FRANCK FIFE / AFP
Foci

Nem ilyen búcsút érdemelne a hétszeres bajnok elviselhetetlenül irritáló elnöke

Jean-Michel Aulas úgy vette át az Olympique Lyont 36 évvel ezelőtt, hogy a csapat a másodosztályban dekkolt. 54 trófeával később elmondhatja magáról: kihozta a legtöbbet, amit lehetett.

Amikor 2022 decemberében a Lyont felvásárolta az amerikai befektetői csoport, tudni lehetett, hogy változások lesznek. A Lyon eredményei nem voltak ragyogóak (jelenleg is a 7. helyen áll), az új tulajdonos, John Textor pedig pedzegetni kezdte, hogy szeretné átstrukturálni a szervezetet, ami hétköznapi nyelven leépítéseket jelent. Arra viszont senki nem számított, hogy az évtizedek óta elnökösködő és a felvásárlás után további 3 évig megtartani kívánt Jean-Michel Aulast pár hónapra rá el fogják távolítani a helyéről.

Aulas távozásával nem egy új fejezet kezdődik a Lyon életében, hanem maga a történelemkönyv csukódik be. A sportvezetőt 2021-ben minden idők legjobb francia klubelnökének választotta az Aranylabdát is odaítélő France Football. Hosszabban elnökösködött, mint a város legtovább hivatalban maradt polgármestere, Edouard Herriot (1905-1940).

36 éves vezetése alatt felrakta Lyont a térképre, vagy ahogy egy volt játékosa, Gilles Rousset mondta róla:

Aulasnak köszönhető, hogy a Lyon a sportélet szíve lett. Korábban Lyon csak egy pisiszünet volt azoknak, akik kocsival indultak délre nyaralni. Én touloniként akárhányszor átmentem rajta, mindig arra gondoltam: mi ez a szar város?

Évekig magas szinten kézilabdázott, még a francia első osztályban is játszott. Szülei irodalom- és matematika tanárok voltak, ő maga informatikát tanult. Ha minden így marad, talán megelégedett volna a könyvelőszoftvereket áruló cége (Cegid) vezetésével, ám a nyolcvanas évek végén egy bizonyos Bernard Tapie meghívta a saját maga által vezetett Ambitions című televíziós műsorba, ahol úgy mutatta be, mint a következő vállalatvezérek generációjának legnagyobb tehetségét.

Tapie a felvétel után megsúgta Aulasnak, hogy át kellene vennie a helyi csapatot, amely akkoriban a másodosztályban vergődött és mindössze három Francia-kupát nyert. Ő pedig fejest ugrott.

A második évre a Lyon felmászott az élvonalba, 1991-re bejutott egy európai kupasorozatba, 2001-re Ligakupát nyert, 2010-ben és 2020-ban pedig elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában. A férfi csapat a 2000-es években hét bajnoki címet nyert, a női pedig még őket is túlszárnyalta: 15 bajnoki címe mellé 8 Bajnokok Ligáját szerzett. Hogy mennyire volt hálás a mentorának tartott Tapie-nak, jól mutatja, hogyan érzékenyült el, amikor a haldokló és rekedt hangú Tapie egy rövid dicséret után azzal zárja a mondandóját: „Szeretlek”.

Aulas a futball modernizációját testesítette meg Franciaországban. Megjelenése előtt leginkább a patronált kluboknak volt kultúrája: a hetvenes években Roger Rocher volt a Saint-Étienne egyszemélyes munkáltatója, a nyolcvanas évek zöme Claude Bez Bordeaux-járól szólt, az évtized fordulóját pedig Bernard Tapie és az Olympique Marseille határozta meg. A három elnökben az volt a közös, hogy távozásukhoz valamilyen korrupciós ügy vagy jogi perpatvar vezetett.

Aulas viszont túlmutatott a családias, szűk körű, nepotista futballklub keretein. Az első elnök volt, aki úgy tekintett a klubjára, mint egy vállalatra, annak minden jó és rossz oldalával együtt.

Elődeihez hasonlóan nem szerette kiadni a kontrollt a kezéből. „Boldogan adok bármit, egészen addig, amíg nyersz” – volt az egyik nagy mondása. Emiatt sokáig úgy tűnt, hogy látni sem akart olyan szakembert a közelében, aki nála is nagyobbra nőhetett volna. Aulas ódzkodott a nem francia anyanyelvű szakemberektől és csak olyan embereket bízott meg, akiket közel tudott tartani magához (Jacques Santini, Alain Perrin, Rémi Garde, Gérard Houllier, Hubert Fournier, Bruno Génésio). Amikor kicsit erősebb személyiségekkel kellett dolgoznia (Claude Puel vagy Juninho), annak sosem lett jó vége. Mivel a nap végén csak neki lehetett igaza, a tévedések is általában rá hullottak vissza.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!