajdonképpen nincs baj – legfeljebb a szurkolók akadnak ki… Kicsit eltértünk a klasszikus erősorrendek kritériumaitól, de a 16.-tól az 1. hely felé haladunk, s megvizsgáltuk, mi szól egy-egy csapat mellett és ellen.

16. GEORGIA

Mi szól mellettük? Giorgi Mamardasvili a torna legjobb kapusa, meccsenként 7 védést mutat be és óriási előnnyel vezeti a megakadályozott gólok (prevented goals) listát egy szürreális, 3,6-os értékkel. Georges Mikautadze vezeti a góllövőlistát, Giorgi Kocsorasvili nagyot játszik a középpályán, Hvicsa Kvarachelia cseleivel romba döntötte a portugál védelmet. Veszítenivalójuk semmi, mindenki eksztázisban játszik.

Mi szól ellenük? A csapatvédekezés. A grúzok kapujára megy a legtöbb lövés, az ellenfelek által kidolgozott helyzetek minősége (xGA) messze a legmagasabb, azaz a vetélytársak sok és jó lehetőséget alakítanak ki a kapujuk előtt, csak épp Mamardasvili extra teljesítményt nyújt. Ez a védelmi átjárhatóság semmi jót nem ígér Spanyolország ellen, és nem lehet arra építeni, hogy a kapus mindig God Mode-ban véd.

Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images Kvarachelia (jobbra) és Mikautadze vezérletével tündököl a története első tornáján szereplő együttes.

15. ROMÁNIA

Mi szól mellettük? Leginkább az, hogy mindenkit megleptek eddig, és ez erősen feldobja a hangulatot. Elég magas százalékban nyerik meg egy az egy elleni párharcokat; az ukránok a megmondhatói, hogy jól lőnek távolról, Florin Nita jól véd, Razvan Marin a középpályán nyújt figyelemre méltó teljesítményt. Ettől függetlenül ritkán látunk csoportelsőt ennyire „kiscsapatra” utaló statisztikákkal.

Mi szól ellenük? Kevés helyzetet alakítanak ki (az ukránok elleni ajtó-ablakra kijátszott akció és a szlovákok elleni tizenegyes magas xG-je kicsit elfedi ezt), az övék a legkevesebb kulcspassz a tornán, a versenyben maradt csapatok közül pedig a legkevesebb, tizenhatoson belüli labdaérintés is. Fejpárbajaikat eddig kevesebb, mint 40 százalékban nyerték meg, és a hollandoknál ott van Wout Weghorst

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik