Foci sport24

Fordított gerillaakció: közös ír csapat lépett fel a világbajnok brazilok ellen

Short / Fairfax Media / Getty Images
Short / Fairfax Media / Getty Images
Rendkívüli mérkőzést játszottak 1973. július 3-án Dublinban: a világbajnoki címvédő brazil csapat a közös ír labdarúgó-válogatottal találkozott. A meccs létrejöttét sem az ír, sem az északír szövetség nem támogatta. Ám annál nagyobbat szólt a másfél óra, bár az nem nyomhatta el a derry-i sortűz vagy a belfasti robbantások szörnyű zaját.

Írország válogatottja a brazil függetlenség 150. évfordulójára rendezett húsz csapatos tornán játszott 1972 júniusában Recifében és Natalban. Az év január 30-án volt a „véres vasárnap” Derryben, ahol brit katonák – a hivatalos verzió szerint azért, mert a környező házakból orvlövészek lőttek rájuk – tüzet nyitottak egy polgárjogi gyűlés résztvevőire. Előzőleg 15 ezren meneteltek a város katolikus negyedéből a település központja felé. Tizenhárom ember meghalt, hetvenet a különítményesek letartóztattak.

Egy hónappal az írek brazíliai vendégszereplése után, július 21-én zajlott le a „véres péntek” Belfastban. Az északír főváros több pontján alig másfél óra alatt – délután 2 és fél 4 között – az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) 22 bombája robbant, kilencen meghaltak, 130-an megsérültek. A brit katonák, akik parancsot kaptak a további merényletek megakadályozására, Belfast különböző pontjain összecsaptak az IRA lövészeivel.

Az IRA és a brit rendfenntartók közti szüntelen harc következtében 1973 és 1980 között 1398 ember vesztette életét bombától, taposóaknától, puskagolyótól.

Egy dublini promóter, bizonyos Louis Kilcoyne úgy gondolta, elég az öldöklésbe torkolló széthúzásból, és az 1972-es brazíliai futballtalálkozó idején rávette Joao Havelange-ot, a Brazil Labdarúgó Szövetség (1974-től a FIFA) elnökét, hogy a dél-amerikai ország válogatottjának 1973 nyári európai turnéján a világbajnoki címvédő együttes megmérkőzzék Írország egyesített csapatával, amely 1950. március 8., a Wrexhamben Walesszel szemben elért 0-0 óta nem játszott meccset.

A bűnösen – és bizonyítottan – korrupt Havelange kevés jó döntésének egyikét hozta, amikor igent mondott, a tervet pedig titokban tartották, mert még meg kellett szervezni az együttes ír csapatot. Annak összehozásában Kilcoyne sógora, a Leeds United vezéralakjának tartott, 59-szeres ír válogatott Johnny Giles segédkezett, és a megkeresett játékosok mindegyike vállalta a szereplést.

Barratts / PA Images / Getty Images Johnny Giles

Nem akárkik sorakoztak fel a nemes ügy mellett.

Az északírek közül Pat Jennings, a Tottenham 119-szeres válogatott kapusa; David Craig, a Newcastle United védője (25), aki 1969-ben tagja volt a Vásárvárosok Kupája-döntőben az Újpestet felülmúló együttesnek; Allan Hunter (53) és Bryan Hamilton (50) az Ipswich Townból; Liam O’Kane a Nottingham Forestből (20); klubtársa, Martin O’Neill (64), akiből aztán neves edző lett; továbbá Derek Dougan a Wolverhampton Wanderersből (43).

Az ír válogatottat képviselte Tommy Carroll (17) a Birmingham Cityből, Paddy Mulligan (50) a Crystal Palace-ből, Mick Martin (51) a Manchester Unitedből, Terry Conroy (27) a Stoke Cityből, Jeremiah Dennehy (11) a Nottinghamből, Don Givens (56) a Queens Park Rangersből. S persze ott volt a középpályás Giles, akit szintén ismertek Magyarországon, mert az 1968-as VVK-döntő első mérkőzésén (1-0) játszott az FTC ellen (a gól nélküli visszavágót, amelyet 70 ezer néző előtt rendeztek a Népstadionban, sérülés miatt kihagyta).

A közös csapat szövetségi kapitányának Liam Tuohyt kérték fel.

Ő futballtörténeti személyiség volt, hiszen az Eb-selejtezők első gólját szerezte 1959. április 5-én az Írország–Csehszlovákia mérkőzésen (2-0) Dublinban. Ám nem ekkor született az Európa-bajnokságok históriájának első gólja, mert a szovjet–magyar első fordulós találkozót (3-1) a kvalifikációs meccsnél is korábban, 1958 szeptemberében rendezték, és a moszkvai mérkőzésen Anatolij Iljin küldte először a hálóba a labdát.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik