Foci

Wenger lesszabály-ötlete borzalmasan hangzik, mégis elkezdték tesztelni

Odd ANDERSEN / AFP
Odd ANDERSEN / AFP
Az új lesszabály egyesek szerint a támadó focinak adna egy löketet, mások szerint pont a visszájára sülne el. Valójában a labdarúgás vonzereje a tét.

Tegyük fel, hogy unjuk a lesszabályt.

Túl körülményes ez az egész vonalazás, a fránya partjelző sem inti be mindig, a félautomata lesrendszert sem vezették be mindenhol, meg különben is, Lionel Messinek a haja is milyen már ezen a képen:

Szegény Messi a tavalyi világbajnokságon így szerzett gólt, csak hát, érvénytelenítették, mert rögtön két dolog teljesült nála: teste az ellenfél térfelén volt; és testrészeinek (kivéve a karja) valamelyik része közelebb volt az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az ellenfél utolsó előtti védőjátékosa (ez esetben az 5. számú, furcsa fejű bábu). Messinek az lett a veszte, hogy kibújt a védő takarásából. Ha nem fújták volna vissza, Argentína elhúzott volna 2-0-ra. Ehelyett később 2-1-re kikaptak.

De tegyük fel, hogy Messi nem lett volna lesen. 

Sőt, fordítsuk meg: korábban addig nem volt les, amíg a védő takarta a támadót, de mostantól addig ne legyen les, amíg a támadó átfedésben van a védővel! Valahogy így, mint az alsó képen. Csak akkor fújnák be a lest, amikor a sárga mezes támadó teste már annyira nincs átfedésben a fehér ruhás védőjével, hogy már egy kis rés nyílik köztük.

Ezt a kikandikáló piros hézagot hívjuk angolul daylight-nak, utalva arra, hogy a két ember között be tud szűrődni egy kis napfény. Jól hangzik?

Mint kiderült, ezt az új daylight offside rule-t kezdte el tesztelni a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA). Nemrég pedig a The Economic Times arról értesült, hogy a FIFA szabályalkotó testülete (IFAB) kilátásba helyezte, hogy megváltoztatja a labdarúgás lesszabályát.

Ha az ötlet nem is tőle, de a kezdeményezés maga Arsene Wengertől ered, aki a FIFA nemzetközi globális fejlesztési felelőseként a nem kisebb feladatért, mint a sportág jövőjéért felelős. Wenger még három éve fogalmazta meg, hogy a les szerinte túl körülményes, és sokkal gyorsabb döntésekhez vezetne, ha nem kellene orrnyergeket és fülcimpákat méricskélni. Ami valljuk be, nagyon furcsa érv, tekintve, hogy félautomata rendszereknél pont ugyanolyan gyorsan kimutatható lenne, mint a mostani gyakorlat során, gépek nélkül viszont ugyanolyan hosszú lenne a döntési folyamat, csak épp hónaljak helyett Achilles-sarkokra kellene hunyorítani.

Az ötlet persze nem a videobírós vonalazás miatt pattant ki Wenger fejéből. Sokkal valószínűbb, hogy Wengert a labdarúgás jövője foglalkoztatja – egy olyan sportágé, melynek globális nézettségi számai évről évre apadnak.

Wenger ezzel a módosítással nem a rajongók keménymagjának, hanem a focit elvétve figyelőknek próbál megfelelni. Ha a les a támadókat részesíti előnyben, több gól fog születni. Ha több a gól, több a pont, több a káosz és a történés, mint az amerikai sportágakban. Ha többször kapják fel a fejüket, akkor talán nem néznek le annyian a TikTokjukra meccs közben. Vagy épp több góltartalom fog szembejönni, amikor legközelebb lenéznek.

De biztos, hogy ez így van?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik