Foci sport24

Rég láttunk ilyen jó kihívót: a Leverkusen készen áll, hogy lelökje trónjáról a Bayernt

Ronny Hartmann / AFP
Ronny Hartmann / AFP
Az egész idényben szenzációsan futballozó Bayer Leverkusen újabb akadályt takarított el az útjából: 3-2-re győzött Lipcsében, és mivel a Bayern München hazai pályán kikapott a Werder Brementől, már hét pont előnnyel vezeti a Bundesligát. Összeállt volna minden ahhoz, hogy az egyik rivális letaszítsa a trónjáról a Bayernt?

Németországban számos lenyűgöző méretű pályaudvar akad, a leverkuseni azonban nem tartozik közéjük. Egyszerű, elővárosi jellegű, jobbára ingázókat kiszolgáló vasútállomásán felújítási-bővítési munkákat végeznek, és a helyiek némi akasztófahumorral tavaly év végén már azzal viccelődtek, hogy

nem tudják, mi történik meg előbb: végre elkészül a vasútállomás, vagy bajnok lesz a Bayer Leverkusen?

Ismerve a Vizekusen vagy Neverkusen hírnevét – mindkét gúnynév arra utal, hogy a Bayernek rossz szokása orrhosszal lemaradni a nagy trófeákról –, az is nagy szó, hogy ez a dilemma egyáltalán felvetődik a balsorshoz már rég hozzászokott szurkolókban. Márpedig a salátástál egyre elérhetőbbnek látszik: 18 forduló után a Leverkusennek 48 pontja van, a Bayern Münchennek 41 (igaz, a rekordbajnok egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, tehát vesztett pontokban csak 4 a különbség), az pedig nem is kérdés, hogy a két csapatból eddig melyik rukkolt elő szórakoztatóbb focival.

Spoiler: nem a Bayern München.

Most vagy soha?

A Bayern München 2012/13 óta tartó egyeduralmának – ez 11, zsinórban megnyert bajnoki címet jelent – megtöréséhez egyszerre két dolog kell. A rekordbajnoknak magához képest rossz idényt kell futnia, kihívójának pedig magához képest kiemelkedőt. A Bundesliga-rajongók trónfosztásra áhítozó része az előző évadban láthatta, hogy egy magához képest pocsékul teljesítő Bayern München önmagában nem elég a salátástál elvesztéséhez, a potenciális vetélytársnak végig kell bírnia a bajnoki versenyfutással járó terhelést. A múlt év tavaszán majd’ minden ütőkártya a Borussia Dortmund kezében volt, de a fekete-sárgák nem bírtak a saját idegeikkel, és a Mainz elleni 2-2 az utolsó fordulóban azt jelentette, hogy bajnokünneplés helyett a (nagyon) keserű pirula lenyelése maradt.

A 2023/24-es évadban látott Leverkusen viszont erősebb a legutóbbi kihívó Dortmundnál. Hogy mást ne mondjunk, 14 (!) ponttal gyűjtött többet az első 18 fordulóban, mint a tavalyi BVB, ami egészen nyaktörő, klubrekord-döntögető tempót jelent. A Leverkusen mostani pontszámával a 9. helyen végzett volna a 2022/23-as Bundesliga végelszámolásánál, és, ha a következő fordulóban is győzni tud, akkor már felülmúlja saját előző évadbeli ponttermését. Ennél jobb illusztráció nem kell ahhoz, hogy

Xabi Alonso milyen kiváló csapatot épített másfél év alatt.

A Bayer ígéretes szezonkezdetéről már szeptemberben írtunk, és a címbéli jóslat – mely szerint a Leverkusen lehet a Bayern München legnagyobb kihívója – már biztosan beigazolódik, hiszen a többi rivális tisztes távolból nézi csak a gyógyszergyáriak és a bajorok hátát. A leverkusenieknek most vagy soha érzésük lehet: a mostanihoz hasonló esélyük a 2001/2002-es – a bajnokságban, a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában is második helyen végzett – „ezüstcsapat” óta nem volt.

„Most van egy olyan Leverkusen, amely messze felülmúl minden várakozást. A Leipzig elleni meccsük tipikusan olyan találkozó volt, amelyen az előző évek kihívói pontokat hullajtottak volna. De nem tették. Kétszer hátrányba kerültek idegenben, de nyertek. Münchenben szintén kétszer hátrányba kerültek idegenben, de ikszeltek. A Dortmund ellen is hátrányból mentettek pontot. Stuttgartban is. Klisé, de ez a bajnokaspiránsok egyik jele” – hangzott el a Gegenpressing podcast friss epizódjában. A Kicker szakírója, Stephan von Nocks hasonlóképpen értékelt („Amit a Leverkusen csinált, abban volt valami Bayern-szerű”).

Made with Flourish

 

Xabi Alonso csapata olyan ütemben gyűjti a pontokat, amelynél jobbat csak Pep Guardiola lehengerlő Bayernje mutatott a közelmúltban. Ráadásul – ismerve a Bundesliga erőviszonyait, ez nagyon nagy dolog – a Leverkusen minden statisztikai mutatóban felveszi a versenyt a Bayernnel: védekezésben, passzjátékban, támadásban, és még a produktum is tetszetősebb, mint a bajnokság topfavoritjánál. A támadóharmadba az összes Bundesliga-csapat közül a Leverkusen juttatja be a legtöbbször a labdát, egyben a legpontosabban is teszi ezt. A befejezések is jók: az agresszív, kiszámíthatatlanul támadó Bayer ereje nem fogy el a kapu előtt, lövéshatékonyságban is a liga élmezőnyébe tartozik.

A gyógyszergyáriak rengeteget fejlődtek hatékony labdajáratásban

(rendezetlen védelem elleni játékban már az előző idényben is jeleskedtek), pontrúgásaik sikerességét jelentősen megdobta a gólpasszlistán második Alejandro Grimaldo szerződtetése, a nyáron hozott rutinos játékosok (Grimaldo, Granit Xhaka, a Bundesliga „fantasykirály” Jonas Hofmann) mind telitalálatnak bizonyultak, ahogyan a fiatal érkezők közül a házi gólkirály Victor Boniface is. És persze mindez nagyon ígéretes vázra – benne a szupertehetség Florian Wirtz-cel – épült. A WyScout teljesítményindexe szerint a Bundesliga álomcsapatába öt leverkuseni (Lukas Hradecky, Jonathan Tah, Jeremie Frimpong, Grimaldo, Wirtz) fér be, de Boniface és Hofmann is a tizenegy kapuján dörömböl a posztonkénti rangsor alapján.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik