Foci sport24

Olasz Kupa: van, de minek?

Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / AFP
Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / AFP
Érzik az olaszok is, hogy ez így nagyon nem jó. Sőt sokan egészen odáig mennek, hogy igazából értelme sem sok van az Olasz Kupának a jelenlegi formájában. Az ok meglehetősen egyszerű; a zseniális szervezők pont azt vették ki belőle, ami miatt a világ többi nemzeti kupája a futballromantika egyik utolsó melegágyaként nagyon is érdekes sorozat: a kiscsapatot.

A „futballünnep” kifejezés jelentése nemcsak megváltozott az elmúlt évtizedekben, hanem gyakorlatilag szinte el is tűnt a jelenség. Azért nem találkozunk vele, mert kevés kivételtől eltekintve az írmagját is kiirtotta a profitorientált futballközeg, amelyben az öt éven belül nyolcadszor lejátszott Manchester City–Paris Saint-Germain meccs számít ünnepnek.

A futballünnepnek, vagy nevezzük inkább futballromantikának szinte kizárólag a kupasorozatokban van reménye a felbukkanásra.

A zászlóshajó a rendkívüli presztízzsel bíró FA Kupa, ahol évről évre láthatunk virgoncan nyomuló negyed-, esetleg ötödosztályú csapatokat, de az idén a Német Kupában is bekacsintott egy futballcsoda, amikor a Bayern Münchent törölte képen a veretes 1. FC Saarbrücken. Hasonló volt a helyzet a legutóbbi Magyar Kupában is, amelyben a másodosztályú Budafok menetelt egészen a döntőig – sőt másfél perc híján a büntetőpárbajig. No, ilyesmire a Coppa Italiában gyakorlatilag remény sincs.

Az Olasz Kupa lebonyolítását szemmel láthatóan egyetlen dolog indokolja: az, hogy a sűrű versenynaptárban a nagy klubok minél kisebb erőfeszítéssel eljuthassanak odáig, ahol már érdemes komolya(bba)n venni a sorozatot. A lebonyolítás gyakorlatilag ellehetetleníti a kiscsapatok dolgát, hiszen a többkörös selejtezők után a legjobb 16-ba jutottak igencsak komoly akadállyal találják szembe magukat: az előző szezon nyolc legjobb együttesét kellene kiejteniük egy meccsen, ráadásul idegenben. Sok sikert hozzá!

Sosem volt a kiscsapatok terepe

Az elmúlt évtizedben egyetlen egyszer fordult elő, hogy alacsonyabb osztályú csapat eljutott a legjobb négyig, és ehhez is kisebb csoda kellett. Hét éve az Alessandria játszhatott elődöntőt, amihez az is segítette, hogy a negyeddöntőben a hozzá hasonló csodát produkáló Speziával találkozott. Az Alessandrián (és a Spezián) kívül az elmúlt tíz évben egyetlen alacsonyabb osztályú csapatnak sikerült a legjobb nyolcba (!) jutnia, 2017-ben a Cesena tudta megugrani a szintet. A többi szezon szinte ugyanúgy nézett ki:

a Hét Nővér négy tetszőleges tagja alkotta az elődöntők mezőnyét.

(A Hét Nővér egy fiktív, de valójában nagyon is létező elitklub a Serie A-ban. A tradicionális nagy klubok sorában konstans a Juve, a Milan, az Inter, a Roma, a Lazio és a Fiorentina helye, a hetedik nővér szerepéért pedig hol a Parma, hol a Sampdoria, az utóbbi években pedig egyértelműen a Napoli küzd sikerrel.)

Tiziano Ballabio / NurPhoto / AFP

Az Olasz Kupa sanyarú állapotát mi sem bizonyítja jobban, minthogy jó negyedszázadot kell visszamennünk az időben, hogy olyan kupagyőztest találjunk, amelyet nem az aktuális Hét Nővér delegált. Ez 1997-ben a – Serie A-ban is káprázatos szezont futó – Vicenza volt, de az a statisztika is ide kívánkozik, hogy az olasz kupasorozat történetében mindössze egy másodosztályú győztest találunk: 1962-ben a Napoli tudott Coppa Italiát nyerni a Serie B-ből.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik