Foci

Tizenegy emlékezetes epizód Franz Beckenbauer pályafutásából

John MACDOUGALL / AFP
John MACDOUGALL / AFP
A hetvennyolc éves korában elhunyt német Császár emléke előtt tisztelegve parádés pályafutásának tizenegy felejthetetlen pillanatát idézzük fel.

1965. szeptember 26.: A Svédország–NSZK vb-selejtezőn először játszott a válogatottban. Ez a csapat nyert 2-1-re Stockholmban: TilkowskiHöttges, Schulz, Sieloff, SchnellingerBeckenbauer, Grosser, SzymaniakBrunnenmeier, Seeler, Krämer. Beckenbauer összesen 103 alkalommal szerepelt az NSZK együttesében.

1966. július 30.: A világbajnokság londoni döntőjében: Anglia–NSZK 4-2. Beckenbauer az angliai vb-n is középpályást játszott, remekül. A rendes játékidő után 2-2 volt az állás, majd a kétszer negyedórás hosszabbítás 11. percében Geoff Hurst lövése a felső lécről lepattant, és noha soha nem igazolódott be, hogy a labda benn volt, Gottfried Dienst svájci játékvezető – a Wembley nagy örömére – gólt ítélt. A csúcstalálkozót végül 4-2-re nyerték „a fair play hazájában” a torna során többszörösen megsegített angolok.

1967. május 31.: A Bayern München a KEK döntőjében 1-0-ra legyőzte a Glasgow Rangerst. A későbbi kultikus csapatból csak Sepp Maier, Beckenbauer és Gerd Müller szerepelt. A gólt Franz Roth szerezte a 109. percben.

1969. június 14.: A Bayern München duplázott: a Bundesliga történetében először nyerte el a bajnoki címet, majd a Német Kupa döntőjében 2-1-re legyőzte a Schalkét. A frankfurti Waldstadionban Gerd Müller szerezte a bajorok mindkét gólját. A gelsenkircheni Manfred Pohlschmidt volt az egyetlen, aki a sorozatban bevette Maier hálóját;

a Bayern a döntőig – öt mérkőzésen – egyetlen gólt sem kapott az immár középhátvédként brillírozó, a centerhalf-játékot korszakalkotóan átformáló Beckenbauerral.

A Császár összesen négy-négy bajnoki elsőséget és német kupagyőzelmet számlált a Bayern Münchennel.

1970. június 17.: A világbajnokság elődöntőjében, minden idők legnagyobb mérkőzéseinek egyikén: Olaszország–NSZK 4-3. Kilencven perc elteltével 1-1 volt az állás. A harmadik helyért vívott találkozón a nyugatnémet válogatott 1-0-ra nyert Uruguay ellen, Beckenbauer második vb-érmét szerezte.

1972. június 18.: Az Európa-bajnokság brüsszeli döntőjében: NSZK–Szovjetunió 3-0. A végeredmény így festett: 1. NSZK, 2. Szovjetunió, 3. Belgium, 4. Magyarország. A nyugatnémet csapat összeállítása ez volt: Maier – Höttges, Beckenbauer, Schwarzenbeck, BreitnerWimmer, Uli Hoeness, Netzer Heynckes, Gerd Müller, Erwin Kremers. Négy évvel később az NSZK együttese Eb-ezüstérmet nyert, miután a csehszlovákokkal vívott belgrádi döntő 2-2-t követő „panenkás” tizenegyes-párbajban alulmaradt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik