BL-csapás után tántorgó Fradi, párolgó légiósok: visszatér az NB I

Pénteken az újonc MTK és a Paks mérkőzésével megkezdődik a labdarúgó NB I 2023/24-es szezonja. Az évtizedek óta nem látott dominanciát kiépítő, egymás után öt bajnoki címet nyerő Ferencváros most is favorit, de története és a magyar kupamúlt egyik legszégyenletesebb vereségével kezdte az idényt Európában a feröeri KÍ Klaksvík ellen. A jelenleg megbízott edzővel dolgozó, padlót fogott Fradinak azonban így sem látszik vetélytársa a láthatáron. Közben akadnak jelek, amelyek arra utalnak, vége a (nagy) bőség éveinek.

Öt bajnoki cím egymás után, tavasszal alvajárva megnyert aranyérem, az NB I teljes becsült értékének majdnem 40 százalékára taksált játékoskeret, leépült rivális. Mi veszélyeztethetné a Ferencváros újabb, összességében 35., sorozatban hatodik elsőségét?

A nyáron látottak alapján elsősorban a Ferencváros.

A Salzburg tanult saját Mohácsából, tanul-e az FTC?

Ha eddig nem utalt volna arra elég jel, hogy nincs minden rendben a magyar rekordbajnoknál, hát a KÍ elleni kupagyalázat világosan rámutatott a problémákra. Olybá tűnik, mintha a klubnál összekeverték volna az egészséges arroganciát a nagyképű kivagyisággal, és adottnak vették volna az újabb sikereket – a fix továbbjutást megelőlegező, az ellenféllel szemben tiszteletlen közösségi médiás posztok után nem véletlenül volt sztentori hangú a kárörvendő röhögés a nem Fradi-drukkerek táborától. Sztanyiszlav Csercseszov repült – ami a látottak fényében borítékolható elnöki döntés volt –,

ez viszont önmagában nem oldja meg a csapat gondjait.

Szajki Bálint / 24.hu – Sztanyiszlav Csercseszov

Érdemes átnézni a nyugati szomszédhoz egy hasonlóan katasztrofális vereség utórengéseinek áttekintéséhez.

Szajki Bálint / 24.hu – A feröeri Klaksvík csapata 3-0-ra győzött az FTC ellen a BL-selejtező budapesti visszavágóján.

A Salzburg a Red Bull beszállása (2005) után domináns csapattá vált Ausztriában, de az európai porondon csak EL-csoportkörös szereplést tudott felmutatni, a Bajnokok Ligájába képtelen volt bejutni. 2012 nyarán az osztrák válogatottakkal és drága légiósokkal teli salzburgiakat kiejtette a BL-kvalifikációból az előselejtezőből érkező luxemburgi Dudelange. A Salzburgot körberöhögték, az osztrák lapok futballtörténetük egyik legszégyenletesebb fiaskójáról írtak. Az akkor alig néhány hete sportigazgatónak kinevezett Ralf Rangnick az idén egy sajtóbeszélgetésen a következőképpen jellemezte a helyzetet:

„A Salzburg zsoldoscsapat volt akkoriban. Magas volt az átlagéletkor, a legtöbb játékos azért futballozott ott, mert nagyon jó pénzt kapott és gyönyörű helyen élhetett. Nem volt rajtuk valódi nyomás, hogy teljesítsenek.”

Roger Schmidt vezetőedző a helyén maradt (ő is frissen érkezett a klubhoz), Rangnick pedig fölment Dietrich Mateschitz Red Bull-vezérhez. Szabad kezet kért és kapott. A koncepció: ne olyan játékosok legyenek a csapatban, akik az utolsó vagy utolsó előtti nagy szerződésüket kötik meg; hanem olyanok, akik nagyon fiatalok, sikeréhesek és első vagy második európai profi kontraktusukat írják alá.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
BelépekMég nem regisztráltam