Foci

Mit tud a 18 éves Vitor Roque, akit Lewandowski utódjának szán a Barcelona?

Gabriel Machado / AGIF / AGIF via AFP
Gabriel Machado / AGIF / AGIF via AFP
Vitor Roque még csak 18 éves, de már két klubváltása is pereskedésbe torkollott, és kétszer is rekordösszegért kelt el. Minősíti-e ez egy játékos potenciálját és tehetségét? Valószínűleg igen. És ha 17 évesen jelölik a Libertadores-kupa legértékesebb játékosának? Még valószínűbb. Egy csatár valódi értéke azonban leginkább mégiscsak a gólokban mérhető.

Vitor Roque 2023-ban 15 gólnál és 6 gólpassznál tart a felnőttek között, már a nemzeti csapatban is bemutatkozott, közben pedig – még 18. életévének betöltése előtt – az U20-as dél-amerikai bajnokság gólkirályi címét is megszerezte.

Ezek a korán jött érdemek senkit nem leptek meg Brazíliában, hiszen Vitor Roque neve már régóta minden valamirevaló menedzser noteszában vastag betűvel szerepelt. Az országos hírekbe azzal került be először, hogy a Cruzeiro az addigi klubja, az America MG háta mögött a játékosocska menedzserének egy cégen keresztül jelentős összeget fizetve csábította magához a 14. életévét épphogy betöltő Vitinhót.

A Cruzeiro FIFA-szabályokat sértő cselekedete a klub utánpótláscsapatainak több tornáról történő kizárását vonta maga után, viszont a Minas Gerais-i egyesület elérte, hogy Vitor Roque náluk szerepeljen tovább, még ha tulajdonjogának egy része a korábbi klubjánál is maradt.

Hogy elhelyezzük a két vitatkozó felet a centerek világtérképén, az America MG Fred, a 2014-es vb és Richarlison, a 2022-es világbajnokság brazil kilencesének korábbi egyesülete, a Cruzeiro pedig Ronaldo, a Fenomén első felnőttcsapata volt.

Ronaldót az üzleti lehetőségen kívül nyilvánvalóan érzelmi motiváció is mozgatta, amikor 2022-ben megvásárolta az akkor a másodosztályú országos bajnokságra készülő Cruzeiro tulajdonjogának 90 százalékát. Pár nappal a klub megvételét követően viszont már arról beszélt, hogy a 17 éves Vitor Roquét az éj leple alatt vásárolta meg az Athletico-PR. A hírek szerint vasárnap este háromnegyed kilenckor küldött a játékos e-mailt a klubnak a szerződése egyoldalú felbontásáról, másnap pedig már csaknem 1000 kilométerrel arrébb, Curitibában írt alá kontraktust új munkáltatójával.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik