Foci sport24

Hatvan éve: Honvéd-díszmenet a hetedik mennyországba

Foci 7 / ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR
Foci 7 / ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR
Piros ultit játszottak 1963. november 17-én a Népstadionban: a Honvéd a végén kivágta a 7-est. A bajnoki címvédő FTC aznap annyi gólt kapott, amennyit az előző kilenc fordulóban összesen, és a megrázó 2-7-tel elveszítette egy éve tartó NB I-es veretlenségét. A kispestiek fővezére Tichy Lajos, edzője pedig a játékosként az FTC-ben 215 bajnoki találkozón szereplő Kispéter Mihály volt, aki azt mondta 3-1-re vezető labdarúgóinak a szünetben: „Most megmutathatják!”

A Ferencváros nyolc nap híján egy éve veretlen volt az első osztályú labdarúgó-bajnokságban; 1962. november 25-én az MTK-tól kapott ki 1-0-ra, majd 22 meccsből 16-ot megnyert, hatot döntetlennel zárt.

Ám hatvan évvel ezelőtt, 1963. november 17-én beütött a krach:

a Honvéd 7-2-re eltángálta az FTC-t.

A Népstadion nem telt meg, „csupán” 65 ezer (56 422 fizető) néző ült a lelátókon. A nagyjából 10 ezer ülés üresen hagyásának két oka volt: egyrészt a dupla program ebédidőben, déli 12-kor kezdődött, másrészt esett az eső, és a jó, meleg szobából kimozdulót pillanatokon belül – hát még kétszer másfél óra alatt! – átjárta a heves északnyugati szél.

Vető József amúgy is joggal írta korabeli aforizmájában: „A férfiak mind hősök, amíg náthát nem kapnak.”

A tévé nem közvetítette a kettős rangadók egyikét sem, 12.45-től a „Szovjetunió–Kanada” jégkorongmérkőzést adta. Az idézőjel használata azért szükséges, mert a szovjet csapat valóban a válogatott volt – a lehengerlő Alekszandrov, Almetov, Loktyev első csatársorral és a zsonglőr Anatolij Firszovval a harmadik trojkában –, Kanada képviseletében viszont egy amatőr csapat, a Windsor Bulldogs lépett a jégre.

Örült, hogy tíz alatt megúszta (9-0).

A Népstadionban Szepesi György 6-1-nél azt mondta a rádió mikrofonjába, hogy

azok, akik igazi futballt szeretnének látni, jöjjenek ki akár csak az utolsó fél órára is, mert a Honvéd úgy játszik, mint Puskás Ferenc és társai fénykorában.

E felhívást a ferencvárosi szurkolók sosem bocsátották meg a legendás riporternek…

Orroltak Kispéter Mihályra is, aki 215 NB I-es mérkőzést nyomott le az FTC-ben, ám 1963-ban már a Honvéd edzője volt, és a szünetben így beszélt a kispesti játékosokhoz: „Most megmutathatják, mire képesek, 3-1-re vezetnek, és nagy lehetőségük van. Gólokkal győzhetnek le egy olyan csapatot, amely egy éve veretlen.”

A 3-1-es félidő csak „második” volt az aznapi nyitómeccs első negyvenöt perce mögött, mert a Vasas a szünetben 4-1-re vezetett az Újpest ellen. A mérkőzés különösen kezdődött, az eredményjelző táblán negyedóra múltán az állt: Lutz – öngól, Varga – öngól –, Rajna – öngól. (Lutz József és Rajna Károly a lila-fehérekhez tartozott, Varga László a piros-kékek kapuját védte, ha éppen nem ütötte be Szini József keresztbe lőtt labdáját.) Az első „rendes” gólt Bundzsák Dezső, a másodikat Kékesi Mihály szerezte, majd az angyalföldiek a maguk részéről letudták a találkozót, a fieszta után sziesztát tartottak.

A Takács – Dudás, Marosi, Kotász, Mihalecz – Tussinger, Nógrádi, Komora – Nagy György, Tichy, Katona összeállításban futballozó Honvéd

az első félidőben negyedóra, a másodikban tizenegy perc alatt rámolt be hármat

az Aczél – Novák, Mátrai, Perecsi, Páncsics – Vilezsál, Rákosi – Fenyvesi II, Juhász, Albert, Fenyvesi dr. tizenegyet felvonultató FTC-nek. Ebben annak is része volt, hogy Mátrai Sándor 1-0-nál – hazaadás gyanánt – elgurította a labdát kapusa, Aczél László mellett, Katona Sándor pedig két lépésről az üres kapuba passzolt. Ettől a válogatott ferencvárosi törzsgárdistája megzavarodott, és újabb Honvéd-gólokban játszott szomorú szerepet, míg Katona olyannyira felvillanyozódott, hogy a Népsport azt írta róla: „Élete eddigi legjobb játékát nyújtotta.” (Az 1964-ben olimpiai bajnok balszélső 1967-ben átigazolt az FTC-hez.)

Amikor a meghökkentő 7-2-vel véget ért a mérkőzés, egészen más megvilágításba került egy előre meghirdetett program, amelyre napokig felhívta a figyelmet a sportnapilap: „Edzésbemutatót tart Mészáros József szakoktató november 22-én 13.30 órai kezdettel az Üllői úton, a Ferencváros játékosainak közreműködésével, Milyen egy élvonalbeli csapat pénteki edzése a formában tartó időszakban? címmel.”

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik