Foci

Klopp kiakadt, de vajon tényleg a túlterheltség okozta az angolok európai kisiklását?

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP
A 2023/2024-es európai kupaidény egészen biztosan nem az angol klubokról szólt. Anglia nyolc képviselőjéből csak egy – az Aston Villa – jutott be elődöntőbe, az extra BL-helyekért folytatott koefficienscsatában is alulmaradtak az angolok az olaszokkal és a németekkel szemben. Jürgen Klopp, a Liverpool szakvezetője nemrég sajtótájékoztatóján akadt ki a túlzsúfolt program miatt, mely érzése szerint nagyban hozzájárult az FA csapatainak európai sikertelenségéhez. Vajon tényleg ennyin múlott?

Jürgen Klopp olyan, mint a vadnyugati revolverhős, aki tudja, neki már úgyis annyi, és tüzet nyit mindenkire, aki mozog. Az idény végén úgyis „alkotói szabadságra” vonul, vesztenivalója nincs, elmondja hát, amit gondol.

A Liverpool menedzsere a Tottenham elleni (nyertes) bajnoki rangadó előtt keveredett szópárbajba Des Kellyvel, a TNT vezető riporterével, és beolvasott a tévécsatornának, a médiának, a szövetségnek és még a FIFA-ra is tett egy megjegyzést.

Klopp kirohanását a Liverpool programja – és egy újabb korai, helyi idő szerint 12:30-as kezdés – váltotta ki. Nem a német edző az első, aki arra célzott:

a Premier League ugyan a világ legjobb, legkompetitívebb bajnoksága, ám a csapatok túlhajszolása visszaüt az európai színtéren.

„A Premier League a világ legjobb bajnoksága. Nincs túlértékelve, a játékosok viszont túl vannak terhelve. Valakinek segítő kezet kellene nyújtania. A következő idényben a Ligakupában egy meccsel kevesebb lesz, de cserébe a BL-ben hárommal több. Mindenkinek megvan az oka arra, hogy kérje, ne kerüljön ki a meccse a naptárból, de hát nem lehet mindenkit kielégíteni” – vélekedett Klopp.

„A City és az Arsenal kiesett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében; ez nem tükrözi a csapatok kvalitását. Igen, nyilván, más országoknak is remek csapatai vannak. De ez egy jel. Változtatásokra van szükség. Amikor erről beszélek, mindenki azt hiszi, azért teszem, mert az én csapatomat érinti. Ám ez a probléma sokkal szélesebb körű. Van képük csütörtök, vasárnap, szerda, szombat 12:30-as menetrendet adni – ez kriminális! Vártam, hogy az Amnesty International bepanaszolja őket.

Nagyon szeretnék ott lenni azon a meetingen, amin valaki kijelenti, hogy a Liverpool-meccs 12:30-kor lesz, és az egész terem ezen röhög. (…) Teljes őrület. De a tévétársaságok még mindig boldogok. Imádják, ha jönnek az előfizetők – hát, engem ki lehet húzni a körükből.

Nemrég a kollégákkal beszélgettünk a kedvenc tévécsatornámról, amit tuti soha többé nem fogok nézni: a TNT-ről. Mindig azt mondják, ők fizetnek minket, ők adják a pénzt a futballra. Szerintem fordítva van, a futball fizeti őket. (…) Ismét a futball partnereivé kéne válnotok (a közvetítő tévétársaságoknak – a szerk.), nem csak hajcsárokká. Ez egy öreg fószer tanácsa, aki úgyis lelép innen” – folytatta.

Jól hangzik – és részigazsága biztosan van a német mesternek, például az tény, hogy együttese játszotta a legtöbb korai kezdésű mérkőzést –, de ha összevetjük a Liverpool tavaszi programját más, három (vagy négy) fronton harcoló csapatokéval, akkor radikális eltérést nem találunk. Az alábbi ábrán hat csapat 2024-es menetrendjét hasonlítottuk össze: az angol Liverpoolét és Manchester Cityét, a spanyol bajnok Real Madridét, a német bajnok Bayer Leverkusenét, a francia bajnok PSG-ét és az olasz Atalantáét.

Made with Flourish

A hat klub közül a Liverpoolé a legtöbb játékperc, ez tény. Klopp csapata 28-szor lépett pályára ebben a naptári évben, a Real Madrid, a PSG és az Atalanta 26-szor, a Manchester City és a Bayer Leverkusen pedig 25-ször. De ebből nem az látszik, hogy feltétlenül csak a meccsszám lenne a fő gond az angol csapatoknak, mivel a több küzdelemsorozatban versenyben maradt európai riválisok épp ugyanattól a brutális túlterheléstől szenvednek.

Ráadásul az angol klubok minden évben ugyanilyen kifacsartak, ez mégsem volt akadálya annak, hogy az elmúlt 25 idényből 22-szer legalább egy csapatot (de inkább többet) eljuttassanak az elődöntőbe a két legnagyobb európai kupasorozatban. A három kivétel: 2002/03, 2014/15 és 2023/24.

Abban viszont igaza lehet a Liverpool edzőjének, hogy a Premier League – más topligákkal ellentétben –

elég mereven ragaszkodik az előre elkészített menetrendhez (ami a közvetítési jogtulajdonosok érdeke), és nem segíti a kontinentális küzdelmekben érintett klubokat azzal, hogy halasztásokat, meccsáthelyezéseket engedélyez nekik.

A francia LFP a PSG-nek és az Olympique Marseille-nek is engedélyezett halasztást, a spanyol La Liga is extra pihenőnapot biztosított a Real Madridnak egy meccse előrehozatalával, a portugál liga is ezzel tudja segíteni a csapatait. A spanyol, német és olasz bajnokságban egyaránt van péntek esti időpont, amivel lehet variálni, ha egy csapatnak a következő kedden BL-mérkőzése van.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik