Foci

Futballisten megorrolt, a statisztika visszamart: rémálommá vált az Union Berlin tündérmeséje

Jürgen Fromme - firo sportphoto / Getty Images
Jürgen Fromme - firo sportphoto / Getty Images
Klubtörténeti kudarcszériában menetel az elmúlt évek legszebb német futballsztoriját író Union Berlin, a helyi legendának számító vezetőedző, Urs Fischer szerdán távozott. Az élvonalbeli tagság kiharcolása óta folyamatosan túlteljesítő berliniek egymás után kilenc bajnoki mérkőzésen szenvedtek vereséget, sereghajtók a Bundesligában, augusztus vége óta az egyik pofontól tántorognak a másikig. Mi romlott el az európai futball egyik kultcsapatánál?

„Valami rosszat tettünk? Valamivel megsértettük volna a futballistent, és ezért büntet minket?”

Robin Gosens, az Union Berlin klubrekord-igazolása és legnagyobb sztárja még októberben, a Braga elleni BL-csoportmérkőzésen elszenvedett vereség után fakadt ki ilyen kétségbeesetten. Ha az Union megsértette a futballistent, akkor az igencsak bosszúállóan szórja villámait az égből. A Schäfer Andrást is alkalmazó csapat a hétvégén a Bayer Leverkusen ellen sorozatban a kilencedik vereségét szenvedte el a bajnokságban, és immár Bundesliga-sereghajtó.

Lehet, ez egy olyan tündérmese, amely rosszra fordul?

Mert hogy az Union Berlin története sok szempontból tündérmese. A kelet-berlini klub egész identitását a szorgos munkára, a közösségi szellemre és a keménységre alapozta.

Ha a szurkolóknak segíteni kellett a stadion felújításában, megtették.

Már ha egy kiesés nem szól közbe.

Az idei az az év, amelyben az Union megkérdőjelezhetetlenül átvette a hatalmat a német fővárosban. A köpenicki piros-fehérek a klubrekordot jelentő negyedik helyen végeztek a Bundesligában, így kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába, miközben a kieséssel hosszú évekig flörtölő rivális Hertha BSC alászállt a másodosztályba. Az Union immár jelentősen felülmúlja a pártoló tagok számában is a Herthát: októberben 62 722 fős tagságot regisztrált, a sokkal nagyobb hagyományokkal bíró kék-fehérek a múlt héten érték el az 50 000-et. Az Union népszerűsége hatalmasat nőtt: 2016-ban még a 14 000-et sem érte el a tagok száma.

Andreas Gora / DPA / AFP Az Union Berlin csapata, 2023. október 3-án, a Braga elleni BL-meccs előtt.

A csapat stadionja, az An der Alten Försterei divatos hely lett,

a pártolói létszám megugrásában a csapat sikerein kívül az is közrejátszott, hogy jóformán csak tagoknak van lehetőségük jegyhez jutni a hazai mérkőzésekre. A klub jelentős nemzetközi érdeklődést vonzott: az Unionról film és könyv is készült, a The Athletic cikksorozatban kíséri végig a BL-szereplést, van angol nyelvű podcast, külföldi újságírók és youtuberek sora indult el Köpenickbe, hogy magába szívja az „Eisern Union” (Vas Union) közegét és a stadion atmoszféráját.

Made with Flourish

Urs Fischer vezetőedző olyan együttest épített, amelynek kultúrája tökéletesen rímelt a klubéra: sallangmentesen futballozó, névtelen (gyakran az Unionnál karrierjük felépítésére második lehetőséget kapó) játékosok sorát alkalmazó, nagy sztárok nélküli, rengeteget dolgozó és futó, olajozott gépezetként működő csapata tényező lett a Bundesligában. A feljutás (2019) után az Union megőrizte élvonalbeli tagságát, majd minden évben kategóriát lépett: előbb Konferencia Liga-, aztán Európa Liga-, majd Bajnokok Ligája-szereplő lett. Ennél többen aligha lehetett reménykedni (reálisan nézve esetleg egy dobogós helyezés vagy kupagyőzelem a klub plafonja).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik