Foci sport24

Mekkora rizikót vállal a Liverpool Arne Slot kinevezésével?

Broer van den Boom/BSR Agency / Getty Images
Broer van den Boom/BSR Agency / Getty Images
Egybehangzó médiaértesülések szerint a Liverpool a Feyenoord edzőjét, Arne Slotot vásárolja majd ki élő szerződéséből, így pótolja az idény végén alkotói szabadságra vonuló Jürgen Kloppot. Topligás, illetve a szuperkluboknál szerzett tapasztalat nélkül óriási feladat ez, és a választás rizikósnak tűnik. Ám kevés az elérhető csúcskategóriás edző, és generációváltás szele fúj: nagy klubok sora fogja a közeljövőben keresni az edzőunikornisokat, akik a Klopphoz, Pep Guardiolához, José Mourinhóhoz, Carlo Ancelottihoz hasonló nagyságok nyomába tudnak lépni.

Jürgen Klopp és Xavi távozása ajtót nyithat a legígéretesebb edzőknek – írtuk januárban, amikor a Liverpool és a Barcelona trénere is bejelentette távozását. Xavi azóta visszatáncolt, Klopp viszont nem, és úgy tűnik, utódja a Feyenoord mestere, Arne Slot lesz. A Liverpool és a Feyenoord 9+2 millió eurós kompenzációs csomagról egyezett meg a hírek szerint; Slot elmondta, szeretne az Anfielden dolgozni, már csak a szerződés véglegesítése hiányzik.

Úgy tudjuk, Slot csapatainak támadó stílusa, az edző személyisége és játékosfejlesztési készsége egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy rá esett a választás

– írta a BBC.

A Liverpool meglehetősen merész döntést hozott azzal, hogy Slotnak tett ajánlatot, de a csapattal hírbe hozott edzők közül Xabi Alonso elkötelezte magát a Bayer Leverkusen mellett, Rúben Amorim pedig (a Sporting CP engedélyével) a West Ham Uniteddel tárgyalt. A piac legnagyobb nevei közül Klopp pont a Liverpooltól távozik, Pep Guardiola mozdíthatatlan a Manchester Citytől, Carlo Ancelotti tavaly decemberben hosszabbította meg 2026-ig a Real Madrid kötött szerződését, Julian Nagelsmann szintén 2026-ig hosszabbított a német szövetséggel. Thomas Tuchel (elméletileg) felszabadul, mivel az idény végén távozik a Bayern Münchentől, Hansi Flick is szabad, de mindkét tréner némileg megtépázott reputációval került ki az elmúlt évek munkájából. A szintén klub nélküli Antonio Conte ázsiója igen magas, de mindenki tisztában van azzal, hogy esetében a keretet kell az edzőhöz igazítani; Zinédine Zidane pedig még egyelőre nem vállalt a Real Madridon kívül máshol munkát. José Mourinho visszacsúszott az edzői erősorrendben – ha nem is a sajátjában –, és kérdéses, hogy kap-e még munkát a legnagyobb kluboktól.

Vince Mignott/MB Media / Getty Images Jürgen Klopp súlyos örökséget hagy hátra Liverpoolban.

Ahogy az év elején is megállapítottuk, az edzővilág új sztárokra vár. Ha a négy legnagyobb bajnokságot (a franciát ebben az esetben kihagytuk) és a BL-t nézzük, akkor 2008 és 2023 között csak 27 edző osztozott a 75 trófeán. Köztük vannak mozdíthatatlanok, visszavonultak és a legmagasabb szintről visszaesett edzők is. A 2023/2024-es idényben a Bundesligát (Xabi Alonso, Bayer Leverkusen) és a Serie A-t (Simone Inzaghi, Internazionale) is olyan tréner nyerte meg, aki korábban még nem szerzett edzőként élvonalbeli bajnoki címet. A La Ligát (Carlo Ancelotti, Real Madrid) ebben az idényben is egy edzői állócsillag nyeri meg csapatával, a Premier League-ben egy másik állócsillag (Pep Guardiola, Manchester City) és egy feltörekvő edző (Mikel Arteta, Arsenal) viaskodik még. A Bajnokok Ligájában három olyan edző (Ancelotti, Tuchel, illetve a PSG-t irányító megnyerő Luis Enrique) maradt versenyben, aki korábban már nyert BL-t, a kakukktojás a Dortmundot irányító Edin Terzic.

Extrém esetben előfordulhat, hogy a BL-t és négy vizsgált topligából hármat olyan edző nyer meg, akinek ilyen szintű trófeája még nem volt korábban.

Ha ez nem is történik meg, azt lehet érezni: lassan generációváltás szele fúj.

Made with Flourish

Klopp tervezett pihenőre vonul; kérdés, Guardiola mit tesz, mikor lejár a citys szerződése, Ancelotti és Mourinho lassan „nyugdíj felé ballag”, a topligás darálóban igen könnyű kimerülni vagy kiégni. Nem lenne csoda az sem, ha az említettek közül többen a közeljövőben a válogatott futballra váltanának. A topligák krémjét alkotó szuperklubok közül többnek utódlási kérdéseken kell elgondolkodnia, és általában három út van:

  • Topedzőt szerződtetni (de ilyenből kevés elérhető van; a nagy nevek közül pedig több látványosan öregszik).
  • Belülről megoldani az utánpótlást,
  • vagy egy más bajnokságban tehetségét már megvillantó, a nagy kiugrási lehetőségre váltó trénert elcsábítani.

A Liverpool Arne Slot személyében az utóbbira szavazott. Slot 45 éves, tehát van benne fejlődési potenciál; készen áll a topligás kalandra, két Rinus Michels-díja (a holland edzők szakmai testülete által odaítélt elismerés a legjobb trénernek) bizonyítja, hogy kollégái is nagyra értékelik tudását. Trófeakollekciója (még?) viszonylag ritkás: egy bajnoki cím és egy kupagyőzelem a Feyenoorddal, 2021/2022-ben pedig egy elveszített Európai Konferencia Liga-döntő az AS Roma ellen.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik