Foci sport24

A német foci tündérmeséje, amiről senki sem beszél

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A Heidenheim játékosai a Werder elleni, szeptemberi győzelmet követően.
Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A Heidenheim játékosai a Werder elleni, szeptemberi győzelmet követően.
23 fordulót követően a tizedik a Bundesligában az abszolút újonc Heidenheim, amely 11 pontos előnyben van az osztályozós helyen álló Kölnnel szemben. A csapat a Bayer Leverkusen tündöklése és a Bayern München szenvedése miatt viszonylag a radar alatt repül, pedig nem is olyan rég még a negyedosztályban szerepelt, az edzője, Frank Schmidt közben német rekordot döntött.

Egészen szürreálisan zárult le a német másodosztályú szezon 2023 májusában, az utolsó fordulónak ugyanis úgy mentek neki a csapatok, hogy a Darmstadt már biztosan feljutott, a Heidenheim és a Hamburg viszont még harcban volt az automatikus Bundesliga-részvételért. A mérkőzések természetesen egy időpontban voltak, a hamburgi szurkolók pedig pályára tódultak, amikor 1-0-ra nyertek a Sandhausen vendégeként, miközben a Heidenheim épp vesztésre állt a Jahn Regensburg otthonában az utolsó percekben.

A hangosbemondóban is gratuláltak a feljutáshoz, a HSV-fanatikusok nagy ünneplésbe kezdtek, ám jött a hír, hogy a rivális előbb egyenlített, majd a 98. percben Tim Kleindienst a győztes találatot is bevitte, így a Hamburg a harmadik, osztályozós helyre szorult, a Heidenheim pedig megnyerte a Bundesliga 2-t, és története során először feljutott az élvonalba.

A földön fetrengő, csalódott hamburgi drukkerekről készült képek bejárták a világsajtót, és mindenki felkapta a fejét arra, hogy vajon milyen kiscsapat ütötte el a korábbi Bundesliga-dínót (amely a ligalapítás után 55 évvel esett ki először, viszont 2018 óta képtelen visszajutni az élvonalba) az automatikus feljutástól. Merthogy a Heidenheim az évezred elején még az ötödosztályban szerepelt, onnan lépdelt egyre feljebb, az előző szezonban mindössze a kilencedik legnagyobb költségvetésből dolgozott a Bundesliga 2-ben, mégis bajnok tudott lenni. Az RB Leipzig mellett a második klubbá vált, amely elmondhatja magáról, hogy a kétezres években az ötödosztálytól jutott el a Bundesligáig, ahol eddig úgy szerepel, ami alapján nem elképzelhetetlen, hogy megragad az élvonalban.

Hogy a baden-württembergi kisváros csapata ilyen magasságokba jutott, az elsősorban Holger Sanwald klublenöknek és a vezetőedzőnek, Frank Schmidtnek köszönhető, akik külön-külön is egy futballromantikus történet főszereplői lennének, együtt viszont egy olyan kettőst alkotnak, amire nem sok példa akad a labdarúgásban.

Sanwald ugyanis 13 éves korában került a Heidenheim SB utánpótlásába, és mindössze egy olyan szezon volt, amit nem a klubnál töltött. Visszatérésre után is a második csapatban futballozott, még azt követően is, hogy 1994-ben, 27 évesen megbízták a labdarúgó-szakosztály vezetésével, és most harminc évvel később is ő az elnök. Az ő személye mellett az állandóságot jelzi az is, hogy két felügyelő bizottsági tag, Harald Endres és Michael Schuck is 1999 óta a klub kötelékébe tartoznak.

Franck Schmidt Heidenheimben született, a közeli Giengenben nőtt fel, karrierje utolsó három évében, 2004 és 2007 között szülővárosa csapatában focizott, majd visszavonult. Miután lezárta játékoskarrierjét, egyből elhelyezkedett a szakmai stábban, de már szeptemberben felkérték az idő közben a Heidenheim SB-ből financiális okok miatt kiváló és önálló futballklubbá alakuló 1. FC Heidenheim vezetésére. Eredetileg csak a téli szünetig szólt megbízása az akkor már a negyedik vonalban szereplő csapathoz, ám az eredmények elég meggyőzőek voltak.

Azóta is ő a vezetőedző, 2023 szeptemberében megdöntötte a német rekordot azzal, hogy 17 éve irányítja ugyanazt a csapatot,

de az angol, a francia, az olasz és a spanyol labdarúgás első két osztályában sincs olyan edző, akit régebben neveztek volna ki egy együttes élére, mint őt. Diego Simeone követi a sorban, akit bő négy évvel később bíztak meg az Atlético Madridnál.

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Franck Schmidt, a Heidenheim vezetőedzője.

Manapság a sportrealityk korát éljük, de az az érdekes, hogy Schmidtet már egy 2013-as dokusorozatban megismerhette a közönség, ugyanis az Aljoscha Pause rendezte Trainer!-ben, ami három feltörekvő edző karrierjét követte, a Heidenheim trénere volt az egyik szereplő. Ebből is kiderült, hogy egy kemény és őszinte szakemberről van szó, aki egy-egy mondattal képes fanatizálni a csapatát a legkritikusabb pillanatokban is.

Schmidt edzői kvalitásairól beszélnek a pályán elért eredmények is, a második szezonjában feljuttatta a csapatot a harmadosztályba, ahol előbb sikerült stabilizálni Heidenheim helyét a tabella első felében, amit 2014-ben újabb osztálylépés követett. Ezután kilenc éven át szerepelt a Bundesliga 2-ben a Heidenheim, és mindössze kétszer nem fért be az első tízbe, miközben 2020-ban már osztályozót játszhatott, de a Werder elleni, idegenbeli 0-0-t egy hazai 2-2 követte, az idegenbeli gólok a Brémának kedveztek. Közben a Német Kupában kétszer is negyeddöntőig jutottak, 2019 áprilisában a Bayern München ellen ráadásul igencsak drámai meccsen kaptak ki – 4-4 után a 84. percben, Robert Lewandowski tizenegyesből szerzett góljával dőlt el a továbbjutás a Bayern javára.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik