Foci sport24

Az UEFA megadta az esélyt, de a mesét eddig nem a magyar csapatok írják

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szokás szerint a Bajnokok Ligájára szegeződik a legtöbb tekintet a 2023/24-es európai kupaküzdelmekben, de magyar szempontból most már a Konferencia Liga a legérdekesebb. A BL-sebeire gyógyírt kereső Ferencváros a máltai Hamrun Spartans, a Debrecen az osztrák Rapid ellen próbál továbblépni a playoffba, majd onnan feljutni a főtáblára, melyen még nem szerepelt magyar együttes. A 2021-ben életre hívott sorozatban már több mesés történet íródott: egyértelműen bevált az UEFA elképzelése, miszerint reálisan elérhető célt ad a futballkicsiknek. A mesés sztorikat (egyelőre) nem magyar csapatok írták, ezen a Ferencváros vagy a DVSC változtathat.

Nem fogadta túl nagy lelkesedés az Európai Konferencia Liga (EKL, a jövőben egyszerűen Konferencia Liga) bevezetését. Több szövetségben úgy érezhették, hogy leminősítették csapataikat az Európa Ligából, a topligák együttesei pedig végképp sokadrendűként kezelhették az új sorozatot, igazán csak a kisebb országok örültek. Az első két kiírás után már sokkal pozitívabb a kép.

Beigazolódott, hogy – miként azt Aleksander Ceferin UEFA-elnök már az EKL elindításának bejelentésekor is elmondta – van igény egy új sorozatra, amelyben

azok is villoghatnak, akiknek korábban nem osztottak lapot az európai porondon.

Felbukkant egy új, elérhető cél: a kicsiknek a főtáblára jutás és a koefficiensgyűjtögetés, a közepeseknek a tavaszi idény, majd a nyolcad- vagy negyeddöntő elérése, míg az elitből érkező csapatoknak a kupagyőzelem. Mert akármilyen meglepetések is születnek a versenysorozat korai szakaszaiban, a végére a nagyok maradnak – a két évad 16 negyeddöntőséből 11 az angol, az olasz, a francia, a holland vagy a belga bajnokság szereplője volt.

A Konferencia Liga életre hívása óta az UEFA 55 tagállamából 37 képviselői szerepeltek a sorozat csoportkörében vagy a kieséses szakaszában. Észtország, Gibraltár, Liechtenstein, Litvánia, Koszovó és Örményország először juttatott el csapatot európai kupa csoportkörébe. A csoportkörös országokhoz az idén csatlakozik Feröer (a Ferencvárost és a BK Häckent a BL-ből kiejtő feröeri csapat esetében a csoportkör biztos, de az még nem, hogy a BL-ben, az EL-ben vagy az EKL-ben lesz főtáblás), illetve Izland vagy Bosznia-Hercegovina képviselője (a Zrinjski Mostar és a Breidablik egymás ellen játszik az EL harmadik selejtezőkörében, a továbbjutó az EL vagy az EKL főtáblájára kvalifikálja magát). Az EKL-en keresztül még nyitva áll az ajtó az idén Albániának, Andorrának, Észak-Macedóniának, Grúziának, Luxemburgnak és Máltának is.

Szajki Bálint / 24.hu A szomorú emlékű FTC–Klaksvík BL-selejtező la Groupama Arénában.

Az UEFA versenysorozatok közötti átjárást biztosító rendszere és a bajnokcsapatok különválasztása, előnyben részesítése egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy

egyre kevesebb a fehér folt a csoportkört elérő UEFA-tagállamok térképén.

Az európai zónából még Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Feröer, Izland, Málta, Montenegró, San Marino és Wales csoportszűz, de Feröer és a bosnyák-izlandi duó egyik tagja már csak néhány hétig. A főtáblára jutás – bármelyik kupában – nagy fegyvertény a kisebb csapatoknak, a csoportkörös szereplés korábban nem vagy alig látott reflektorfényt és bevételeket hoz. S miközben a közvetlen elit meg a többiek között mind nagyobbra nyílik az olló, az EKL tarka mezőnyében mintha egyre több lenne a meglepő eredmény.

Néhány példa a 2023/24-es évadból:

  • Az andorrai FC Santa Coloma már két selejtezőkört sikerrel vett walesi, illetve montenegrói ellenféllel szemben, ráadásul a Szutjeszka Niksics ellen idegenbeli 2–0-s vereség után tudott fordítani. A szintén andorrai Inter Club d’Escaldes egy kört ment, és a második fordulóban legyőzte a skót Hiberniant (!), mielőtt kiütéses vereséget szenvedett volna Edinburgh-ban.
  • A máltaiak szintén büszkék lehetnek szereplésükre: a Balzan kiejtette a szlovén Domzalét, a Gzira United pedig az északír Glentorant, majd a luxemburgi Dudelange-ot. A Ferencvárossal összesorsolt Hamrun Spartans Grúzia legnevesebb csapatát, a Dinamo Tbiliszit tüntette el a mezőnyből.
  • A feröeri futballmesét még a BL-selejtezőben írja a KÍ, de az EKL-ben is van talpon maradt csapata a szigetországnak: a már két párharcot megnyert B36 Tórshavnra a horvát Rijeka vár.
  • A luxemburgiak közül már csak a bajnok Swift Hesperange van versenyben, de az ország futballjának (válogatott szinten is tapasztalható) erősödését mutatja, hogy az első selejtezőjét sikerrel vevő Progres Niederkorn le tudta dolgozni idegenben összeszedett kétgólos hátrányát a háromszoros dán bajnok Midtjylland ellen, és csak a hosszabbításban maradt alul. A Differdange szintén hosszabbításban esett ki a szlovén Maribor ellen.
  • Az összes északír klub búcsúzott már, de versenyben van még a Derry City, amely a szintén észak-írországi Derry (Londonderry) képviselője, ám a FIFA és az UEFA engedélyével – északír, de katolikus, ír nacionalista városrészben lévő csapatként – 1985 óta Írország égisze alatt indul, és az ír versenysorozatokban szerepel. A Derry a következő párharcban a kazah Tobolt kapta, és mivel a harmadik selejtezőkör megrendezésére már nem alkalmas a stadionja, Dublinba vagy Belfastba viszi a „hazai” mérkőzését.

Szóval, ha valakit érdekel a szűk eliten és a hazai labdarúgáson kívüli futballvilág, annak az EKL valóságos csemege, rengeteg jó sztorival és sok meglepetéscsapattal. A főtáblára jutó vagy több EKL-selejtezőkört sikerrel vevő együttesek a bevételek mellett saját mutatójukat és országuk koefficiensét is feljebb tornázhatják, így egy-két bravúros szereplés akár meg is indíthat egy felfelé tartó spirált. A jó eredmények olyan bevételeket hozhatnak, amelyek az érintett országban szintén ritkaságnak számítanak. Megnő a játékosok értéke (az eladások pedig újabb plusz jövedelmet eredményezhetnek), a jó szereplés javuló koefficienst és jobb kiemelési esélyeket jelent, ez pedig további kupameneteléseket alapozhat meg. A Ferencváros példáján magunk is láthattuk, miként zajlik a folyamat.

Ennek persze fonákja is van: ha egy kis országon belül eleve domináns csapat (mint a feröeri KÍ vagy a gibraltári Lincoln Red Imps) bejut a csoportkörbe, akkor helyi szinten szinte elképzelhetetlen pénzforrásokhoz jut.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik