Foci

Lóránt előbb az Üllői úton játszott, majd a kistarcsai táborcsapatban

Kovács Márton Ernő / Fortepan (Illusztráció)
Kovács Márton Ernő / Fortepan (Illusztráció)
Dermesztő hidegben rendezték 75 éve, 1949. március 6-án az Üllői úton a Kispest–MTK, Vasas–Újpest kettős rangadót. Ennél is dermesztőbb volt, hogy Lóránt Gyulát, a piros-kékek védőjét és Egresi Bélát, a lilák csatárát – a ferencvárosi Kéri Károllyal és Mészáros Józseffel együtt – rövidesen internálták „disszidálási” kísérlet miatt. Sebes Gusztáv közbenjárt, és Lórántékat két hónappal később kiengedték a kistarcsai táborból.

Téli panoráma volt 1949. március 6-án az Üllői úton, ahol az FTC aznap nem lépett pályára: előbb Kispest–MTK, majd Vasas–Újpest mérkőzést rendeztek. A karikaturista Szepes Béla a lelátón megjegyezte: „Ma itt a síelők megrendezhették volna elmaradt versenyeiket.” A Népszava pedig azt írta: „Gólzápor helyett hózápor az Üllői úton.”

Az első találkozó 0-0-val, a második 2-1-es Vasas-győzelemmel zárult. A piros-kékeknél jó ideig utoljára játszott Lóránt Gyula – aki 84 bajnoki meccsen szerepelt a Vasas, majd 85 mérkőzésen a Honvéd csapatában –, és szintén hónapokra elbúcsúzott az Újpesttől Egresi Béla.

Mindkettejüket a kistarcsai internáló táborba vitték a ferencvárosi Kéri Károllyal és Mészáros Józseffel együtt. Mégpedig azért, mert

„disszidálni” akartak és „vándorcsapatot” szerveztek „bűnszövetkezetben”,

ám a mozgolódást leleplezte az éber hatalom. (Az ügyben más labdarúgók is benne voltak, de Grosics Gyulát, Henni Gézát, Deák Ferencet vagy Czibor Zoltánt nem internálták.)

Kovács Márton Ernő / Fortepan A Vasas futballcsapata, balról az első Lóránt Gyula, középen, virágcsokorral Szilágyi I Gyula, mellette Kotász Antal, a jobb szélen kigombolt ingben Turai István 1949.

A Vasas–Újpest győztes gólját Saroveczki Gyula rúgta. A Kis Újság beszámolójában az állt: „Az öreg, lelkes Saroveczkit úgy összeölelik, hogy majdnem összeroppan az üdvözlések súlya alatt.” A döntéshozó futballista megemlítette: „Több mint tizenöt éve játszom a Vasasban, de az első csapatban ez a második gól, amit lőttem. Épp a legjobbkor.”

Négy nappal később Saroveczki – aki később több mint negyedszázadon át volt a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára – „a csapat összessége nevében” bejelentette, hogy „Lóránt Gyulával a jövőben nem óhajtanak együtt játszani, mert nem tartják méltónak arra, hogy a Vasas-mezt magára húzza. A hátvéd ugyanis antidemokratikus viselkedésével, sportszerűtlen magatartásával megbontja a csapat egységét, demoralizálja játékostársait, és veszélyezteti az egyre jobban kialakuló régi Vasas-szellem megteremtését”.

Rövidesen az FTC kizárta soraiból Kérit és Mészárost – ugyanolyan okokból, mint a Vasas Lórántot –, majd az Újpest ugyancsak közölte, hogy szakított Egresivel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik