Foci

Csúcstermék villant a konkurenciának: az UEFA ilyen BL-negyeddöntőről álmodott

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP
A Bajnokok Ligája negyeddöntői ötcsillagos szórakozással kényeztették el a szurkolókat. Az UEFA elégedetten dőlhet hátra: csúcseseménye újfent bizonyította, hogy mennyivel erősebb a konkurenciánál – ilyen színvonalat egyetlen más nemzetközi küzdelemsorozat sem hoz. Arra persze az európai szövetség sem tud csodaszert kínálni, hogy a BL igazából a negyeddöntőre teljesedik ki, és arra sem, hogy az öreg kontinens legnagyobb bevételű klubjai továbbra is domináljanak. Az erődemonstráció azért jól jött a FIFA égisze alá tartozó, kibővített klubvilágbajnokság 2025-ös indulása előtt.

A Bajnokok Ligája megint megvillantotta tekintélyes izomzatát. Az első számú európai kupasorozat történetének egyik legjobb negyeddöntőjén van túl, a Real Madrid–Bayern München és a PSG–Borussia Dortmund elődöntők pedig további remek szórakozással kecsegtetnek. Ezzel a termékkel – a Real Madrid–Manchester City párharc rendkívül magas színvonala, a Dortmund–Atlético Madrid őrülete, a PSG barcelonai fordítása mellett csak „negyedhegedűs” lehetett a Bayern–Arsenal – legfeljebb hangulatban tudja felvenni a versenyt más, kluboknak kiírt versenysorozat.

Bizonyos szempontból igen jól jön az erőfölény megvillantása az európai szövetségnek: jövőre indul a harminckettes létszámúra duzzasztott FIFA-klubvilágbajnokság, amelyre az UEFA tizenkét csapatot (Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern München, PSG, Internazionale, Porto, Benfica, Dortmund, Juventus, Atlético Madrid, Red Bull Salzburg) delegálhat. Az európai csapatok hatalmas anyagi és erőteljes szakmai fölénye valószínűleg az amerikai rendezésű klubvébén is érvényesül, ettől függetlenül az UEFA árgus szemekkel fogja figyelni az új, pénzzel telepumpált, rivális küzdelemsorozatot. A 2024-es BL-negyeddöntő parádéja megnyugtató látvány lehetett az európai szövetség vezetőinek: ez a királykategória; és egy, ha nem is teljesen új, de újratervezett versenytársnak nehéz dolga lesz, ha ki akarja ütni a nyeregből. Hogy miért is?

Áprilisi góleső

A négy párharcban összesen 32 találat esett, ez pont négyes gólátlag. Ennél magasabb csak négyszer volt a BEK és BL történetében: az első három kiírásban (1955–1958), 1965/1966-ban és a 2019/2020-as, „COVID-áttervezte” idényben, utóbbi esetben a Barcelona–Bayern München (2–8) gólparádéja azért torzítja a képet.

Gólszámban az ötvenes-hatvanas évek sok szempontból féktelenebb futballját idézte a 2023/2024-es idény. Akkor ez megfelelt a szokásosnak (az első három kiírásban 4,38, 3,86 és 3,94, 1965/1966-ban 3,86 volt a gólátlag), most viszont kiugró (az épp folyó BL-idényben 3,03 az átlag), így valószínűleg anomália lesz. Azért aligha panaszkodik bárki amiatt, hogy a Bajnokok Ligája nyolc legjobb csapata inkább a támadásokkal volt elfoglalva…

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik