Foci sport24

A Sporting csak megbízható gólvágót akart, de Gyökeres szerződtetésével sokkal összetettebb profilt kapott

Henrique Casinhas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Henrique Casinhas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Viktor Gyökeres egyelőre csak az európai topklubok topcsatárainak árnyékában rugdossa a gólokat, de kiegyensúlyozott teljesítményét és összetett profilját látva nagyon valószínű, hogy hamarosan Erling Haalanddal és Harry Kane-nel együtt emlegetjük a nevét.

A magyar származású, ám svéd nemzetiségű Viktor Gyökeres a Brommapojkarna utánpótlásában kezdte a karrierjét 15 évesen. Két évvel később mutatkozott be a felnőttcsapatban, amelynek színeiben összesen 56 alkalommal lépett pályára és 20 gólt szerzett. 2017 őszén két és fél éves szerződést írt alá a Premier League-ben szereplő Brightonnal, de itt csak a debütálásig jutott, sok sikerben nem volt része. A játékperceinek növelése érdekében a klub kölcsönadta őt előbb a német másodosztályú St. Paulinak, majd a Championshipben szereplő Swansea Citynek. 2021 januárjában került a szintén Championship-csapat Coventry Cityhez, amelyben két év alatt 91 meccsen 38 gólt szerzett. Különösen a 2022/23-as évada volt emlékezetes, amikor 21 góllal és 10 gólpasszal zárt.

Teljesítményével több Premier League-csapat figyelmét is felkeltette,

a Gyökeresért folyó versenyfutásból azonban a portugál Sporting jött ki győztesen, amely klubrekordot jelentő 20 millió eurót fizetett érte tavaly nyáron (további négymillió euró kifizetése bónuszokhoz kötött). Gyökerest a nemzetközi kupaszereplés és a bajnoki cím lehetősége győzte meg arról, hogy a Premier League helyett inkább a portugál bajnokságot válassza.

A Porto és a Benfica után a Sporting Portugália harmadik legnagyobb csapata, amely azonban 2002 óta mindössze egyszer tudta elnyerni a bajnoki címet (2021-ben). Ha csak a szerzett gólokat vesszük alapul, a Porto és a Benfica évek óta felülmúlja a Sporting számait, sőt az előző idényben már a Braga is megelőzte ebben a tekintetben Rúben Amorim együttesét. Tavaly és tavalyelőtt két-két játékosa volt a Sportingnak, aki elérte legalább a tízgólos határt (2022/23-ban Pedro Goncalves és Francisco Trincao, 2021/22-ben Pablo Sarabia és Paulinho), a 2020/21-es évadban csak egy (Pedro Goncalves), a 2019/20-asban egy sem. A Sportingnak tehát kellett valaki Pedro Goncalves mellé, aki megbízhatóan termeli a gólokat. Ebből a célból fizetettek minden korábbinál többet Gyökeresért, aki maximálisan eleget is tesz az elvárásoknak.

A Sporting jelenleg a második a táblázaton két ponttal a Benfica mögött, de riválisa egy meccsel többet játszott. A Porto – amelynek szintén egy mérkőzéssel többje van – hétpontos hátránnyal követi a harmadik helyen. A Sporting ráadásul nemcsak a pontokat illetően van előnyben, ha hozza az elmaradt találkozóját, hanem a szerzett gólokat tekintve is; a lisszaboni csapat 63 találatnál jár, a Benfica 56-nál, a Porta 38-nál.

A Sporting 63 góljából 17 Gyökeres érdeme,

akinek idei teljesítménye az európai elitével vetekszik. A svéd játékos gólátlaga 0,81, és ennél csak kilenc csatár teljesít jobban az öt európai topliga (angol, spanyol, német, olasz, francia) meg a portugál bajnokság mezőnyében. Gyökeres 90 percre vetített xG-je 0,56, vagyis – ahogyan az az átlagosnál jobb képességű játékosokra jellemző – jelentősen több gólt szerez, mint amennyi a helyzetei minősége alapján várható lenne (az ábrán, akik a vonal felett vannak, több gólt szereznek, mint az xG-jük, akik alatta, azok elmaradnak a várható teljesítménytől). Valójában csak két csatár van jelenleg (Lautaro Martínez, Harry Kane), akik nagyobb mértékben múlják felül az xG-jüket, mint Gyökeres (+5,4).

Lövéseinek karakterisztikájában is egyértelműen megmutatkozik, hogy Gyökeres kíméletlen, precíz gólvágó. Tizenhét góljából csupán egyet szerzett a tizenhatoson kívülről, és összességében is csak tíz próbálkozása volt távolról. Ami viszont mindenképpen érdekes és figyelemre méltó, az az, hogy

középcsatár létére mennyi lövése van a félterületből.

Ez egyébként megmagyarázza a 0,17-es xG/lövés-mutatót, ami semmiképp sem nevezhető rossznak, de a topcsatárok esetében nemritkán 0,2 fölött van. Gyökeres tehát nem az a tipikus célember, aki csak beadás után egy érintésből tud gólt rúgni (ilyenből is van neki sok), hanem saját magának is képes kialakítani lövőhelyzetet.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik