Sir Alex Ferguson mindent neki köszönt – de hogyan formálta a MU-t az edzőlegenda felesége?

84 éves korában meghalt Lady Cathy Ferguson, a Manchester United korábbi legendás menedzserének, Sir Alex Fergusonnak a felesége. Ötvenhét éven át voltak házasok, és a Lady Cathy által nyújtott támaszról a skót menedzser rendre érzelmesen beszélt. Ferguson mindig, mindenhol elmondta: felesége nélkül nem lett volna képes halmozni az edzői sikereket. Ám arról, hogy miben nyilvánult meg Lady Cathy hatása, keveset tudunk – noha láthatatlan munkája segítette a Ferguson-féle klubmodell működését.

A feleségem, Cathy 47 éven át vezette a családot, törődött a fiainkkal, rengeteg áldozatot hozott értem. A szavak nem elegendők, hogy kifejezzem, mit jelentett az a stabilitás, bátorítás, amit ő nyújtott nekem

– ezt a Manchester Unitedet majd’ 27 évig irányító Sir Alex Ferguson mondta, amikor 2013-as edzősködéstől való visszavonulását jelentette be. Lady Cathy Ferguson október 6-án, 84 évesen meghalt, a skót edzőlegendával ötvenhét évig voltak házasok.

Lady Cathy nagyon ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, leginkább a Ferguson sikereiről szóló riportokban, dokumentumfilmekben sejlett fel az, mekkora szerepe volt valójában abban, hogy Sir Alex mindent megnyert a Manchester Uniteddel majdnem három évtized alatt.

Anekdotikus történetek egész sora szólt arról, hogy Ferguson felesége mindig fontos és racionális tanácsokkal látta el a menedzsert, amikor a futballszakmai döntései cserbenhagyták, helyette pedig másfajta nézőpontra volt szüksége vezetést érintő kérdésekben.

Ferguson és a felesége a hatvanas évek elején ismerkedtek meg egy glasgow-i írógépgyárban, a nő először „simlis gengszternek” nézte Fergusont, aki akkor már javában focizott, egy sérülés miatt pedig arcmaszkot viselt. Az első randevújukon Ferguson moziba vitte választottját, vett egy doboz medvecukrot kettejüknek, amit ő evett meg: „És kaptam még egy újságot; ez volt az én romantikus napom” – emlékezett vissza később Lady Cathy.

„Nagyon szerettem őt. De volt egy probléma. Cathy hívő katolikus volt, engem meg protestánsként neveltek. Glasgow városa amúgy is a megosztottságról volt híres: protestáns-katolikus, Rangers és Celtic.”

1966-ban egybekeltek egy anyakönyvi hivatalban. Miután az akkor még profi labdarúgóként dolgozó Ferguson a Rangershöz szerződött, a klubvezető Lady Cathy vallásáról és a templomi esküvőről érdeklődött – rossz szájízt keltve Fergusonban:

El kellett volna küldenem azt a fickót a picsába. Azt kellett volna. De inkább lenyeltem. Cserbenhagytam magamat és a nejemet is

– idézte fel a skót a régi időket.

Ám a dolgok csordogáltak tovább a maguk medrében; első fiuk, Mark ’68-ban született, és a Ferguson családban hagyománya volt annak, hogy az elsőszülött fiút mindig Alexandernek keresztelik. Lady Cathy ebből nem kért, megértetve férjével, ez már az ő életük, cselekedjék mindig azt, amit ők maguk helyesnek gondolnak.

SSPL / Getty Images – Cathy Ferguson, Alex Ferguson, Jason és Darren 1977-ben

Ferguson saját önéletrajzi könyvében méltatta feleségét, hozzátéve, ő maga a klasszikus apaszerepnek kevésbé tudott megfelelni:

„Én nem tettem eleget a fiaimért. Cathy, a feleségem tette meg helyettem, aki nagyszerű anya volt. Azt szokta mondani: – Majd ha betöltik a 16-ot, akkor lesznek apuci fiacskái –, és igaza is lett. Ahogy idősebbek lettek, közelebb kerültünk, miként a három fiúgyerek is egymáshoz, és ennek nagyon örültem, Cathy pedig azt hajtogatta: – Na, ugye, megmondtam? – De te tetted őket olyanná, amilyenek – feleltem ilyenkor. – Ha én akár csak egy rossz szót szóltam volna rólad a három fiúnak, biztosan megöltek volna.”

Jason Ferguson – Sir Alexék fia – dokumentumfilmet rendezett a skót legendáról 2021-ben Sir Alex Ferguson: Nem adom fel címmel, melyben édesanyja szerepéről is beszélt. Megerősítve apja szavait, kitért arra, lényegében egyedül nevelte fel őket Lady Cathy, megannyi áldozatot hozva azért, hogy apjuk sportszakmai csúcsra érjen: „Anya sziklaként állt apa mögött, engedte neki, hogy teljes egészében átadhassa magát a megszállottságának”.

A skót Aberdeen csapatával elért sikerek után Ferguson a Manchester United edzője lett, és bár felesége nehezen akart Skóciából a gyárvárosba költözni, jól tudta,

férje olyan lehetőséget kapott, ami egyszer az életben fut be, ő pedig nem szeretné ezt keresztülhúzni.

Ferguson a kezdeti időszakban nem volt sikeres az angol futballban: ahogyan a United-szurkolók, úgy fiai sem hittek abban, apjuk képes a szerencséjén fordítani. Sors, tehetség – nevezzük bárminek is az okokat, de Ferguson később visszaemelte a Manchester Unitedet az európai klubfoci csúcsára. Ennek legmagasabb fokát jelentette, amikor 1999-ben Bajnokok Ligája-döntőt nyert a csapattal. A pályán, az ünnepléskor azonban egy dolog motoszkált mindennél erősebben a fejében, miközben a lelátót fürkészte:

„Arra gondoltam, hol lehet Cathy?”

Lady Cathy a szó szoros értelmében mindent feladott a manchesteri álom beteljesüléséért: míg Glasgow-ban aktív társasági életet éltek, és az Aberdeennél töltött ideje alatt ugyancsak ápolták a szociális életüket, addig Manchesterben ez elmaradozott, később teljesen eltűnt a mindennapokból. Ferguson úgy írja könyvében, „nem érdekelte őt többé a társasági élet, nem mutatott vonzalmat a stadionok, sportesemények világa iránt, a bankettekre, vacsorákra is mindig egyedül jártam”. Ellenben

olyan közeget teremtett otthonukban, ami miatt a menedzsernek a futballszakmai kérdések okozta frusztráción túl, egyéb problémákkal kevésszer kellett szembesülnie.

ANDREW YATES / AFP – Alex Ferguson és Cathy Ferguson

1988-ban Ferguson felesége súlyos beteg lett, intenzív osztályon is kezelték. Gordon Strachan, az MU korábbi skót középpályása Aberdeenben és Manchesterben is dolgozott Fergusonnal, kapcsolatuk viharos volt, sokszor kritizálták egymást. Mégis ő és felesége volt az, akik támaszt nyújtott a menedzsernek abban az időszakban. Fergusont már akkor gyötörte a gondolat – rettegve felesége elvesztésétől –, hogy mennyire kevés időt szentelt a kapcsolatuknak az edzői pályája mellett. Erről Strachan írt saját könyvében:

„Cathy betegsége arra késztette Fergie-t, hogy megmutassa egy olyan oldalát, amit azelőtt soha nem láttam. Amikor elmondta, hogy kevés időt szentelt neki és a gyerekeknek, úgy elérzékenyült, hogy sírva fakadt. Ez az utolsó dolog, amire egy ilyen kemény embertől számítasz.”

A 2000/2001-es évad után Ferguson úgy döntött, végérvényesen leteszi a lantot, visszavonul, attól kezdve idejét a családjának szenteli – hátha valamit képes lesz visszaadni Lady Cathynek. Közölte szándékát az MU tulajdonosaival, ám 2002 februárjában a döntését megmásította, miután felesége meggyőzte arról, hogy gondolni se merjen a nyugdíjra: „Cathy győzött meg. Ha nem hozakodott volna elő ezzel, a fiaim pedig nem álltak volna a pártjára, már csak a lelátóról néztem volna a United meccseit. Legbelül persze reménykedtem, hogy elő fog állni az érveivel.” Lady Cathy érvei megingathatatlanok voltak, egyúttal a leghíresebb idézetet meghagyva tőle az utókornak:

Egy: jó az egészséged. Kettő: nem akarom, hogy a házban lábatlankodj. Három: amúgy is túl fiatal vagy.

Ferguson az ezt követő tizenegy évben tizenkét különböző trófeát nyert a Uniteddel, a tizenöt klubnál töltött éve pedig huszonhatig kúszott. Noha Ferguson fittsége, egészségi állapota alapvetően jó volt, 2004-ben pacemakert ültettek a szívébe. Az, hogy minden figyelmét, energiáját a versengés, a futballra koncentrálás tette ki, a feleségének is feltűnt, aki próbálta őt figyelmeztetni az egészségügyi kockázatokra.

„Cathy minduntalan figyelmeztetett, hogy megölöm magam, ha ilyen keményen dolgozom. Nagy fájdalom árán tudatosult bennem, hogy a stressz ölte meg Jock Steint is, akit 1985-ben Cardiffban, a Skócia–Wales találkozón vitt el a szívinfarktus, miközben én is ott voltam mellette a pályán segédedzőként. Cathy tanácsát ezért nagyon komolyan megfontoltam, és kerestem magamnak hobbit a focin kívül is – a lovakat, a borozást és az olvasást.”

A skót menedzser az élet más területein is megkapta az intő szavakat a feleségétől, erről Ferguson akkor beszélt, amikor 1994-ben, Sir Matt Busby halálakor őt kérték fel arra, mondjon beszédet a Uniteddel BEK-et is nyerő, az angolokat egyébként 1139 meccsen át irányító edzőlegenda temetésén. Ferguson egy előre megírt beszédet olvasott fel akkor, amit általában nem szokott – ki is osztotta a felesége: „Reménytelen vagy. Mondtam, hogy ne jegyzetekből beszélj. Teljesen hasznavehetetlen vagy ilyenkor” – hordta le, és innentől kezdve Ferguson elhagyta a papírokat.

Ferguson bizalmi köre szűk volt, a valódi érzéseit csak Lady Cathyvel, bátyjával, menyével és a vejével osztotta meg. Felesége jelentette a biztos hátországot, egyik könyvében úgy írja:

Úgy mehettem munkába, hogy tudtam: a családi élet biztos kezekben van, Cathy gondoskodik róla. A feleségem nem mindennapi ember. Cathyben az az érdekes, hogy semmit nem változott. Anya, nagymama, háziasszony. A család az élete.

Ferguson az 1998-ban készült The Alex Ferguson Story című dokumentumfilmjében említ egy humoros esetet is, amikor Franciaországban tartózkodott, egy helyi étteremben pedig a világhírű szupermodell, Claudia Schiffer ült néhány méterre az ő asztalától. Ferguson sietve hívta Lady Cathyt, hogy elújságolja, milyen celebet sodort vele szembe az élet. Felesége épp egy gyerekzsúron ült, és közölte a menedzserrel: jó-jó, de mit kezdjen ezzel a haszontalan információval?

A skót menedzser tekintélyt parancsoló személyisége, vasszigorral történő vezetése, csillapíthatatlan győzelmi vágya mögött a valóság árnyaltabb volt: ő mindent a feleségének köszönt, épp emiatt vonult vissza az edzősködéstől 2013-ban, hogy valamit „visszafizessen” neki. Ebben közrejátszott, hogy Lady Cathy testvére meghalt, aki a nő legjobb barátja is volt.

Aktív nyugdíjas pár vált belőlük: Ferguson egy későbbi interjújában elmesélte, hálát ad a sorsnak, hogy minden reggel megteheti azt, amit 40 évig nem tudott, nevezetesen, hogy felkel, nyugodtan megreggelizik a feleségével. A sajtó érdeklődését minduntalan elhárította Sir Alex ezekben az években; nem adott interjút, nem kívánt a tévében szerepelni. Az idillt azonban megszakította, hogy 2018-ban agyvérzést kapott. Életben maradt, felépülése gyorsan haladt (miután felébresztették, első kérdése az volt, „Hogy ment a Doncasternek?” – érdeklődött a harmadosztályban edzősködő fiánál).

A kórházi lábadozása során, amikor a beszéd nagyon nehezen ment neki, írni kezdett. Előbb szavakat, majd később mondatokat – végül levelekké álltak össze a betűk, Lady Cathynek címezve:

Büszke vagyok rád, Cathy és az elszántságodra. Az évek során rendkívüli erőt mutattál. De a szívemnek az életért kell imádkoznia. Nem adom fel. Gyenge voltam és magányos, hiányzol és a fény is, amit hozni tudsz. A fiaimra és rád is büszke vagyok. Felnevelted őket, figyeltél rájuk az iskolában, mert én nem voltam jelen, túlzottan lefoglalt a munka

– idézte fel Ferguson a már említett, 2021-es dokumentumfilmjében, úgy értelmezve akkori levelét: talán bocsánatkérésnek szánta, mert családjuk egyben tartásából kevéssé vette ki a részét.

Ferguson többször mesélt arról, sokáig úgy jellemezték őt, hogy az apjára ütött, ám szerinte sokkal inkább az anyjára, aki főnöktípus volt – ezeket a tulajdonságokat maga Ferguson is tudta kamatoztatni a Unitednél. De otthon ez a szerep háttérbe szorult: „Nálunk Cathy hozta meg a fontos családi döntéseket, és ez mindkettőnknek nagyszerűen megfelelt”.

Tíz nagyszerű, futballtól mentes év jutott még nekik, amit Lady Cathy Ferguson október 6-ai halála zárt le. „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lady Cathy Ferguson tegnap elhunyt” – osztotta meg a család közleményét a Manchester United. Bill Shankly, korábbi Liverpool-edző híres mondása volt, hogy a futball élet-halál kérdésnél is jóval több.

Akármennyire fájt az MU-szurkolóknak Ferguson tíz évvel ezelőtti döntése a visszavonulással kapcsolatban, talán utólag már ők is megértik:

az élet néha túlmutat a futball fontosságán is.

Csatlakozz a Sport24 közösséghez, mondd el véleményedet zárt Facebook-csoportunkban, és vegyél részt csak előfizetőknek elérhető exkluzív eseményeinken.

CSATLAKOZOM