Foci sport24

Sir Alex Ferguson mindent neki köszönt – de hogyan formálta a MU-t az edzőlegenda felesége?

Mike Egerton - PA Images / Getty Images
Mike Egerton - PA Images / Getty Images
84 éves korában meghalt Lady Cathy Ferguson, a Manchester United korábbi legendás menedzserének, Sir Alex Fergusonnak a felesége. Ötvenhét éven át voltak házasok, és a Lady Cathy által nyújtott támaszról a skót menedzser rendre érzelmesen beszélt. Ferguson mindig, mindenhol elmondta: felesége nélkül nem lett volna képes halmozni az edzői sikereket. Ám arról, hogy miben nyilvánult meg Lady Cathy hatása, keveset tudunk – noha láthatatlan munkája segítette a Ferguson-féle klubmodell működését.

A feleségem, Cathy 47 éven át vezette a családot, törődött a fiainkkal, rengeteg áldozatot hozott értem. A szavak nem elegendők, hogy kifejezzem, mit jelentett az a stabilitás, bátorítás, amit ő nyújtott nekem

– ezt a Manchester Unitedet majd’ 27 évig irányító Sir Alex Ferguson mondta, amikor 2013-as edzősködéstől való visszavonulását jelentette be. Lady Cathy Ferguson október 6-án, 84 évesen meghalt, a skót edzőlegendával ötvenhét évig voltak házasok.

Lady Cathy nagyon ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, leginkább a Ferguson sikereiről szóló riportokban, dokumentumfilmekben sejlett fel az, mekkora szerepe volt valójában abban, hogy Sir Alex mindent megnyert a Manchester Uniteddel majdnem három évtized alatt.

Anekdotikus történetek egész sora szólt arról, hogy Ferguson felesége mindig fontos és racionális tanácsokkal látta el a menedzsert, amikor a futballszakmai döntései cserbenhagyták, helyette pedig másfajta nézőpontra volt szüksége vezetést érintő kérdésekben.

Ferguson és a felesége a hatvanas évek elején ismerkedtek meg egy glasgow-i írógépgyárban, a nő először „simlis gengszternek” nézte Fergusont, aki akkor már javában focizott, egy sérülés miatt pedig arcmaszkot viselt. Az első randevújukon Ferguson moziba vitte választottját, vett egy doboz medvecukrot kettejüknek, amit ő evett meg: „És kaptam még egy újságot; ez volt az én romantikus napom” – emlékezett vissza később Lady Cathy.

„Nagyon szerettem őt. De volt egy probléma. Cathy hívő katolikus volt, engem meg protestánsként neveltek. Glasgow városa amúgy is a megosztottságról volt híres: protestáns-katolikus, Rangers és Celtic.”

1966-ban egybekeltek egy anyakönyvi hivatalban. Miután az akkor még profi labdarúgóként dolgozó Ferguson a Rangershöz szerződött, a klubvezető Lady Cathy vallásáról és a templomi esküvőről érdeklődött – rossz szájízt keltve Fergusonban:

El kellett volna küldenem azt a fickót a picsába. Azt kellett volna. De inkább lenyeltem. Cserbenhagytam magamat és a nejemet is

– idézte fel a skót a régi időket.

Ám a dolgok csordogáltak tovább a maguk medrében; első fiuk, Mark ’68-ban született, és a Ferguson családban hagyománya volt annak, hogy az elsőszülött fiút mindig Alexandernek keresztelik. Lady Cathy ebből nem kért, megértetve férjével, ez már az ő életük, cselekedjék mindig azt, amit ők maguk helyesnek gondolnak.

SSPL / Getty Images Cathy Ferguson, Alex Ferguson, Jason és Darren 1977-ben

Ferguson saját önéletrajzi könyvében méltatta feleségét, hozzátéve, ő maga a klasszikus apaszerepnek kevésbé tudott megfelelni:

„Én nem tettem eleget a fiaimért. Cathy, a feleségem tette meg helyettem, aki nagyszerű anya volt. Azt szokta mondani: – Majd ha betöltik a 16-ot, akkor lesznek apuci fiacskái –, és igaza is lett. Ahogy idősebbek lettek, közelebb kerültünk, miként a három fiúgyerek is egymáshoz, és ennek nagyon örültem, Cathy pedig azt hajtogatta: – Na, ugye, megmondtam? – De te tetted őket olyanná, amilyenek – feleltem ilyenkor. – Ha én akár csak egy rossz szót szóltam volna rólad a három fiúnak, biztosan megöltek volna.”

Jason Ferguson – Sir Alexék fia – dokumentumfilmet rendezett a skót legendáról 2021-ben Sir Alex Ferguson: Nem adom fel címmel, melyben édesanyja szerepéről is beszélt. Megerősítve apja szavait, kitért arra, lényegében egyedül nevelte fel őket Lady Cathy, megannyi áldozatot hozva azért, hogy apjuk sportszakmai csúcsra érjen: „Anya sziklaként állt apa mögött, engedte neki, hogy teljes egészében átadhassa magát a megszállottságának”.

A skót Aberdeen csapatával elért sikerek után Ferguson a Manchester United edzője lett, és bár felesége nehezen akart Skóciából a gyárvárosba költözni, jól tudta,

férje olyan lehetőséget kapott, ami egyszer az életben fut be, ő pedig nem szeretné ezt keresztülhúzni.

Ferguson a kezdeti időszakban nem volt sikeres az angol futballban: ahogyan a United-szurkolók, úgy fiai sem hittek abban, apjuk képes a szerencséjén fordítani. Sors, tehetség – nevezzük bárminek is az okokat, de Ferguson később visszaemelte a Manchester Unitedet az európai klubfoci csúcsára. Ennek legmagasabb fokát jelentette, amikor 1999-ben Bajnokok Ligája-döntőt nyert a csapattal. A pályán, az ünnepléskor azonban egy dolog motoszkált mindennél erősebben a fejében, miközben a lelátót fürkészte:

„Arra gondoltam, hol lehet Cathy?”

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik