Foci sport24

Bár két csoportkörös ellenfél is elvesztette a legjobb játékosát, a Fradi továbbjutásához olyan bravúr kell, mint tavaly

Giuseppe Maffia / NurPhoto / AFP
Giuseppe Maffia / NurPhoto / AFP
A 2023-as döntős Fiorentina, illetve a Genk és a Cukaricki lesz a Ferencváros ellenfele az Európai Konferencia Liga csoportkörében. A riválisokat nézve ez egy EL-csoportnak is beillik, a Ferencváros – annak ellenére, hogy első kalapos kiemelt volt – nem mondható esélyesnek. A magyar bajnok a továbbjutást tűzte ki célul, a csoportelsőséghez az előző évihez hasonló bravúrsorozatot kellene bemutatni.

A Ferencváros 2019/20 (EL), 2020/21 (BL), 2021/22 (EL), 2022/23 (EL) után ismét bejutott egy európai kupasorozat csoportkörébe, ezúttal az Európai Konferencia Ligában (EKL). A nemzetközi szereplésüket a feröeri bajnok KÍ ellen felettébb kínos kudarccal (összesítésben 0–3, BL-búcsú) kezdő zöld-fehérek a menesztett Sztanyiszlav Csercseszov helyére leült Máté Csaba irányításával magukra találtak, és magabiztosan abszolválták az EKL-kvalifikáció akadályait.

Jól látszott a párharcokon két dolog: a bajnokcsapatoknak erősen kedvez az UEFA jelenlegi rendszere (azzal, hogy elszigeteli a BL-ből érkezőket a többiektől); valamint az, hogy az FTC elmúlt évei sikereinek köszönhetően viszonylag kényelmes, kiemelt pozícióból kapja az ellenfeleket. Így aztán sem a Shamrock Rovers (4–0, 2–0), sem a Hamrun Spartans (6–1, 2–1), sem a Zalgiris (4–0, 3–0) nem jelentett gondot. Bebizonyosodott, hogy az EKL mezőnyében a Fradi nagyhal, még ha nem is a legnagyobbak közül való. Az alapcél – újabb főtáblás szereplés – teljesült, de a KÍ elleni gigantikus, kijózanító pofon még kísértheti a csapatot.

A megdöbbentő kiesésre adott reakció – ez a stáb és a játékosok dicsérete – igen jó volt, a Fradi könnyedén, kizárólag győzelmekkel lépdelt a csoportkörbe.

Tegyük hozzá: egy ilyen drága és ilyen erős kerettől ez is volt az elvárható.

A többi magyar együttesnek esélye sem volt a csoportkör elérésére. A nemzetközi színtéren is jól megmutatkozik a szakadéknyi különbség az FTC és hazai riválisai között, amelyek továbbra sem tudják jó európai szereplésre váltani a futball itthoni privilegizált helyzetét. Az FTC bezzeg gyűjtögeti a rutint – 2019 óta 63 európai kupameccs! –, a pénzt, a presztízst, tartja a többi magyar fölé az esernyőt, és egyelőre nincs jele annak, hogy bárki a nyomába tudna lépni.

Pénzügyi és koefficiensszempontból az EKL-szereplés is jövedelmező lehet a Ferencvárosnak. Az EKL húsosfazeka (235 millió eurós összdíjazás) ugyan kisebb kondér az EL-hez (465 millió) képest, de a két kupa között nincs akkora hatalmas differencia, mint az EL és a BL (2,03 milliárd) között. A csoportkörbe jutás önmagában közel 3 millió eurót hozott, minden további győzelem félmilliót, minden döntetlen 166 ezret tesz hozzá a klubkasszához.

Kovács Tamás / MTI

Ebben a sorozatban (elméletileg) könnyebb győzelmeket és pontokat gyűjteni, mint a BL-ben vagy az EL-ben, és nem elképzelhetetlen, hogy a Fradi megint állva marad tavaszig.

Az előző idényben a klub mintegy 9,5 millió eurós bevételt kasszírozott európai meneteléséből.

Akkor a Monaco, a Trabzonspor és a Crvena zvezda megelőzésével óriási bravúrt hajtott végre a magyar bajnok, amely most az EKL-ben sem kapott könnyű csoportellenfeleket. A Ferencváros ellenfelei az F-csoportban:

  • az olasz Fiorentina
  • a belga Genk
  • és a szerb Cukaricki

Ez egy EL-csoportnak is tisztes erősségű lenne,

a harmadik számú kupában pedig kimondottan durva.

A szurkolói szlengben konfettiligának becézett EKL bizonyította, hogy azért itt is ki lehet fogni nagyon erős csapatokat.

A FIORENTINA az előző idényben EKL-döntőt játszott, ám hiába támadott sokat, 2-1-re elveszítette a prágai finálét a West Ham Uniteddel szemben. Jarrod Bowen egy kontra után a 90. percben döfte a képzeletbeli tőrt a firenzeiek szívébe. Az Olasz Kupa fináléjával sem volt szerencséje a csapatnak, mely az Interrel szemben maradt alul 2-1-re.

Vincenzo Italiano együttese, amely a Serie A előző idényét a 8. helyen zárta, az olasz élvonalban „csak” erős középcsapat, ám ez a Konferencia Ligában valódi csúcsragadozót jelent. Nyilván nem a keretérték játszik, de a Fiorentina két legértékesebb játékosát – a Copa América-győztes argentin Nicolás Gonzálezt és a brazil jobbhátvéd Dodót – többre taksálja a Transfermarkt, mint a Fradi teljes állományát.

A firenzeiek a topligás átigazolási időszak legvégén elszenvedtek egy nagy veszteséget: a katari világbajnokság egyik legjobb középpályása, Szofjan Amrabat kölcsönben a Manchester Unitedbe igazolt. A munkamániás marokkói rombolót – aki egyben a támadások hátulról felépítésében is kulcsszerepet kapott – nagyon nehéz lesz pótolni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik