Foci sport24

Aki a kevésgólos meccsekben is meglátja a szépet – olasz filozófus visz új színt a francia fociba

Valery Hache / AFP
Valery Hache / AFP
Tíz évvel ezelőtt Francesco Farioli filozófiaszakon szerzett diplomát a firenzei egyetemen, mostanra, 34 évesen viszont már a francia élvonalban dolgozik vezetőedzőként, ráadásul a 2023-24-es szezon meglepetéscsapatát, a Nizzát irányítja. A Nice egyelőre az élen álló PSG első számú üldözője a bajnokságban, és sikerült is legyőznie a riválisát a két csapat őszi bajnokiján.

2019-ben új időszámítás kezdődött az OGC Nice-nél, augusztusban ugyanis bejelentették, hogy Sir Jim Ratcliffe és az Ineos beszáll a helyi fociba és megveszik a klubot. Nizza az ötödik legnépesebb, és az egyik legtehetősebb város Franciaországban, azonban az 1904-ben alapított focicsapatot nyugodtan nevezhetjük alulteljesítőnek, bajnoki címet és kupát is négyszer-négyszer nyert, azaz mérsékelten sikeres az eddigi szereplése. A Ligue 1-ben 1959-ben, a kupában pedig 1997-ben győzött legutóbb, azóta pár évig a másodosztályt is megjárta a Nice.

Így aztán a leggazdagabb brit felbukkanását érdeklődve nézték és nemcsak az Azúr-parton, hanem Nagy-Britanniában is. A nagy áttörés azonban egyelőre még várat magára, hiába fordultak meg olyan edzők a csapatnál, mint az akkor még nagy ígéretnek tűnő Patrick Vieira, vagy épp a később a PSG-vel bajnoki címet nyert Christian Galtier, ötödik helynél magasabbra még nem sikerült jutni a szezon végére az Ineos-érában.

2022 nyarán a vezetőség újabb bizalmat szavazott Lucien Favrénak, akiről meglehetősen szép emlékeket őrizhettek a szurkolók, ugyanis előző, 2016-os kinevezésekor az első szezonjában – Mario Balottellivel a csatársorban – bajnoki bronzig vezette a csapatot. A svájci edző második időszaka ugyanakkor egy mélyrepülés volt, a csapat se szépen, se eredményesen nem játszott, majd szégyenszemre kiesett a kupából a harmadik ligás Le Puy Foot ellen. Mivel a bajnokságban is csak a 11. helyen állt a csapat, Favrét kirúgták.

Jim Ratcliffe a nizzai szurkolókkal.

Francia kluboknál jellemző, hogy ilyenkor a biztosra mennek, a Nizza azonban azt a Didier Digard-t tette meg vezetőedzőnek a szezon végéig, aki korábban évekig játszott a klubnál, és Favre menesztésekor a B csapatot irányította. Digard-ral kilőtt a Nice, az első 14 meccsét új edzőjével veretlenül vívta meg a csapat, nyolcszor is nyert (kiütötte a Montpelliert, de elkapta a Lenst, a Marseille-t és a Monacót is), és közben továbbjutott a Konferencia Ligában is.

A PSG rángatta vissza a földre a nizzaiakat, akik ezután egy hónapig nem nyertek meccset, és a Basel ellen csalódást keltő módon kiestek a KL-negyeddöntőben. A szezont ugyan a Lyon legyőzésével sikerült lezárni, de az utolsó 13 fordulóban szerzett 17 pont, valamint a bajnoki a kilencedik hely után adta magát a kérdés: vajon tényleg Digard a megfelelő ember és kapjon esélyt, hogy a nyári felkészülést követően egy teljes szezonban bizonyítson, vagy keresni kell egy új vezetőedzőt? A második forgatókönyv teljesült, újabb váltás következett a kispadon, és sikerült mindenkit meglepni azzal, hogy a vezetőedzőként addig csak Törökországban dolgozó, mindössze 34 éves Fariolira esett a választás.

Abban már semmi szokatlan nincs manapság, hogy egy edző komoly játékosmúlt nélkül is eljut egy topligás klubhoz: José Mourinho portugál tartalékbajnokságokban játszott, majd volt tolmács is; Julian Nagelsmann karrierje sérülések miatt még azelőtt véget ért, hogy beindult volna; Maurizio Sarri bankárból képezte át magát; a francia élvonalban dolgozó Will Still pedig tinédzserként, a Football Manager-játék hatására döntött úgy, hogy a labdarúgó-pályafutás helyett inkább az edzői szakmára készül rá. Ebbe a sorba illik Farioli is, aki kapusként amatőr szintig jutott, majd a nagy focis álmokat viszonylag korán elengedte, már ami a játékoskarriert illeti. Hogy a focit nem engedte el, azt megerősíti, hogy a diplomamunkáját is a labdarúgás és azon belül is a kapusposzt esztétikájáról írta a firenzei egyetem filozófiaszakán.

Farioli, mi itt nem a Gazzetta dello Sportnak írunk

mondta akkor a professzora, aki a So Footnak már nevetve emlékezett vissza erre és megjegyezte, diákja szerencsére nem hagyta lebeszélni magát a témáról.

Farioli ezután olasz alacsonyabb osztályban edzősködött, majd beszállt a katari futballprojektbe a 2022-es világbajnokság előtt, az Aspire Akadémián dolgozott és fiatal kapusokkal foglalkozott. Közben saját honlapján focielemzéseket írt, mígnem

2017-ben váratlanul felhívta őt telefonon Roberto De Zerbi, hogy olvasta az írásait, nagyon tetszettek neki, különösen az, amiket korábbi csapatáról, a Foggiáról írt. Ezután megkérdezte, nem csatlakozna-e a stábjához.

Farioli a meglepettség után igennel felelt, így aztán előbb a Beneventónál, majd a Sassuolónál dolgozott együtt a feltörekvő vezetőedzővel a következő három évben. „Bár kapusedzőként dolgoztam, de teljes értékű társ voltam. Soha akkora szabadságot még nem kaptam, mint nála. Volt egy saját Guardiolám” – mondta erről az időszakról a Gazzettának.

Onur Coban / Anadolu via AFP

2020-ban Farioli még előadást tartott a Barcelona akadémiáján, a La Masián, majd Törökországba ment, ahol már másodedzőként helyezkedett el az Alanyaspornál, 2021 márciusában pedig jött a lehetőség, hogy Karagümrüknél vezetőedző legyen – 31 éves volt ekkor. A Karagümrük akkor frissen feljutottként a nyolcadik helyen állt, Farioli pedig ennél előrébb nem tudta vezetni a csapatot, ugyanakkor a tíz bajnokin elért négy-négy győzelem és döntetlen, és csak két vereség elég jól mutatott, főleg, hogy közben a későbbi bajnoki Besiktast is sikerült legyőzni. Törökország nem a nyugdíjas edzői állások országa, így a következő szezonban, három egymást követő vereség után közös megegyezéssel távozott, de aztán két hét múlva már az Alanyaspornál találta magát, mint vezetőedző.

Az Alanyaspornál rendre a Brighton meccseit néztük és elemeztük, hogyan mozognak együtt játékosok, főleg a pálya belső részein. Ő és De Zerbi is a futball megszállottjai, akik folyton valami újon gondolkodnak

– emlékezett vissza Arnaud Lasumba a közös törökországi időszakra, illetve arra, hogy Fariolira mekkora hatással volt a Brightonnál egyre több futballszurkolót maga mellé állító De Zerbi.

Az év közbeni edzőváltás bejött, az Alanyaspor története addigi legtöbb szerzett pontjával az ötödik helyen végzett a török élvonalban, de alig több mint fél évvel később, 2023 februárjában Fariolit menesztették. Azonban ez a viszonylag rövid vezetőedzői időszaka is elég volt, hogy felkerüljön Ratcliffe-ék radarjára.

„Adatalapú elemzést végeztek, a különböző szűrések után megmaradt nevek között szerepelt az enyém is. Ezután egy elég hosszú állásinterjún vettem részt, vagy öt órán át tartott” – mondta Farioli, akinek sikerült meggyőznie az Ineos sportügyi fejeseit, ugyanis nem minden előzmény nélkül, de azért meglepetést okozva nevezték ki.

Mivel elég sokan szkeptikusak voltak egy Törökországból érkező és még csak 34 éves vezetőedzővel szemben, így felharsant itt-ott füttyszó, amikor a szezon első három bajnokiján döntetleneket szállított a csapat. A Lyon elleni, hazai 0-0-t követően a csapat védője, Dante (aki a többi közt három bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját nyert a Bayern Münchennel) vette védelmébe Fariolit, mondván nem lehet egyik pillanatról a másikra csodát várni, a keret és az edző is még ismerkedési fázisban van, össze kell csiszolódniuk.

Ez utóbbi nagyon is sikerült, mert a Nice a szezon első 13 fordulójában veretlen maradt, sőt mi több, nyolcszor győztesen hagyta el a pályát, verte a többi közt a PSG-t, a Monacót és a Marseille-t is.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik