Foci sport24

Óriáslesiklás futballcipőben: a finnek először győztek a magyarok ellen a keserves emlékű Eb-selejtezőn

Arcanum Digitális Tudománytár
Arcanum Digitális Tudománytár
Az évszázad blamázsainak egyike érte a válogatottat 1978. szeptember 20-án Helsinkiben: honfitársainkat az Eb-selejtezőn azok a finnek múlták felül (2-1), akik abban az évben 10-2-es vereséget szenvedtek a szovjet együttestől, és ugyancsak XXXL-es „ruhát” kaptak a görögöktől (8-1). A Népszabadság így kommentált: „Ez a csapat nem csapat.”

Negyvenöt éve éltük át a magyar futball legnagyobb gyalázatainak egyikét. Az túltett Marseille-en, mert az 1969-es vb-pótselejtezőn (1-4) klasszis csehszlovák csapat volt az ellenfél, és nagyobb nyomorúságról árulkodott, mint a két keserves szófiai vereség, az 1971-ben az Eb-selejtezőn (0-3), majd 1975-ben az olimpiai kvalifikációs mérkőzésen (0-4) elszenvedett megrázó vereség.

Az Európa-bajnokságról hetvenegyben amúgy sem kellett letenni, elég volt egy kapitányváltás, és a csapat egyenesen a legjobb négy közé jutott 1972-ben; ez a válogatott második legjobb eredménye – az 1964-es bronzérem után – a kontinenstorna történetében.

Ám 1978. szeptember 20-án a finnektől „sikerült” kikapni, ugyancsak tétre menő találkozón. A szégyen fokát illetően

az az 1-2 egyetlen eredménnyel, az amerikai amatőrök ellen 1979 őszén „elért” 0-2-vel konkurált,

mert mindkét alkalommal a futball leghátsó udvarához tartozó csapat múlta felül a válogatottat.

Népszava 1978.09 / Arcanum Digitális Tudománytár

Azóta volt idő hozzászokni Liechtensteinhez, Máltához, Andorrához, mindenhez, de a helsinki blamázs évében még hemzsegett az NB I-es mezőny a valóban első osztályú futballistáktól. Igaz, az 1978 vb argentin–magyar mérkőzésén (2-1) „elkövetett” kettős kiállítás miatt Nyilasi Tibort és Törőcsik Andrást eltiltották, a bajnoki mérkőzésen piros lappal leküldött Zombori Sándor szintén nem játszhatott a „rokonok” ellen, miként az egyaránt sérült Mészáros Ferenc, Csapó Károly, Pusztai László, Fekete László sem.

Kovács Ferenc szövetségi kapitány eltekintett továbbá Katzirz Béla, Török Péter, Tóth József, Dunai III Ede, Müller Sándor, Ebedli Zoltán, Tóth András, Fazekas László, Kovács István, Nagy László játékától, s ez kiváltképp azért érdemel figyelmet, mert a szakvezető öt újoncot avatott Helsinkiben: bevetette Gyimesi Lászlót, Kardos Ernőt, Tatár Györgyöt, Tieber Lászlót és csereként Szokolai Lászlót.

A keret tagja volt még Gujdár Sándor, Paróczai Sándor, Lukács Sándor, Pál József, Pintér Sándor (mind Honvéd), Martos Győző, Bálint László (mindkettő FTC), Brünyi Béla (MTK), Kovács József (Videoton), Kereki Zoltán (Szombathely), Várady Béla (Vasas).

A rivális képességeit hűen jellemezte, hogy 1978 áprilisában 10-2-es csapást mért rá Jerevánban a szovjet válogatott, majd októberben Athénban 8-1-es diadalt értek el ellene Görögország legjobbjai.

Ettől a garnitúrától tudott kikapni az esetlegesen kiválogatott, Gujdár – Paróczai, Bálint, Kereki, Lukács – Kovács József (Szokolai), Gyimesi, Tatár, Pintér – Kardos, Tieber összetételű magyar csapat.

A Népszabadság joggal írta: „Több mint kínos vereség, ez a csapat nem csapat.” Hozzátette: „A teljesen összeszokatlan, ad hoc magyar válogatottól már eleve nem sok jót lehetett várni. Még a finnekkel szemben sem.” A Magyar Hírlap is döbbenten jelentette: „Újoncokkal teli tűzdelt csapatunk romokban hevert.”

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik