Foci sport24

A BL-csoportkör ideje már lejárt, de nem biztos, hogy az UEFA jó megoldást választott

Jan Woitas / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Jan Woitas / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Utoljára rendeztek csoportkört a Bajnokok Ligájában, a következő évadban megnövelt létszámmal és új lebonyolítási formával rendezik majd meg a sorozatot. Régóta egyértelmű jelei voltak, hogy a jelenlegi rendszer elavult, ám nem biztos, hogy az UEFA a legjobb irányba tereli tovább a tornát.

Szerda este minden kérdőjel kiegyenesedett, kialakult a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek mezőnye (a párokat majd hétfőn sorsolják össze), eldőlt, hogy mely csapatok kapnak még második esélyt az Európa Ligában, és melyik az a nyolc klub, amely számára véget ért az európai kupaszezon.

Egyszersmind lezárult egy korszak a BL-ben, ugyanis – egy darabig biztosan – most rendeztek utoljára klasszikus csoportmeccseket, vagy legalábbis abban a formában, ahogyan eddig ismertük.

Hogy valami változásra szüksége van a sorozatnak, az már egy ideje egyértelmű volt, mert persze mindig akadnak emlékezetes mérkőzések (hogy ne menjünk messzire, a Dortmund-PSG rendkívül szórakoztató volt), de egyre kevesebb izgalmat tartogatott a csoportkör. Maga a selejtező is megérne egy cikket, mert mindössze hat csapat verekedhette fel magát a főtáblára, 26 együttes automatikusan, a bajnoki szereplése alapján odakerült, ami eleve reménytelen helyzetet teremt a kicsiknek. Majd ezek után szeptember és december között rendeztek 96 csoportmeccset, amik során csak arról bizonyosodhatunk meg, hogy Európa óriásklubjai mekkora előnyben vannak a többiekhez képest.

Ha 2003 óta nézzük, a 167 első kalapos csapatból mindössze 22 hullott el még az egyenes kiesés szakasz előtt – idén meglepő módon három is, de ezek egyike az a Sevilla, amely 12. lett a bajnokságban, most is csak a 16. helyen áll, és az Európa Liga győzteseként kapott automatikus indulási jogot. A mostani szezonban egyébként az első két kalap 16 klubja közül 12 továbbjutott a nyolcaddöntőbe, azaz túl sok váratlan fordulat nem történt, és a négy kieső közül a Benfica és a Feyenoord még javíthat az EL-ben, míg a Sevilla, valamint a rendkívül hektikus formát mutató Manchester United csoportutolsóként befejezte az európai kupaszereplését.

A legjobb 16 között a negyedik kalapot csak egy csapat képviseli majd. Minden elismerést megérdemel a Real Sociedad, azért árnyalja a képet, hogy mégiscsak egy topligás együttesről beszélünk. Sokkal nagyobb bravúr a Köbenhavn és a PSV Eindhoven továbblépése a harmadik kalaposok közül, ez a kettős ugyanis a selejtezőből jutott főtáblára, majd onnan a nyolcaddöntőbe (a Lazio, ami még a harmadik kalapból továbbment).

Az utolsó fordulóra úgy fordult a mezőny, hogy négy csoportban már tudni lehetett, kik a továbbjutók, de a fennmaradó négy négyesből is egy-egy klub már kvalifikált a legjobb 16 közé. Vagyis mindössze négy nyitott hely maradt a végjátékra.

Ricardo Ramírez / NurPhoto / NurPhoto via AFP A koppenhágai játékosok ünneplik Lukas Lerager gólját a Galatasaray ellen megnyert meccsen.

Teljes unalomba azért nem fulladt a záróforduló, de leginkább a halálcsoport miatt, ahol a PSG, Newcastle, AC Milan hármas mindegyikének reális esélye volt továbbjutni a Borrusia Dortmund mellett. Akadtak is fordulatok bőven, egy ideig úgy állt, hogy az angolok csípik meg a második helyet, a párizsiak mennek az Európa Ligába, míg az olaszok kiesnek, de aztán Dortmund, PSG, Milan, Newcastle sorrendben zártak a csapatok – viszont ebbe a csoportba már a sorsoláskor bele volt kódolva a drámai végkifejlet.

Ha megnézzük, hogyan alakultak az egyes pozíciók átlagpontjai, arról is üvölt, hogy a csoportkör közben egyszerűen kettészakadt a mezőny.

  • A csoportgyőztesek 14,25,
  • a másodikok 10,1,
  • a harmadikok 6,
  • míg a negyedikek 3,1 pontot zsebeltek be.

Az előző szezon számaival összevetve némiképp javult a helyzet, de azért szoros küzdelemről nem beszélhetünk. Ami leginkább megmutatja, hol vész el az izgalom az, hogy a másodikak és a harmadikak közt is komoly szakadék, 4,1 pont, azaz több mint egy győzelemnyi különbség tátong.

A jelenlegi lebonyolítási rendszert, azaz hogy nyolc csoportban négy-négy csapat verseng egymással (és nincs második csoportkör), a 2003-04-es szezonban vezették be. Az első tizenegy idényben csak a Real Madridnak sikerült megnyernie mind a hat csoportmeccsét (még a 2011-12-es szezonban), 2014-től kezdve azonban összesen nyolc hibátlan csoportkört láthattunk, idén kettőt is: a madridiak mellett a Manchester City is megszerezte a maximális pontot.

Ezek is alátámasztják, hogy a nyolc, négycsapatos csoportból álló formula, főleg a jelenlegi összetételében nem teremt már akkora versenyhelyzetet. Akkor, amikor a labdarúgás eladhatóságának érdekében már a kétszer 45 perces játékidő létjogosultsága is kezd megkérdőjeleződni, mindez egyszerűen nem fér bele.

Ismétlődő, versenyképtelen, de annál biztosan jobb, mint ami vár ránk

írta még a Guardian szeptemberben, a csoportkör búcsújáról szóló cikkében.

Merthogy az UEFA is érezte, hogy lépni kell, így 2024 őszétől több résztvevő és új rendszerben játszik majd egymással.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik