Foci

Sokan sajnálják, pedig csak tisztelni lehet a legpechesebb német focistát

Alexandre Simoes/Borussia Dortmund via Getty Images
Alexandre Simoes/Borussia Dortmund via Getty Images
Marco Reus adottságai és tehetsége révén a jelenkor egyik legsikeresebb labdarúgója lehetne, ám sérülései és klubhűsége miatt két Német Kupa-győzelem a legtöbb, amit eddig elért. Közben legendastátuszba emelkedett – és nem csak a dortmundi drukkerek körében. Reus esetében is joggal merülhet fel a kérdés: meg lehet-e ítélni egy karriert pusztán az elnyert címek alapján?

Marco Reus ismét csak nem tudta bajnoki címre vezetni a Borussia Dortmundot, és ez talán a modern német foci egyik legnagyobb drámája.

Pedig majdnem megtörtént a csoda a Bundesliga 2022–2023-as szezonjában, a dortmundiak ugyanis a bajnoki hajrában megelőzték a tavasszal bukdácsoló és egy meglepő edzőváltást is meglépő Bayern Münchent, az utolsó fordulónak pedig kétpontos előnnyel mentek neki. Bár a BVB Németország második legnagyobb klubja, nyugodtan tekinthetjük ezt a párharcot Dávid és Góliát csatájának, mivel 2012-ben fordult elő legutóbb, hogy ne a Bayern ült volna a Bundesliga trónján.

Hiába volt a saját kezében a sorsa, a Dortmund végül a zárófordulóban elbukta a bajnoki címet. Ugyan kétgólos hátrányból talpra állt a Mainz ellen, de csak döntetlenre végzett, így aztán a Kölnben győztes Münchennel azonos pontszámmal végzett, a rivális azonban a végül döntőnek bizonyuló gólkülönbségben köröket vert a Borussiára.

A támadó mindezek után elment nyári szünetre, ahol sokat gondolkodott, majd úgy döntött: átadja a csapatkapitányi karszalagot, és megkérte a vezetőket, találjanak egy nála alkalmasabb embert erre a szerepkörre.

A 34 éves játékos alighanem belátta, hogy a jövőben már nem rá épül a Dortmund, egyre többször száll majd be a kispadról, így pedig az öltözőben ugyan vezér lehet, de az oldalvonalon kívülről már kevésbé tudna a pályán történtekre hatással lenni, ezért hátrébb lép és átadja a helyet másnak. Ez pedig tökéletesen megmutatja, milyen karakter Reus – a Dortmund mindenek előtt.

Kevésen múlt egyébként, hogy Marco Reus dortmundi meséjéből semmi se legyen. A városban született, természetes, hogy a Borussia akadémiájára került, példaképe pedig a csapat cseh középpályása, Tomás Rosicky volt, még egy fejpántot is rendre felvett játék közben, hogy az idolját idézze. Csakhogy nevelőklubjánál úgy ítélték meg, hogy madárcsontú és túl gyenge – 17 évesen elengedték. A területi bajnokságból, majd a negyedosztályból vezetett az útja a Bundesliga 2-be a Rot Weiss Ahlen csapatához, ahol lényegében berobbant a felnőttfociba, így aztán lecsapott rá a Borussia – csak épp a Mönchengladbach.

Az első gólja a Bundesliga élvonalában elég emlékezetesre sikerült, a saját térfeléről kezdett szólóba, majd az akció végén a kapuba gurított.

Reus a három, Mönchengladbachnál töltött szezonja mindegyikében házi gólkirály lett, 2011-ben az ő góljával menekült meg az osztályozón a csapat, majd utolsó idényében a német élvonal legjobb játékosának választották – miután 32 bajnokin 18 gólt és 12 gólpasszt termelt.

Addigra már megegyezett a Borussia Dortmunddal, amely 17 millió eurót fizetett ki érte. Mondhatni, ennyibe került a klubnak jóvátenni a korábbi hibát, azt, hogy lemondott a saját nevelésű játékosáról.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik