Foci sport24

Vajon beindul végre a világ egyik legrosszabb válogatottja?

Aamir Qureshi / AFP
Aamir Qureshi / AFP
Pakisztánban már az is nagy dolog, hogy sikerült megnyerni egy világbajnoki selejtezős mérkőzést, ráadásul hazai pályán. A sportág évtizedek óta nem tudott kitörni az amatörizmusból, de talán most olyan folyamatok indultak meg, amik egy biztatóbb jövőt ígérnek.

Hogy egy új korszak kezdeteként tekintünk-e rá vissza, arra majd az idő megadja a választ, de az biztos, hogy történelmi meccset rendeztek október 17-én Iszlámábádban. Pakisztán válogatottja otthon fogadta Kambodzsát, a 68. percben egy bedobás után Fareed Ullah Khan az égbe lőtte a labdát, a védőknek nem sikerült felszabadítaniuk, Harun Hamid pedig tizenhat méterről laposan a hálóba lőtt.

Pakisztán nyolc év után játszott ismét hazai pályán, és ez az 1-0 volt az ország történetének első győztes mérkőzése a világbajnoki selejtezősorozatban. A párharc előtt 32 mérkőzésen négy döntetlen és harminckét vereség volt a mérleg 12 szerzett és 122 kapott gól mellett.

Kambodzsa ellen már az első mérkőzésen meglepetést okozott a világ egyik leggyengébb nemzeti csapata (195. hely a világranglistán) azzal, hogy a nagy rivális otthonában 0-0-t játszott. Az pedig, hogy a visszavágót 1-0-ra megnyerte azt is jelenti, hogy először élte túl az előselejtezőt, és az ázsiai kvalifikáció második szakaszába jutott.

Az európai labdarúgásban mostanra már nem számít akkora meglepetésnek, ha egy futballtörpe egy nála esélyesebb csapat dolgát megnehezíti, ne adj isten még le is győzi. Így tulajdonképpen apróságnak is tűnhetne, hogy egy szerény képességű csapatnak egyszer végre kijött a lépés, csakhogy Pakisztán nem egy miniállam, hanem a világ ötödik legnépesebb országa, és könnyen lehet, hogy ez a siker egy biztatóbb jövő felé vezető út első kilométere volt ez a helyi labdarúgás számára.

Pakisztán 1947-ben vált független állammá, az ország labdarúgó-szövetsége pedig a rá következő évben már tagja volt a FIFA-nak, és akkor elindult a helyi bajnokság is. A válogatott 1950-ben játszotta első hivatalos mérkőzését – a régió akkori szokásainak megfelelően a játékosok eleinte mezítláb rúgták a labdát –, és Pakisztán tagja volt annak a 13 országnak, amely életre keltette az AFC-t, vagyis az ázsiai szövetséget.

A hatvanas évek voltak a pakisztáni sport aranyévei: a gyeplabda-válogatott két olimpiai aranyérmet szállított ebben az időszakban, és egyre erősödött a krikett is. Azokat az éveket tartják a pakisztáni labdarúgás aranykorszakának,

ekkor játszott Abdul Ghafoor is, akit nemes egyszerűséggel csak a Pakisztáni Pelének, vagy Pakisztán Fekete Gyöngyszemének hívtak.

Ghafoor Karachiban, egy tengerparti városban született, amely egyébként a legnépesebb az országban. Szokás Kis Brazíliaként emlegetni, az évtizedek során ugyanis számos tehetséget adott Karachi a pakisztáni labdarúgásnak.

Ekkoriban európai csapatok is sűrűn ellátogattak pakisztáni túrákra, és rengeteg szülő vitte focizni a gyerekét, abban bízva, hogy a sport kitörési lehetőséget biztosít majd számukra. A biztató kezdés után a folytatás már nem volt ennyire szívderítő Pakisztán labdarúgása számára, és az is sokatmondó, hogy még ebben az aranykorszakban is maximum csak hangos győzelmei voltak a nemzeti csapatnak, de igazán nagy sikerei nem. Az első Ázsia Kupa selejtezőjétől például politikai okokból lépett vissza a csapat, majd kétszeri nekifutásra sem sikerült kijutnia a tornára, az 1972-es, az 1976-os és az 1980-as esemény kvalifikációjában pedig anyagi okokból el sem indult. És mivel az igazán fontos mérkőzéseket kihagyta a nemzeti csapat, a korai lelkesedés is alábbhagyott a szurkolók körében.

A nyolcvanas években volt egy felfelé ívelő időszaka Pakisztánnak, regionális szinten mindenképpen: három dobogós helyezést, közte két aranyat sikerült elérni ugyanis a Dél-ázsiai Játékokon. A világfutballban azonban továbbra sem volt tényező Pakisztán, amely az anyagi okokból történt távolléte után az 1984-es Ázsia Kupára, majd az 1990-es világbajnokságra próbált meg kijutni, de nem járt sikerrel, és azóta sem sikerült elérnie egyetlen valamirevaló torna csoportkörét sem.

Bár a krikett mögött még mindig a futball számít a második legnépszerűbb sportnak az országban, az amatörizmusból azonban sosem tudott kitörni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik