Foci sport24

Itt a bizonyíték: a Premier League-ből való kiesés még nem a világvége

Marc Atkins / Getty Images
Marc Atkins / Getty Images
Beletelt néhány hónapba, mire az angol második vonalban szereplő Leeds United kiheverte az előző klubvezetés és Jesse Marsch rombolását, de Daniel Farke alatt a csapat újra elindult felfelé. Pedig a német edzőnek egy generációváltást is le kellett vezényelnie.

A Leeds az évad ezen szakaszában már több pontot szerzett, mint Marcelo Bielsa mindkét Championship-idényében – ez a száraz Twitter-statisztika félrevezető ugyan, de az megmutatkozik belőle, hogy a Leeds túl a bajnokság felén még joggal reménykedhet az egyenesági feljutásban. Sőt, Daniel Farke csapata mintha 2024-ig várt volna arra, hogy istenigazából elkapja a fonalat, idén azonban az eddigi öt bajnokiját megnyerte, és ez nemcsak ebben az idényben a leghosszabb győzelmi sorozata. A klub története során nem még nem volt példa ilyen sikeres évkezdetre.

Ennek köszönhetően a Leeds az évadban először már az automatikus feljutást jelentő második helyre is felléphetett, és ugyan a Southampton egy nappal később visszaelőzött, a Leeds vitathatatlanul ott van a második liga legjobbjai között. És bár a klub neve és közelmúltbeli történelme alapján semmi meglepő nincs abban, hogy a legutóbb még a Premier League-ben játszó csapat egyből visszajuthat az élvonalba,

a három kieső közül messze a Leeds nyara volt a legkaotikusabb,

az idény is meglehetősen döcögősen indult az együttes számára, tehát egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy februárra ott lesz a közvetlen élbolyban.

Azt azonban gyorsan le kell szögezni, hogy míg Bielsa annak idején reménytelenül középszerűnek hitt játékosokból kovácsolt feljutásért küzdő csapatot, addig Farke lehetőségei összehasonlíthatatlanul jobbak. A társaság magja a Premier League-ben is bizonyított, és a megmaradt kulcsjátékosokat szívesen vitték is volna a riválisok, míg a hiányposztokra hatékonyan, jól igazolt a menedzsment, és az új tulajdonos 49ers Enterprise sem sajnálta a pénzt rájuk. Ha mindenképpen össze akarjuk Farke teljesítményét hasonlítani valakivel, akkor inkább arra mutat rá ez a jó szereplés, hogy mekkora baklövés volt Jesse Marschra bízni ezt a csapatot, illetve az igazoláspolitikát is az amerikai edző igényeihez igazítani.

Két éve nyáron ugyanis az akkor még Premier League-szereplő Leeds komoly erősítésbe fogott, és az érkezők egy része nyilvánvalóan így vagy úgy kapcsolódott Marsch-hoz: akár mert az edző korábbi klubjaiban (RB Salzburg és Leipzig) játszottak, akár mert ők is amerikaiak voltak. Az első csapathoz akkor hat új játékos érkezett, majd még további három januárban, és az eredmény túlzás nélkül katasztrofális volt. Nemcsak azért, mert az érkezők többségéről kiderült, sem a Premier League, sem az edző által forszírozott játékstílus nem fekszik nekik, hanem mert az előző klubvezetés olyan szerződést kötött velük, amely kiesés esetén lehetővé tette, hogy kölcsönbe távozzanak. A klub számára ez azt jelenti, hogy nem tudta pénzzé tenni ezeket a futballistákat, akiknek a többsége a nyáron élt is a lehetőséggel: ment Brenden Aaronson, Rasmus Kristensen, Marc Roca, Maximilian Wöber és Luis Sinisterra is, pénzt viszont egyedül a Bournemouth-nak eladott Tyler Adamsért kapott a klub. A kölcsönhadsereget erősíti a korábbi igazolások közül Robin Koch meg Diego Llorente is, és nem véletlen, hogy az ügyletek miatt sokat bírált klubigazgató, Victor Orta távozni kényszerült.

Ugyanakkor a klub sikerrel tartotta meg a fiatal Willy Gnontót, mint ahogyan nemet mondott azoknak is, akik a másik szélsőt, Crysencio Summerville-t szerették volna megszerezni, és szintén maradt a kapus Ilan Meslier. A nagyobb gond viszont az volt, hogy a hetekig húzódó tulajdonosváltás miatt

a stratégiai döntéseket jegelni kellett,

és mire hosszú huzavona után július elején végre kinevezték Daniel Farkét edzőnek, addigra a riválisok már régesrég túl voltak ezeken a döntéseken. Farke szerződtetése mögött vállaltan az volt a logika, hogy a német edző kétszer is feljuttatta már a Premier League-be a Norwichot, és agresszív, labdabirtoklásra épülő stílusa, a támadófocit pártoló felfogása is szimpatikussá tette a klubvezetés szemében.

A bajnoki rajt idején azonban még mindig csak egy új mezőnyjátékos volt a keretben (a Chelsea-től érkező Ethan Ampadu), és csak az átigazolási időszak utolsó napjaira állt össze a keret. A legnagyobb reményekkel a Swansea-tól igazolt gólerős támadó, Joel Piroe szerződtetését fogadták, míg sokan nem igazán értették, mit lát Farke korábbi játékosában, a Leeds-nevelésű, de már 30 éves Sam Byramben, aki próbajátékosként jött. Ám ő olyan jól teljesített, hogy szerződést kínált neki a klub, és a szélsőhátvéd az ősz egyik legkellemesebb meglepetése lett.

Malcolm Couzens / Getty Images Sam Byram

De Farke edzői kvalitásai inkább azoknál a játékosoknál mutatkoztak meg, akikkel az elődei nem boldogultak: Daniel James például annyira nem fért bele Marsch elképzeléseibe, hogy el is küldte kölcsönbe, a szélvészgyors walesi szélső most azonban alapember. Nála is nagyobb meglepetés Georginio Rutter játéka: a francia csatárt tavaly januárban rekordösszegért igazolta a klub, viszont alig kapott lehetőséget, és amikor véletlenül pályára léphetett, önbizalomhiányos, gyenge futballista benyomását keltette. Farke alatt aztán Rutter élni tudott a lehetőséggel, a csapat erőssége lett, elképesztő technikai megoldásokat mutat be, miközben az egész liga egyik legveszélyesebb játékosa.

Ha pedig Jamest emlegetjük, az is érdekesség, hogy mostanra komoly walesi válogatottmag alakult ki a Leedsben: Ampadu és James mellett ide sorolható a védelem oszlopa, a Tottenhamtől kölcsönbe érkezett Joe Rodon, az idén januárban pedig tovább bővült a walesi kontingens a jobbhátvéd Connor Roberts jövetelével. Ez az összeszokott társaság központi szerepet játszik a csapat életében, és nemzetközi rutinjával is segíti a közösséget. Végül itt van Farke talán legnagyobb húzása, a 17 éves Archie Gray, akiről ugyan lehetett tudni, hogy nagy tehetség, arra viszont nem sokan számítottak, hogy ennyi idősen állandó kezdőember lesz a csapatban. Gray ráadásul nem is eredeti posztján, a középpályán kap általában lehetőséget, hanem jobbhátvédként számít rá az edzője, és egy-két nehezebb ellenfelet leszámítva így is az együttes erősségei közé tartozik. Gray – akinek több felmenője is játszott a klubban; közülük Frank és Eddie Gray is igazi klublegenda – esetében

leginkább arra kell figyelnie Farkénak, nehogy túlhajtsa a fiatal játékost, akinek a jövője nyilvánvalóan a Premier League-ben és az angol felnőtt válogatottban van.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik