Foci sport24

Mikor az NB I középcsapatait is elhívták Dél-Amerikába, és szenzációt okoztak

Parádésan kezdte a Mar del Plata-i nemzetközi tornát 1969-ben az MTK: a Libertadores Kupa-döntős brazil Palmeirast 2-1-re legyőzte, majd létszámhátrányban 2-2-t ért el a „dél-amerikai BEK-et” és a klub Világ Kupát védő argentin Estudiantesszel. Végül az ötödik helyet szerezte meg a hét csapatot felvonultató eseményen, amelyre Csepelről vett kölcsön három játékost, mert az A és a B válogatott, valamint a Vasas szintén Dél-Amerikába, míg a Honvéd Ausztráliába készült.

Az MTK 1968-ban a 11., 1969-ben a 9. helyen zárta az első osztályú bajnokságot, közben 1968-ban elnyerte az MNK-t, miután az elődöntőben, majd a döntőben egyaránt 2-1-re győzött az FTC-t és a Vasast is kiejtő Szegedi VSE, illetve a Honvéd ellen.

A kék-fehérek tehát legfeljebb gyönge középcsapatnak minősültek ötvenöt évvel ezelőtt, ám a magyar futball akkor még olyan tekintélyes volt, hogy

az NB I hátsó régióiból is hívtak együtteseket Dél-Amerikába.

Az MTK-t Argentínába invitálták az itthoni téli szünet idejére; a hétcsapatos torna résztvevője volt még a Boca Juniors, az Estudiantes, továbbá Mar del Plata válogatottja, a brazil Palmeiras, valamint a bécsi Rapid és a pozsonyi Slovan.

Ugyanakkor az A és a B válogatott is Dél-Amerikába utazott, míg a Honvéd Ausztráliába és Indiába, a Vasas Brazíliába készült. Illovszky Rudolf, az angyalföldiek edzője már be is jelentette, hogy „január 16-án kelünk útra”, a Népsport pedig azt közölte: „A Vasas valószínűleg a Flamengóval kezd Rióban.”

Ezért a piros-kékek arra kérték a válogatott vezetőit, hogy minél kevesebb játékost vigyenek magukkal a tizenharmadik kerületi klubból. Az A kerettel tartott Farkas János és Ihász Kálmán, a B-vel Mészöly Kálmán és Menczel Iván.

Hogy Mészöly miként került a B-be, azt csak Sós Károly, minden idők legszerencsétlenebb magyar szövetségi kapitányainak egyike tudta. Mindenesetre az A-sokkal repülte át az óceánt Solymosi Ernő, Noskó Ernő, Dunai III Ede, Fazekas László, Göröcs János, Bene Ferenc, Nagy László (mind Újpest), Novák Dezső, Páncsics Miklós, Juhász István, Szűcs Lajos, Albert Flórián, Rákosi Gyula (mind FTC), Fatér Károly (Csepel), Bicskei Bertalan (Honvéd), míg a ligaválogatottnak hívott B garnitúrával Szentmihályi Antal, Káposzta Benő, Bánkúti István, Juhász Péter, Zámbó Sándor (mind Újpest), Dunai Lajos, Sárközi István (mindkettő MTK), Szőke István, Branikovits László (mindkettő FTC), Szarka Zoltán (Szombathely), Keglovich László (Győri ETO), Konrád János (Pécs), Oláh József (Dunaújváros), Szalai Miklós (Salgótarján), Szurgent Lajos (Honvéd).

Utóbbiak éppen a Vasassal vívták elutazásuk előtti utolsó edzőmérkőzésüket, és nem bírtak a Kenderesi (Mészáros) – Bakos, Mathesz, Vidáts, SomogyváriNell (Antal), Müller, FisterMolnár (Török), Puskás, Radics (Tóth Bálint) összetételű Fáy utcai vendéglátókkal (2-2). Majd

az angyalföldiek közül többen szentségeltek, mert a brazil túrát szervezők – miután értesültek róla, hogy Mészöly és Farkas nem tagja a Vasas küldöttségének – lemondták a meghívást.

A Honvéd szintén hoppon maradt, dermesztő hidegben játszott tréningmeccset LévayKelemen (Tajti), Ruzsinszki, Vági, MarosiKomora, Kocsis Lajos (Tichy), Tóth Kálmán (Tussinger) – Pusztai, Kozma, Karakas összetételben az Eisenstadttal (1-0). Az időjárásra jellemző, hogy az A válogatott mínusz 14 fokban találkozott Tatán a Tatabányai Építőkkel (8-2), mielőtt elindult volna portyázni a jó meleg tájakra.

Az MTK elöljárói a „kék túra” előtt meg akarták erősíteni a csapatot, ám úgy nézett ki, a legjobbak közül senkit nem lehet kölcsönkérni. Ezért a választás három csepeli játékosra, a középpályás Faludi Dezsőre és Rottenbiller Istvánra, valamint a csatár Kalmár Lászlóra esett. (A támadó a Csepel leggólerősebb játékosa volt, 266 bajnoki mérkőzésen 92-szer köszönt be.)

A trió a következő MTK-sokhoz csatlakozott a január 5-ei induláskor: Hajdú József, Lanczkor Sándor; Szántó Tibor, Csetényi Csaba, Strasszer László, Keszei György, Szűcs Attila; Oborzil Sándor, Kékesi Mihály, Szucsányi András; Török József, Takács László, Kiss Tibor, Szuromi Antal.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik