Foci sport24

Kele János: Pillanatnyi hangulatunk az eredményjelzőn olvasható

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Mi a nagyobb baj: egy 2-0-s vereség Németország ellen, vagy az, hogy a magyar labdarúgó-közvélemény tekintélyes része képtelen reálisan megítélni saját maga és a válogatottja helyét a világban? Mi kellene az előrelépéshez: még több indulat, bírózás, esetleg némi kontextus, elemzés, megértésre törekvés?

Nálunk ez többnyire úgy megy, hogy vagy esküvő van, vagy temetés.

Vagy halálhörgés, siralom, „szégyen reá”, vagy üdvrivalgás, tapsorkán, hozsánna. Nincs félút, nincs mérték, nincs egyrészt-másrészt. Fölnézünk az eredményjelzőre, s leolvassuk róla a pillanatnyi hangulatunkat.

Két meccs, 0 pont, mínusz 4-es gólkülönbség. A verdikt kész van, egyértelmű, föllebezésnek helye – nincs.

Hallani innen-onnan, hogy „csalt a bíró”, hogy az első gól „érzésem szerint fault volt”, hogy „a végén azt a kezezést legalább reklamálni kellett volna”, de a közhangulat alapvetően a beletörődésé. Fönt van a táblán a hangulatunk, talán úgy hisszük, hogy az értékünk is. Apropó: vajon miért mérjük magunkat mindig gólokkal, pontokkal? S miért hisszük, hogy miközben az eredményjelző sosem hazudik, egyúttal teljes és vitathatatlan képet is ad rólunk – önmagunknak?

Harmincnyolc éve először jutottunk ki csoportelsőként egy válogatott tornára. Ötvennyolc éve először veretlenül. 1986 óta első ízben esett meg, hogy egy nagy világverseny előtt volt értelme esélyeket latolgatnunk, hogy reális célként fogalmazhattuk meg a továbbjutást, nem pedig csak álmodoztunk róla. Emberemlékezet óta először fordult elő, hogy a magyar válogatott 10+ meccsen keresztül veretlen maradt, hogy cikkezett róla a nemzetközi szaksajtó, hogy téma volt a futballvilágban.

Hogy ez önmagában nem eredmény? Hogy erre egyetlen pontot sem adnak az Eb-n? Persze, hogy nem. De akinek szeme van, az látja, hogy a magyar futball évtizedes, reményvesztett, tragikomikus vergődéséhez képest jól megszokott, önostorozó nyomorgásunk szintje valósággal a sztratoszféra magasságába emelkedett.

Koszticsák Szilárd / MTI Szoboszlai Dominik csapatkapitány és a magyar válogatott tagjai a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország-Magyarország mérkőzés előtt a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik