Foci

Az unalmas, céltalan tili-toli helyett végre látványos játékot produkál a spanyol válogatott

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A spanyol válogatott két kör után két győzelemmel, négy rúgott és nulla kapott góllal biztos továbbjutónak számít az Európa-bajnokság B csoportjában. Luis de la Fuente csapatáról előzetesen keveset beszéltek, az angolokat, a franciákat és a németeket is esélyesebbnek tartották a tornagyőzelemre, egyelőre mégis a spanyolok nyújtják a legjobb és legmeggyőzőbb teljesítményt.

Luis de la Fuente 2022 decemberében váltotta Luis Enriquét, miután a spanyol válogatott tizenegyespárbajban kikapott Marokkótól a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében. A jelenlegi szövetségi kapitány 2013 óta csak spanyol korosztályos válogatottaknál dolgozott, ezért sokan értetlenül álltak a kinevezése előtt.

A kritikus hangok csak felerősödtek, amikor az Eb-selejtező második körében Spanyolország 2–0-s vereséget szenvedett Skóciában.

A kapitány a három nappal korábbi, Norvégia ellen 3–0-ra megnyert összecsapáshoz képest nyolc (!) helyen változtatott a kezdőcsapaton. A spanyolok óriási mezőnyfölényben játszottak, 75 százalékban birtokolták a labdát, de csak nyolcszor lőttek kapura, az xG-jük pedig az egyet sem érte el. Úgy tűnt, hogy az unalmas, céltalan tili-toli De la Fuentével is folytatódik.

A spanyolok a következő két meccsüket a 2022-2023-as Nemzetek Ligája négyes döntőjében játszották. Az elődöntőben már egy sokkal látványosabb és eredményesebb focival 2–1-re verték Olaszországot, majd a döntőben tizenegyespárbajban győztek Horvátország ellen.

Spanyolország 2012 után nyert ismét tornát, ezzel pedig De la Fuente megerősítette pozícióját a kispadon.

A siker aztán az egész Eb-selejtezőre lendületet adott, a spanyolok a hátralévő hat meccsük mindegyikét megnyerték, és végül 21 szerzett ponttal, csoportelsőként jutottak ki a németországi Eb-re.

De la Fuentével kapcsolatban gyakran kiemelik, hogy – mivel majdnem tíz évet dolgozott a spanyol utánpótlás-válogatottaknál – jól megérteti magát a fiatalokkal. A jelenlegi keretből például Fabián Ruiz, Mikel Merino, Dani Olmo, Mikel Oyarzabal és Unai Simón is tagja volt annak az U21-es válogatottnak, amely 2019-ben Eb-t nyert a vezetésével.

Az FBref statisztikái szerint az Eb-n pályára lépett játékosok életkora alapján a spanyol csapat átlagéletkora 26,9 év, ami az ötödik legalacsonyabb a mezőnyben. A kapitány ráadásul olyan fiataloknak szavaz bizalmat, akik eddig csak kevés lehetőséget kaptak a válogatottban, vagyis a korábbi évek kudarcaiból kimaradtak.

Az eddig lejátszott két meccsen kezdőként pályára lépő játékosok közül Marc Cucurella négyszer, Lamine Yamal hétszer, Robin Le Normand tizenegyszer, Nico Williams tizennégyszer volt válogatott az Eb-t megelőzően.

De az is beszédes, hogy a 26 fős keretben tíz olyan játékos van, aki még nem érte el legalább a tíz válogatottságot.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik