Foci sport24

Tényleg Wayne Rooney támasztja fel az angol futball szunnyadó óriását?

Morgan Harlow / Getty Images
Morgan Harlow / Getty Images
A több mint egy évtizede a másodosztályban szereplő Birmingham City jól kezdte az idényt, ám az amerikai tulajdonosok nagy nevet és félelem nélküli futballt akartak, ezért általános meglepetésre Wayne Rooney-t ültették le a kispadra. Hogyan sikerültek a korábbi klasszis első hetei a Kékeknél?

Október 9-én menesztették John Eustace-t, a Birmingham City vezetőedzőjét. Utódja az a Wayne Rooney lett, aki az előző nap köszönt el addigi csapatától, a washingtoni DC Unitedtől. Ez utóbbiban nincs is semmi rendkívüli, a Championship még mindig erősebb és elismertebb liga, mint az MLS, nem utolsósorban pedig csak egy osztály választja el az ott szereplő együtteseket a Premier League-től. Az edzőváltás azonban egyáltalán nem volt magától értetődő: részint Eustace-szel nagyszerűen szerepelt a Birmingham, másrészt

Rooney eddigi edzői karrierje finoman szólva sem meggyőző.

Még pontosabb azoknak az újságíróknak a fogalmazása, akik szerint valójában még senki sem tudja, hogy milyen edző is Rooney. Vajon miért érzi úgy a klubvezetés, hogy feláldozza a jól teljesítő Eustace-t egy ilyen „zsákbamacska edző” kedvéért, és hogyan szerepel a Birmingham azóta?

A Birmingham City a legrégebbi angol klubok közé tartozik, 1875-ben alapították a jogelődjét, a Small Heath Alliance-t. Akik nézték a Peaky Blinders (Birmingham bandái) című sorozatot, azok tudhatják, hogy a Small Heath nevű városrészből származott a Peaky Blinders nevű bűnbanda, amely a sorozatnak köszönhetően mára világszerte híres lett. Nem véletlen azonban, hogy a város egyik legszegényebb környékét képviselő fociklub hagyományosan a munkásosztálybeli és az alsóbb rétegek csapata, szemben a középosztálybeli bázisú, módosabb városi vetélytárssal, az Aston Villával. A Birmingham hosszú történetében akadtak ugyan sikeresebb időszakok, de a csapat sem az első osztályú bajnokságot, sem pedig az angol kupát nem nyerte még meg soha – mégis fanatikus a klub szurkolótábora hosszú évtizedek óta.

A Kékek az egyik legnagyobb sikerüket 2011-ben aratták, amikor is történetük során másodszor nyerték meg a Ligakupát. Igaz, ugyanabban az évben ki is estek a Premier League-ből, és azóta a másodosztályban szerepelnek. A klubot az elmúlt években rettentő kártékony távol-keleti tulajdonosok irányították, és ezzel összefüggésben esély sem nagyon volt a feljutásra. Most nyáron azonban amerikai befektetők érkeztek (köztük az NFL legenda, Tom Brady),

akiknek nagy terveik vannak a klubbal.

„Ez az egyik leggyorsabban növekvő város Európában, itt él a legfiatalabb szakképzett lakosság, amely sokszínű, A város megújuláson megy keresztül, rengeteg beruházás érkezik, és sok új ember költözik ide” – mondta a klub újdonsült elnöke, Tom Wagner az ESPN-nek, melynek újságírója szerint a Birmingham City olyan alvó óriás, mint a Manchester City volt azelőtt, hogy az olajpénzek naggyá tették volna. A hasonlat azért is adja magát, mert a klub ügyvezetője az a Garry Cook lett, aki évekig töltötte be ugyanezt a posztot a Citynél, miután az Manszúr sejk tulajdonába került.

MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP John Eustace

Ezek után talán már érthető, hogy hiába dolgozott remekül, és hozta ki a maximumot a csapatból John Eustace, a karizma nélküli edző meg a nem túl látványos, defenzív játékstílusa nem illett bele az amerikaiak elképzeléseibe. Pedig nem kérdés, hogy a Birmingham jelenlegi keretének ez az ellentámadásokra építő, biztonsági stílus fekszik a legjobban. Legutóbb Eustace gond nélkül bent tartotta a csapatot, most pedig volt ugyan szeptemberben egy kisebb hullámvölgy, mégis a rájátszásra jogosító hatodik helyen állt a csapat a West Bromwich elleni 3-1-es győzelem után, amikor is

Eustace meglepetésre lapátra került.

Még nagyobb meglepetés volt, hogy Eustace-t nem egy magasan jegyzett edző váltotta, hanem a sötét lónak számító Rooney.

A hajdani gólrekorder angol válogatott támadó első edzői állomáshelye a Derby County volt. Az együttest az első évadban sikerült ugyan nagy nehezen a Championshipben tartania, a következőben pénzügyi szabálytalanságok miatt 21 pontot vontak le a Derbytől, melynek egy ideig még a fennmaradása is kétséges volt. Rooney-t viszont inkább jobb teljesítményre sarkallta a vészhelyzet, és „a maximumot hozta ki a legatyásodott társaságból, amely zömmel máshol leselejtezett játékosokból és saját nevelésű fiatalokból állt össze, de a bizonytalan háttér ellenére végig harcolta a szezont, és maga mellé állította a szurkolókat is” – írtuk.

A Derby végül nem tudta ledolgozni a brutális hátrányt, és kiesett, miközben a teljesítménye a középmezőnyre lett volna elegendő. Rooney azonban nem maradt a Kosokkal a harmadosztályban, hanem Amerikába költözött. Ez abból a szempontból jó döntésnek tűnt, hogy a kíváncsi szemektől távol fejlődhet tovább edzőként (ellentétben például Frank Lamparddal), ám a DC Uniteddel egyik évadban sem tudott bejutni a rájátszásba, és senkit nem lepett meg, amikor a nyáron közös megegyezéssel távozott a csapattól (más kérdés, hogy abba a klubba nem csak Rooney bicskája tört bele).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik