Foci sport24

A Bayern akkor is a trónon marad, ha mindent megtesz saját trónfosztásáért

Anke Waelischmiller / Sven Simon / dpa Picture-Alliance / AFP
Anke Waelischmiller / Sven Simon / dpa Picture-Alliance / AFP
Aki az utolsó percekig izgalmas Bundesliga-véghajrát várt, az megkapta, amire vágyott, hiszen Jamal Musiala csak a 89. percben biztosította be Kölnben, hogy a Bayern Münchenhez kerül (ismét) a salátástál, miután a Mainz ellen lebénuló Borussia Dortmund nagyvonalúan kiengedte azt a kezéből. A Bayernnél zajló vezetőségi tisztogatás azt üzeni: Münchenben nem szeretnének több ilyen izgalmat, és ez igen rossz hír a konkurenciának.

Akár lehetne a 2022/23-as Bundesliga-évad vége lelkendezés is: rendkívül izgalmas végjáték, az első és második helyezett azonos pontszámmal, a bajnoki cím sorsát egy 89. percben szerzett gól döntötte el, ilyet azért rég láthattunk – még akkor is, ha a német élvonalnak (gondoljunk a Leverkusen Unterhaching elleni összeomlására, vagy a Bayernt a Schalke elleni párharcban csúcsra repítő, szürreális, utolsó pillanatban szerzett Patrik Andersson-gólra!) nem ez volt a valaha volt legdrámaibb végjátéka.

Ehhez képest háromféle reakció a többségi:

  • a hitetlenkedő nevetgélés vagy fejcsóválás (BVB-drukkerek esetében nettó kétségbeesés), hogy a Dortmund meccslabdáról elpuskázta a bajnoki címet,
  • a megkönnyebbült fújtatás (Bayern-drukkerek részéről), hogy bár a klub mindent megtett a bajnoki cím elpuskázásáért, ez végül nem jött össze,
  • a totális reménytelenségé, mert a Bayern megint, összességében harmincnegyedszer, egymás után tizenegyedszer megnyerte a német élvonal küzdelmeit.

„Az ember végül homokos,
szomorú, vizes síkra ér,
szétnéz merengve és okos
fejével biccent, nem remél” – írta József Attila a Reménytelenül című versében.

A Bundesliga-rajongóban ez motoszkálhat. Kiér a stadionba, előtte a zöld gyep, az elméleti lehetőségek sokasága, aztán szétnéz merengve; okos fejével biccent és nem remél, mert tudja, a Bayern München újfent bajnok lesz. Az, hogy a rekordbajnok ebben az idényben is elnyerte a salátástálat, nem reményt ad a változásra, hanem ezt a reményvesztettséget erősíti a riválisok drukkereinél.

Ez ugyanis egy – a saját, rendkívül magas szintjéhez képest – rettenetesen rossz Bayern volt. Nem véletlen, hogy a bajnokság végén két vezető (mellesleg klublegenda) stratégát – Oliver Kahn ügyvezető igazgatót és Hasan „Brazzo” Salihamidzic sportigazgatót – úgy kirúgták, hogy a lábuk nem érte a földet.

A Bayern diadalának hírét szombaton 17:29-kor röpítette világgá a Bundesliga hivatalos Twitter-fiókja, a bajorok pedig 18:25-kor kiadtak egy közleményt, mely szerint Kahn és Salihamidzic lapátra került, előbbi feladatát a korábbi pénzügyi vezető Jan-Christian Dreesen veszi át, a sportigazgató utódját pedig később nevezik meg.

A müncheni felsővezetés ugyan lefutotta közleményében a szokásos tiszteletköröket, de ez azért brutális menesztés – a Bayern kölni, bajnoki címet hozó vendégjátékától „eltiltott” Kahn meg is jegyezte, hogy a szombati élete legrosszabb napja volt. Salhihamidzic a korábbi világklasszis kapussal ellentétben a csapattal tartott, és a lefújást követően az öltözőben tudatta a játékosokkal meg a stábbal, hogy menesztették.

De a Bayern azért Bayern, mert ennyire kíméletlen tud lenni, ha kell. Ez ugyanis teljesen logikus következménye volt a 2022/23-as évadban meghozott döntéseknek, a hibáknak és a kapkodás miatt elharapódzó káosznak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik