Foci sport24

A Bayern München szupercseréje több akar lenni, mint puszta joker

Marcel Engelbrecht / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Marcel Engelbrecht / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Mathys Tel tavaly szinte észrevétlenül igazolt Németországba. Mostanra a francia válogatott ajtaján kopogtat.

Napokkal ezelőtt biztosra vették, hogy Mathys Tel meg fogja kapni élete első francia válogatott behívóját, a kérdés csak az volt, kitől: Didier Deschamps-tól vagy Thierry Henry-tól. Végül az utóbbi nyert, a U21-es csapat szövetségi kapitánya kopogtatott.

Amit a kis Mahtys Tel művel, az lenyűgöző, főleg ennyi játékidővel – lelkendezett Henry a kerethirdetéskor. – Nem egyszerű csereként beállni a Bayernnél olyan szörnyetegek mellett, mint Thomas Müller.

Tel még egy csak éve játszik a müncheni szörnyetegek mellett. Tavaly legtöbbször csereként beállva meccsvégekre futotta, és idén is előreláthatólag beugróként fognak rá számítani, de a számai döbbenetesen kiemelkednek: minden sorozatot egybevetve még csak 600 percet játszott, de már hat gólt rúgott és egy gólpasszt is kiosztott. Mindezt alig 18 évesen.

Tel ugyanis 2005 áprilisában született, alig egy hónappal a Bajnokok Ligája történetének egyik legjobb döntője, az isztambuli Liverpool-AC Milan előtt.

Ő is annak a 12 milliós Párizsnak a szülötte, ami Arsene Wenger szerint a világ legnagyobb tehetségkeltetője Sao Paulo mellett.

Tellel egyidős Arda Güler és Vitor Roque, utánuk pedig már Endrick és Warren Zaire-Emery érkeznek.

Tel alig 12 éves volt, amikor elvégezte az egyik legnagyobb akadémia, az INF Clairefontaine képzését, nem sokkal később már a Rennes csapott le rá. 16 év, 3 hónap és 19 naposan a Rennes történetének legfiatalabb játékosa lett, aki pályára léphetett a felnőtt csapatban és a francia bajnokságban, amivel egy bizonyos Eduardo Camavinga rekordját sikerült megdöntenie. Néhány játékpercnyi idő is elég volt, hogy első szezonja után a Bayern közel 30 millió euróért leigazolja. A rá következő évben a München, majd a Bundesliga fiatalsági rekordjait is megdöntötte.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik